05.07.2010. / 11:22

Autor: Nacionalova redakcija

Država bez zakona: Osam milijardi kuna od koncesija bačeno u vjetar

Vlada Ivice Račana u četiri godine nije uspjela donijeti zakon, dok je Sanaderova Vlada u gotovo šest godina izradila tri prijedloga ali zakon nikada nije usvojen i država nikada nije naplatila nijednu kunu koncesijske naknade

Ivan Šuker i Jadranka KosorIvan Šuker i Jadranka KosorVeć deset godina u Hrvatskoj ne postoji zakon o turističkom zemljištu kojim se uređuju koncesije i najam istog. Ni Vlada Jadranke Kosor se u godinu dana nije pomakla s mrtve točke, a u vjetar su bačeni milijuni kuna.

Novi list piše kako je riječ o sto tisuća četvornih metara zemljišta u vlasništvu države koje koriste hotelske i apartmanske tvrtke i kampovi, a koji za to ne plaćaju nikakvu naknadu.

Da je u posljednjih deset godina naplaćivana naknada od samo jednog eura po četvornom metru, moglo se godišnje zaraditi sto milijuna eura, što je, primjerice, godišnji trošak naknada za nezaposlene.

Točnije, ukupno se do sada moglo zaraditi milijardu eura, odnosno osam milijardi kuna, što je iznos trenutačnog proračunskog deficita.

Vlada Ivice Račana u četiri godine nije uspjela donijeti taj zakon, dok je Sanaderova Vlada u gotovo šest godina izradila tri prijedloga ali zakon nikada nije usvojen i država nikada nije naplatila nijednu kunu koncesijske naknade.

Riječki dnevnik piše kako su se oba puta zakonu oštro usprotivili veliki poslodavci u turističkom sektoru koji naravno nisu htjeli plaćati naknadu za korištenje zemljišta, a neki od njih su vodili i sporove s državom kako bi se upisali kao vlasnici zemljišta koje nije ušlo u temeljni kapital njihovih tvrtki i trebalo im je dodatno vrijeme u kojem su očekivali za sebe pozitivnu presudu.

Zakon o turističkom zemljištu predložen je prije godinu dana na istoj sjednici na kojoj je uveden krizni porez i povećana stopa PDV-a. Vlada je obećala i da će se u sljedećih godinu dana donijeti i pravilnici, odrediti cijene za korištenje tog zemljišta te da će država početi naplaćivati i prve naknade, no to se, naravno, nije dogodilo.

Godinu dana kasnije zakon još nije usvojen, a u proračunu nema ni kune na osnovu tog zemljišta vrijednog nekoliko milijardi kuna. Regulativa vezana uz turističko zemljište "teše" se već godinu dana i sada se očekuje da Vlada u treće čitanje pošalje svoju konačnu verziju, dok se s druge strane Zakon o radu namjerava usvojiti po hitnoj proceduru odnosno u jednom čitanju.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Dražen Bošnjaković kaže da će Vlada na vrijeme, u sljedećih tjedan dana, u parlament uputiti konačni prijedlog zakona i da će status turističkog zemljišta na kraju biti reguliran.

"Ne protive se hotelijeri samom donošenju zakona, svjesni su da se to pitanje konačno mora urediti", kazao je Bošnjaković za Novi list.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 05.07.10. 11:33

Nesposobnosti - vlada ti je ime !!!


registracija
11/1/10

fluid, 05.07.10. 11:41

Nevjerovatno je u Hrvatskoj da vlade nisu sposobne( ili su pod mitom i korupcijom od strane koncesionara)uzeti sposobnošću ono na šta imaju zakonsku mogućnost i legitimnost.Ali zato itekako imaju karakter pljčkaša i nevjerovatne sposobnosti da uzimaju(pljačkaju doslovno) ono što su drugi teško i krvavo sticali.Čak i zakone prilagođavaju načinu pljačke vlastitog naroda.Kako to nazvati?Sposobni nesposobnjakovići ili ... ?


registracija
2/12/09

gromco, 05.07.10. 13:21

glupost. hrvatska je najpravednija zemlja cijele evrope.. za sve je kriva vlada od dvetisutcite do dveitretce...oni su po shukeru napravili sve negativno u hrvatskoj.. hadezejofci bi morali vladati milijardu godina da poprave ratcanovu shtetu!.
bitch.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 11.07.10. 10:00

Koncesija? Zasto je propalo?Tu se ne moze puno ukrasti,to je razlog.Neinteresantno podrucije za nase profesionalne lopove.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika