30.06.2010. / 16:25

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Hrvatska otvorila sva poglavlja: 'Potpisivanje pristupnog ugovora početkom 2011.'

"Hrvatska trči zadnjih 110 metara s preponoma nakon dugog i uspješnog maratona. Otvaranje pregovora u poglavlju 23, Pravosuđe i temeljna prava, od goleme je važnosti, ne samo zbog njegova komplicirana sadržaja, nego je to jasno priznanje za hrvatska postignuća na tom području", rekao je Jandroković

Gordan Jandroković, Štefan Fule i Miguel Angel Moratinos u Bruxellesu (Foto: Reuters)Gordan Jandroković, Štefan Fule i Miguel Angel Moratinos u Bruxellesu (Foto: Reuters)Hrvatska je u srijedu u Bruxellesu otvorila tri zadnja poglavlja u pristupnim pregovorima i zatvorila još dva, čime je došla vrlo blizu završetku pristupnih pregovora i potpisivanju pristupnog ugovora, što se očekuje početkom sljedeće godine.

Hrvatska je otvorila pregovore u poglavljima Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, a zatvorila poglavlja Javne nabave i Porezi. Od danas Hrvatska ima otvorena sva 33 poglavlja o kojima se pregovara, od kojih je zatvoreno već 20.

Konkretniji datumi u studenom

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele izjavio je na konferenciji za novinare da se može predvidjeti potpisivanje pristupnog ugovora s Hrvatskom tijekom mađarskog predsjedništva u prvoj polovici sljedeće godine, te najavio da bi Komisija u svom izvješću o napretku, početkom studenoga ove godine, mogla objaviti konkretnije datume oko hrvatskog pristupa.

"S obzirom na pravila postupka u EU-u, to se može predvidjeti. Međutim, i ranije sam govorio da nije na Komisiji da potvrđuje datume, jer oni u velikoj mjeri ovise o kandidatskoj zemlji i ispunjavanju mjerila za zatvaranje. Nadam se da ćemo na jesen, kada budemo objavili izvješće o napretku, vjerojatno moći biti konkretniji što se tiče potpisivanja pristupnog ugovora i ostalih važnih datuma", rekao je Fuele.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković izjavio je da je ova konferencija o pristupanju jedna od najvažnijih u dosadašnjem pregovaračkom procesu.

Zadnjih 110 metara nakon maratona

"Hrvatska trči zadnjih 110 metara s preponoma nakon dugog i uspješnog maratona. Otvaranje pregovora u poglavlju 23, Pravosuđe i temeljna prava, od goleme je važnosti, ne samo zbog njegova komplicirana sadržaja, nego je to jasno priznanje za hrvatska postignuća na tom području", rekao je Jandroković.

"Ispunjenje svih mjerila za zatvaranje bit će na vrhu prioriteta hrvatske vlade u sljedećem razdoblju. Mjerila za zatvaranje u poglavlju 23 najbolja su prigoda da Hrvatska pokaže zemljama članicama EU-a da je potpuno spremna za članstvo", dodao je šef hrvatske diplomacije.

"Naš je cilj da budemo sto posto spremni za članstvo kada dođe vrijeme da uđemo u EU", rekao je Jandroković, dodajući kako očekuje da se do kraja ove godine zatvori najveći mogući broj poglavlja, što bi omogućilo potpisivanje pristupnog sporazuma tijekom mađarskog predsjedanja u prvom polugodištu 2011. godine.

'Poglavlje svih poglavlja'

Povjerenik Fuele je poglavlje 23 nazvao "poglavljem svih poglavlja".

"To je prvi put da se ovo poglavlje otvara u pregovorima s jednom kandidatskom zemljom. Kada ovo poglavlje bude spremno za zatvaranje, siguran sam da će hrvatski građani uživati pravdu kroz poštena suđenja, da će imati transparentne i efikasne institucije i da će temeljna prava građana biti poštovana. Kada se to dogodi, građani EU-a će, sa svoje strane, biti uvjereni da u Hrvatskoj prevladava vladavina prava i da Hrvatska u potpunosti dijeli vrijednosti EU-a", rekao je Fuele.

Poglavlje Pravosuđe i temeljna prava, naime, nije postojalo u prethodnim proširenjima EU-a.

Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos izrazio je zadovoljstvo napretkom koji je Hrvatska postigla tijekom španjolskog predsjedništva, kada je otvorila tri i zatvorila pet poglavlja.

Nedvosmislena poruka

Naglasio je da EU današnjim probojem u pregovorima s Hrvatskom šalje "nedvosmislenu poruku da njezina vrata nisu zatvorena, nego otvorena i za druge zemlje".

Povjerenik Fuele je istaknuo i važnost poglavlja Javne nabave. "U poglavlju Javne nabave od vlasti se traži da sklapaju ugovore na transparentan, pošten i nediskriminirajući način kako bi se dobila najveća moguća vrijednost za novac poreznih obveznika. To je ujedno i dio borbe protiv korupcije, a poduzeća iz EU-a mogu imati povjerenja da se natječu na javnim natječajima, znajući da će imati ista jamstva kao i u drugim članicama EU-a", rekao je Fuele.

Za zatvaranje danas otvorenih triju poglavlja Hrvatska će morati ispuniti ukupno 15 mjerila - deset za Pravosuđe i temeljna prava, četiri za Tržišno natjecanje i jedno za Vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku.

Privatizacija brodogradilišta i reforma pravosuđa

Ministar Jandroković je rekao da će Hrvatska sve učiniti kako bi uspješno provela privatizaciju za ona brodogradilišta za koja su stigle ponude, dok će se za ona za koja ih nije bilo morati izraditi programi restrukturiranja.

Ministar je istaknuo "čvrstu odlučnost Hrvatske da završi restrukturiranje brodogradnje, nastavi reformu pravosuđa i javne uprave te borbu protiv korupcije na temelju načela nulte tolerancije". Također je izrazio privrženost punoj suradnji s haaškim sudom i jačanju dobrosusjedskih odnosa.

Na pitanje može li problem Ljubljanske banke ometati uspješan završetak pregovora, Jandroković je rekao da to "nije dio pregovaračkog procesa, nego bilateralno pitanje".

Razgovori sa Slovenijom

Postoje naznake da bi Slovenija mogla blokirati zatvaranje pregovora u poglavlju Sloboda kretanja kapitala jer Hrvatska ne želi dopustiti poslovanje Novoj ljubljanskoj banci dok se ne riješi pitanje obeštećenja hrvatskih štediša.

"Hrvatska je spremna za razgovor i traženje rješenja koje će biti prihvatljivo za sve. Razgovaramo sa Slovenijom, ali i sa ostalim državama bivše Jugoslavije, gdje postoje štediše Ljubljanske banke", rekao je Jandroković.

Upitan pribojava li se mogućeg referenduma u Sloveniji o ulasku Hrvatske u EU, Jandroković je rekao kako su "slovenski građani pokazali na referendumu o arbitražnom sporazumu da im je itekako stalo do dobrih odnosa i do europske budućnosti Hrvatske. Ako i dođe do takva referenduma, vjerujem u njegov pozitivan ishod", rekao je hrvatski ministar.

Vezane vijesti

Što Bruxelles očekuje od Nikolića i Srbije?

Što Bruxelles očekuje od Nikolića i Srbije?

Susret Štefana Fülea i Tomislava Nikolića bio je priprema za posjet novog srbijanskog predsjednika Bruxellesu koji ovoga tjedna dolazi u sjedište… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika