06.07.2010. / 08:32

Autor: Nacionalova redakcija

Kako izbjeći plaćanje poreza za jahte: Hrvatski bogataši uzeli državi 5 milijuna eura

Iznos za koji je zakinut proračun tek je nešto manji nego što je država u pola godine ubrala od kriznog poreza na plaće od 3 do 6 tisuća kuna. S kaznama, ukupan iznos popet će se upravo do te sume

Zdravko MamićZdravko MamićNakon Zdravka Mamića, kojemu je carinska uprava zaplijenila luksuznu jahtu Maluciva, na meti inspekcije će se prije ili kasnije naći još neki biznismeni, političari i sportaši, koji nisu platili porez. Sporno je bilo to, podsjetimo, što je Mamić jahtu pri uvozu registrirao na svoju tvrtku, ali je nije iznajmljivao nego ju je koristio u privatne svrhe i tako potkradao državu.

Ako želi zaploviti, Mamić mora platiti trošarinu koja se još plaća prema metru, a ne prema vrijednosti jahte, što će stupiti na snagu od jeseni. Najviši iznos bio je 150.000 kuna, za jahte duže od 15 metara. Inspekcija bi Mamiću mogla naplatiti i kaznu, koja može iznositi više stotina tisuća kuna, piše Jutarnji list.

Na listi koju donosi Jutarnji list, i pod pretpostavkom da ne zarađuju na iznajmljivanju svojih jahti, nego da se njima koriste uglavnom u privatne svrhe, a da su sve kupljene i registrirane kao imovina njihovih tvrtki, može se reći da je 25 milijuna eura ili 180 milijuna kuna iznos za koji je zakinut državni proračun.

Zanimljivo kako je taj iznos za koji je zakinut proračun tek nešto manji nego što je država u pola godine ubrala od kriznog poreza na plaće od 3 do 6 tisuća kuna. S kaznama, ukupan iznos popet će se upravo do te sume.

Dubravko Grgić, vlasnik koncerna Agram ima dvije jahte i obje iznajmljuje za 80.000 eura tjedno.

Pavo Zubak kaže kako svoju Vilu Velbita III povremeno iznajmljuje. Isti je slučaj i s Gorankom Fižulićem, predsjednikom Uprave Magme, koji često plovi na jedrilici Caruba 4.

Fižulić tvrdi da on nije vlasnik tog broda, nego gost Magmine tvrtke iz Hong Konga. No, plaća li svoje gostovanje na jahti, otkrit će inspekcija.

I obitelj Nadana Vidoševića ima luksuznu jahtu. Vlasnik je tvrtka Bor hza d.o.o., čija je "vlasnica" Vidoševićeva majka, inače umirovljenica, Marija Tudor Vidošević.

Vezane vijesti

Mamić i Gobac žele vlast nad 143 milijuna kuna

Mamić i Gobac žele vlast nad 143 milijuna kuna

Zdravku Mamiću nije ovih tjedana jedina briga postavljanje nove vlasti u Hrvatski nogometni savez. Medijski manje zanimljiv, ali financijski bitan,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika