01.07.2010. / 07:17

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Američke čestitke Hrvatskoj za otvaranje zadnjih poglavlja pregovora s EU

Komentirajući objavu State Departmanta da se Hrvatska našla među 12 zemalja čiju je ponudu za pomoć u otklanjanju posljednica naftne mrlje u Meksičkom zaljevu SAD prihvatio, Božinović je izrazio zadovoljstvo što je "prepoznata hrvatska pamet i doprinos"

Jadranka Kosor i Barack ObamaJadranka Kosor i Barack ObamaOtvaranje posljednja tri poglavlja u pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom, američka administracija dočekala je sa zadovoljstvom i čestitkama Hrvatskoj, izjavio je u srijedu državni tajnik za politička pitanja u MVPEI-u Davor Božinović, nakon razgovora u State Departmentu.

"Izraženo je neskriveno zadovoljstvo i čestitke Hrvatskoj zbog današnjeg otvaranja preostalih poglavlja. To je sa zadovoljstvom dočekano u State Departmentu", rekao je Božinović nakon sastanka s pomoćnikom državne tajnice SAD za Europu i srednju Aziju, Philipom Gordonom.

Amerika drži proširenje EU jednim od najvažnijih doprinosa daljnjoj stabilizaciji regije jugoistočne Europe, pa je članstvo u NATO-u i EU-u za sve zemlje regije jedan je od prioriteta za SAD, ali i za Hrvatsku, dodao je Božinović.

Kazao je da se osim o stanju u regiji, s posebnim naglaskom na procese u Bosni i Hercegovini, razgovaralo o Bliskom istoku, izgledima za uspjeh misije ISAF-a u Afganistanu i drugim pitanjima.

"Hrvatska je jedan od najpouzdanijih američkih saveznika, rečeno nam je danas u Pentagonu i State Departmentu, a jučer u Bijeloj kući", rekao je Božinović.

SAD i Hrvatska su nakon nedavnog uspješnog posjeta premijerke Jadranke Kosor Washingtonu, dogovorili učestaliju razmjenu službenih posjeta u sklopu čega je i sadašnji Božinovićev posjet, a za rujan je najavljen posjet Hrvatskoj članova kongresnog odbora za EU.

"Prostor naše suradnje se širi, nije više usredotočen samo na ono što je vezano uz Hrvatsku. Sada počinjemo u punini raditi na pitanjima od zajedničkog interesa, kao država koja je integrirana u zapadni svijet", istakao je Božinović.

U Washingtonu se hrvatske vojnike, po njegovim riječima, smatra jednim od vrijednijih resursa u misiji ISAF-a u Afganistanu zbog njihova iskustva u obrani zemlje, kao i iskustva s pripadnicima međunarodnih mirovnih snaga 1990-ih godina u Hrvatskoj.

Na pitanje o američkoj ocjeni poteza hrvatskog predsjednika Ive Josipovića na jačanju regionalne suradnje, Božinović je kazao da SAD daje "podršku onome što radi predsjednik Josipović i premijerka Jadranka Kosor, što su potezi koordinirani u njihovim izravnim kontaktima".

Na svim sastancima u Washingtonu se čulo da SAD "visoko cijeni ono što Hrvatska radi" i više nema "kritika i sugestija" koje su ranije obilježavali odnose dviju zemalja, kazao je Božinović.

Komentirajući objavu State Departmanta da se Hrvatska našla među 12 zemalja čiju je ponudu za pomoć u otklanjanju posljednica naftne mrlje u Meksičkom zaljevu SAD prihvatio, Božinović je izrazio zadovoljstvo što je "prepoznata hrvatska pamet i doprinos".

Po riječima hrvatske veleposlanice u SAD-u Kolinde Grabar Kitarović, veleposlanstvu se javilo puno hrvatskih građana i tvrtki s prijedlozima za čišćenje naftne mrlje, koji su proslijeđivani američkoj strani za daljnje izravne kontakte.

Božinović se u srijedu u Pentagonu sastao i s pomoćnikom američkog ministra obrane za međunarodna sigurnosna pitanja Alexandroam Vershnowom.

Na pitanje o nedavno odobrenoj vojnoj pomoći SAD-a Hrvatskoj vrijednoj sedam milijuna dolara, i izgledima za nastavak američke pomoći u opremanju Hrvatske vojske, Božinović je kazao kako se zahvalio na pomoći Pentagona MORH-u, te naglasio da "Hrvatska i ubuduće može očekivati svaku vrstu podrške i pomoći jednog od svojih najboljih saveznika".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika