02.07.2010. / 14:12

Autor: Nacionalova redakcija

Građani izabrali stranu: Na referendumu bi 88,6 posto glasača podržalo sindikate

Kada bi se u ovom trenutku organizirao referendum o izmjeni ZOR-a, na glasačka mjesta bi izašlo 64,2% birača, od kojih bi najveći dio, njih 88,6 posto, bilo protiv izmjena Zakona o radu

Najveća opozicijska stranka SDP, već je 10 mjeseci na prvom mjestu ljestvice stranaka u redovitom mjesečnom istraživanju Promocije Plus.

U ovomjesečnom istraživanju SDP je izbor 31,5 ispitanika s rastom od 1 postotni bod u odnosu na prošli mjesec, a HDZ je na drugom mjestu s izborom od 22,5 posto, što je1,4 posto slabije nego početkom lipnja.

HNS se čvrsto drži na poziciji treće političke stranke u zemlji s izborom od 5,9 posto, a HSS je zadržao svoje četvrto mjesto s rezultatom od 5,1 posto.

Gospodarsku krizu koja je mjesecima najvažnija tema, ovaj je mjesec s vrha izbora najznačajnijih tema pogurala sindikalna akcija prikupljanja potpisa za organiziranje referenduma protiv izmjene Zakona o radu. Tako je ova sindikalna akcija najznačajnija tema za 48,4% naših građana/ki, dok je gospodarska kriza na drugom mjestu s izborom od 19,5%.

Najveći dio ispitanika smatra da je sindikalna akcija izraz želje za zaštitom prava radnika u zemlji (42,6%), dok javno dominantna percepcija kako se radi o iskazivanju nepovjerenja politici Vlade RH među ispitanicima bilježi izbor od 27,4%. Da se radi o borbi protiv velikih socijalnih razlika u zemlji smatra 14,0% ispitanika, dok svega 12,5% ispitanika smatra da je ova akcija izraz političkih ambicija sindikalnih vođa.

Kada bi se u ovom trenutku organizirao referendum o izmjeni ZOR-a, na glasačka mjesta bi izašlo 64,2% birača, od kojih bi najveći dio, njih 88,6 posto, bilo protiv izmjena Zakona o radu. Zanimljivo je da bi najveći odaziv i podrška sindikalnoj akciji bio među građanima koji rade u javnom sektoru, među kojima je podrška inicijativi od oko 95 posto, dok je nešto manja potpora među zaposlenima u privatnom sektoru, nešto ispod 80 posto.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika