13.07.2010. / 12:58

Autor: Nacionalova redakcija

GONG traži istragu protiv HSLS-a, Umirovljenika i Pupovčeva SDSS-a

Kad se slične nepravilnosti uoče kod drugih neprofitnih organizacija ili trgovačkih društava, institucije reagiraju i obavljaju svoj posao. Zabrinjava da institucije do sada nisu pokrenule nikakve postupke utvrđivanja odgovornosti političkih stranaka za nezakonito poslovanje, smatraju u GONG-u

Đurđa Adlešić sa svojim nasljednikom na čelu HSLS-a Darinkom KosoromĐurđa Adlešić sa svojim nasljednikom na čelu HSLS-a Darinkom KosoromUdruga GONG pozvala je nadležne državne institucije na pokretanje istrage protiv političkih stranaka čije poslovanje i financijska izvješća nisu prošla kontrolu državnih revizora. GONG u svojoj reakciji na izvješće o reviziji poslovanja političkih stranka za 2009. godinu, koje je Hrvatskom saboru dostavio Državni ured za reviziju tvrdi:

”Kao i prošle godine, nameće se pitanje potrebe pokretanja prekršajnih postupaka i utvrđivanja odgovornosti onih koji su propise ipak prekršili. To bi dovelo da daljnjeg povećanja transparentnosti i omogućilo razlikovanje manjih prijestupa od neodgovornog poslovanja. Naime, kad se slične nepravilnosti uoče kod drugih neprofitnih organizacija ili trgovačkih društava, obrta i samih građana, institucije pravne države reagiraju i obavljaju svoj posao. Zabrinjava da institucije pravne države do sada nisu pokrenule nikakve postupke utvrđivanja odgovornosti političkih stranaka i nezavisnih kandidata za nezakonito poslovanje", smatraju u GONG-u.

Mali napredak u odnosu na 2008. godinu

Početnim uvidom u nalaze Državne revizije vidljiv je određeni napredak u ocjeni Državnog ureda za reviziju. U 2009. godini 8 stranaka je dobilo bezuvjetno mišljenje, a njih 3 (HSLS, HSU, SDSS) uvjetno, lošije mišljenje što je bolje nego u 2008. godini kad je 5 stranaka (HNS, HSLS, HSU, HDSSB, SDSS) dobilo uvjetno mišljenje. Zanimljivosti iz nalaza Državnog ureda za reviziju mogu se pronaći na internetskim stranicama www.gong.hr.

GONG podsjeća da su Državni ured za reviziju i Ministarstvo financija – porezna uprava, temeljem članka 25. Zakona o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata obvezni podnijeti zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka pred nadležnim sudovima, ukoliko utvrde nepravilnosti iz navedenog Zakona.

"S obzirom da nadležne institucije, koliko je poznato javnosti, prošle godine nisu slijedile Zakon, očekujemo i tražimo da ove godine ozbiljnije odrade svoj posao i osiguraju jednakost svih građana pred zakonom", stoji u priopćenju GONGA-a.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika