01.07.2010. / 13:47

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Oporba protiv smanjenja rente: 'Počeli smo piliti granu na kojoj sjedimo'

"Jesmo li počeli piliti granu na kojoj sjedimo - kulturni turizam", pitao je Dorić naglašavajući kako smanjenje spomeničke rente mora biti tek privremena mjera kako bi i u budućim desetljećima i stoljećima mogli nešto koristiti i s nečim se hvaliti

SDP je danas u Saboru najavio da neće podržati izmjene Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, kojima se za 50 posto smanjuje spomenička renta, jer u toj stranci upozoravaju da nije riječ ni o kakvom nametu.

Antun Vujić (SDP) žestoko se usprotivio smanjenju visine rente što je ocijenio "posezanjem u hrvatsku bazu, a ne nadgradnju".

Lošim po kulturnu baštinu ocjenjuje i to što se ukida dosadašnja odredba da onaj koji u vlastitu promidžbu koristi neki spomenik kulture, mora za to nešto i platiti.

Spomenik kulture nije od onih koji u njemu rade, dodao je, pa zato oni koji rade primjerice u srcu Trogira, moraju za to preuzeti i obvezu, a ne žaliti se.

S tim se mišljenjem slažu iz HNS-a koji će, za razliku od SDP-a, zakon podržati, ali tek kao privremenu mjeru u doba recesije.

Miljenko Dorić (HNS) pozdravlja što će smanjenje spomeničke rente za 50 posto pogodovati obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima, ali i dodaje kako treba biti oprezan jer je renta značajan izvor sredstava za očuvanje baštine.

"Jesmo li počeli piliti granu na kojoj sjedimo - kulturni turizam", pitao je Dorić naglašavajući kako smanjenje spomeničke rente mora biti tek privremena mjera kako bi i u budućim desetljećima i stoljećima mogli nešto koristiti i s nečim se hvaliti.

Boro Grubišić (HDSSB) također pita zašto se olako sami odričemo očuvanja vlastite kulturne baštine nezadovoljan vladinim prioritetima reduciranja fiskalnih nameta. Stradun je problem, Donat je problem, Brod je problem, dok problem nisu ogromne plaće menadžera i malverzacije u državnim tvrtkama poput HŽ-a i HEP-a, kaže Grubišić.

Sunčana Glavak (HDZ) istaknula je kako će smanjenjem spomeničke rente gospodarstvu godišnje ostati oko 120 milijuna kuna, a i Marijana Petir (HSS) dodaje kako se na taj način "skinuti omča oko vrata tradicijskim obrtima, ali i hotelijerima".

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Zoran Šikić naveo je kako će se raspon spomeničke rente za fizičke i pravne osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline, smanjiti sa sadašnjih 3 do 10 kuna po četvornom metru na 1 do 7 kuna.

Također, spomenička renta odsad će se plaćati samo po jednoj osnovici, a plaćanja rente oslobađaju se fizičke i pravne osobe koje obavljaju prerađivačku ili proizvodnu djelatnost.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika