13.07.2010. / 14:10

Autor: Nacionalova redakcija

Grčka aukcijom dužničkih papira prikupila 1,25 milijardi eura

Prodaja se smatra važnim testom grčkog financijskog oporavka s obzirom na raširene europske bojazni u vezi s razinom državne zaduženosti

Grčka je obećala da će ove godine srezati manjak na 8,1 posto BDP-aGrčka je obećala da će ove godine srezati manjak na 8,1 posto BDP-aGrčka je u utorak prikupila 1,25 milijardi eura na prvoj aukciji dužničkih papira otkada je u svibnju dobila međunarodne kredite koji su je zaštitili od objave moratorija na povrat dugova.

Agencija za upravljanje javnim dugom objavila je u utorak da su predbilježbe za prodaju trezorskih zapisa s rokom dospijeća od 26 tjedana nadmašile ponudu za 3,64 puta, uz kamatu od 4,65 posto.

Prodaja se smatra važnim testom grčkog financijskog oporavka s obzirom na raširene europske bojazni u vezi s razinom državne zaduženosti.

Dugovima pritisnuta Grčka u svibnju je za dlaku izbjegla objavu moratorija na povrat dugova, nakon što su joj partneri u eurozoni i Međunarodni monetarni fond (MMF) isplatili prvu tranšu kredita iz linije ukupne vrijednosti 110 milijardi eura.

Zauzvrat je vlada u Ateni morala uvesti bolne mjere štednje i pokrenuti reformu sustava mirovinske skrbi i tržišta rada.

U ponedjeljak je ministarstvo financija objavilo da je proračunski manjak u prvoj polovini godine smanjen za 46 posto, nadmašivši vladine prognoze.

Grčka je obećala da će ove godine srezati manjak na 8,1 posto BDP-a, s prošlogodišnjih 13,6 posto.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika