04.07.2010. / 09:52

Autor: Nacionalova redakcija

Glavaš neće biti oslobođen: Vrhovni sud će kaznu ili povećati ili smanjiti?

Ostaje za vidjeti kolika će zapravo biti kazna Branimiru Glavašu i može li se dogoditi da Vrhovni sud još poveća njegovu desetogodišnju kaznu zatvora

Branimir GlavašBranimir GlavašVrhovni sud RH nije oslobodio Branimira Glavaša krivnje za ratne zločine u Osijeku, ali nije ni potvrdio prvostupanjsku presudu suca Željka Horvatovića od 10 godina zatvora. Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista Vrhovni sud je preinačio prvostupanjsku presudu Glavašu, ali je u ovom trenutku nemoguće pouzdano doznati je li izrekao strožu ili blažu kaznu od prvostupanjskih deset godina zatvora.

Odluku je sudsko vijeće donijelo polovicom lipnja, a ovih se dana privodi kraju pisanje njezina obrazloženja. Očekuje se da će presudu taj sud službeno objelodaniti do kraja idućeg tjedna.

Ovakav rasplet sigurno je razočarao bjegunca Branimira Glavaša koji je još prošlog tjedna preko svojeg odvjetnika najavljivao povratak u Hrvatsku. Glavaš je, naime, prvo dobio informaciju kako će biti oslobođen, odnosno da će se cijelo suđenje ponoviti. Međutim, očito kako je informacija bila kriva pa je krajem tjedna medijima poslao priopćenje u kojem je opovrgnuo svog odvjetnika Miljevića rekavši da mu ne pada na pamet pregovarati s hrvatskim vlastima o povratku kako bi se u ponovljenom postupku branio sa slobode, nego da se u Hrvatsku može vratiti samo "uzdignuta čela" kao slobodan čovjek.

Dakle, kada je saznao da se suđenje ipak neće ponoviti i da će ako se vrati u Hrvatsku ipak morati u zatvor, Glavaš je brže bolje demantirao svog odvjetnika. No, ostaje za vidjeti kolika će zapravo biti kazna Branimiru Glavašu i može li se dogoditi da Vrhovni sud još poveća njegovu desetogodišnju kaznu zatvora.

Sjednica Vrhovnog suda na kojem je peteročlano sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Senke Klarić-Baranović pretreslo prvostupanjsku presudu, te argumente obrane optuženih i Državnog odvjetništva, koje se također žalilo na Horvatovićevu presudu, trajala je tri dana: 31. svibnja te 1. i 2. lipnja. Uz sutkinju Klarić-Baranović, sudsko vijeće Vrhovnog suda koje je donijelo pravomoćnu presudu za osječke ratne zločine čine suci: Branko Brkić, Marijan Svedrović, Ranko Marijan i Melita Božičević-Grbić.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

registracija
6/10/09

pfefer, 04.07.10. 11:47

glavonjo dečki u lepoglavi te silno isčekuju trebaju novu tetkicu


registracija
14/11/07

laufer, 04.07.10. 12:50

Klasika.
Ako me oslobode - pravosuđe je bajno, sistem funkcionira, Hrvatska pravna država.
Ako me osude - pravosuđe korumpirano, politički proces, Hrvatska banana država.


registracija
16/6/10

nosonja, 04.07.10. 18:38

Bolan ,ti i Izmet na kahvu ,pa razgulite do besvijesti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika