02.07.2010. / 11:43

Autor: Nacionalova redakcija

Bandiću na ponos: Zagreb je najskuplji grad u regiji

Ispada da je Zagreb skup grad i njegovi stanovnici s nekoliko puta manjom plaćom kupuju proizvode koji su po cijeni sličnije onima u velikim europskim gradovima, nego u gradovima iz regije

Unajmiti pristojan stan, popiti kavu, kupiti dnevne novine ili neki CD u Zagrebu jeftinije je nego u velikim europskim gradovima, ali je mnogo skuplje nego u gradovima iz susjedstva.

Među 200 svjetskih gradova Zagreb je na 71. mjestu po skupoći. Varšava je, primjerice, na 96. mjestu, Ljubljana na 137., Skoplje 197., Sarajevo 196., a Tirana 200.

Tako pokazuje istraživanje Mercera, američke konzultantske kuće koja svake godine objavljuje rang-listu oko 200 svjetskih gradova po skupoći, prenosi Jutarnji list.

Istraživanje troškova života koje provodi Mercers obuhvaća 200 proizvoda ili usluga, uključujući stanovanje, prijevoz, hranu, odjeću, kućne potrepštine i zabavu. New York je uzet kao baza za formiranje samog indeksa, a cijene se preračunate u dolare.

Po cijeni najma stana Zagreb je sličan glavnim gradovima Češke i Poljske, ali od njih ima znatno skuplju hranu i piće. Kako bilo, u zbiru ispada da je Zagreb skup grad i njegovi stanovnici s nekoliko puta manjom plaćom kupuju proizvode koji su po cijeni sličnije onima u velikim europskim gradovima, nego u gradovima iz regije.

Sudeći prema usporedbi cijena odabranih proizvoda i usluga pretvorenih u funte, kako donosi britanski Guardian, Zagreb je konkurentan jedino po cijeni karte za kino. Upola je jeftinija nego u vodećim svjetskim gradovima, a oko 30 posto niža nego u Varšavi ili Pragu.

Ne čudi što je Zagreb skuplji od nekih gradova iz okruženja, ali je neobično da ima cijene mnogo veće od Ljubljane.

"Općenito, što je zemlja bogatija, to je i skuplja jer sve ovisi o cijeni radne snage koja je u razvijenijim zemljama veća, a to znači i platežno sposobna potražnja. Unutar toga, naravno, ima mnogo specifičnosti, poput visine porezne opterećenosti ili tržišne konkurentnosti", objasnio je za Jutarnji list Danijel Nestić s Ekonomskog instituta.

Ispada da je Zagreb skup grad i njegovi stanovnici s nekoliko puta manjom plaćom kupuju proizvode koji su po cijeni sličnije onima u velikim europskim gradovima, nego u gradovima iz regije.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika