14.07.2010. / 12:46

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Čačić: Kosoričina vlada zaduživanjem samo kupuje svoj opstanak

Predsjednik Hrvatske narodne stranke -liberalni demokrati (HNS) Radimir Čačić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da Vlada novim zaduženjem skupo kupuje opstanak svakog dana na vlasti, a reforme ne zna i nema hrabrosti provesti.

Radimir ČačićRadimir ČačićPredsjednik Hrvatske narodne stranke -liberalni demokrati (HNS) Radimir Čačić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da Vlada novim zaduženjem skupo kupuje opstanak svakog dana na vlasti, a reforme ne zna i nema hrabrosti provesti.

Čačić smatra kako je stvarni problem u lažnoj tvrdnji da novim zaduženjem Hrvatska dobiva vrijeme za nove reforme. Ocijenio je da se reforme moraju provesti kroz dva paralelna procesa - kroz snažno poticanje gospodarskog rasta te rezove u javnoj potrošnji.

Predsjednik HNS-a ustvrdio je kako postoji službena dokumentacija da je HDZ-ova vlada bila jedina vlada u hrvatskoj povijesti koja nije naslijedila ni jednu lipu dospjelog duga. Dodao je da je naslijedila zaduženje zemlje od 19,5 milijardi eura, a povećala ga je za 2,5 puta.

"Zaduženje koje je naslijedila bilo je ulog u budućnost, ulaganje u nešto što danas donosi novac", rekao je. Napomenuo je da je Vladino povećanje duga od 2,5 puta bila "čista potrošnja, kupovanje glasova, i novac koji se nikada ne može vratiti".

Budući da je u prvih pola godine potrošen ukupno predviđen deficit, Čačić smatra kako je realno očekivati daljni rast rashoda, pad prihoda te da će se Vlada još dodatno zadužiti za 13 milijardi kuna. Uz to, predviđeni će pad rejtinga za jedan posto postojeće dugove povećati za oko tri milijarde kuna

Nužnim smatra provođenje rezova u javnoj potrošnji - mirovinama za koje nema temelja, lažno nezaposlenima, onima koji bez razloga primaju socijalnu pomoć i sl. Posebno zabrinjavajućim je ocijenio "najveću blokadu u hrvatskoj povijesti" - od nenaplaćenih 30 milijardi kuna.

Čačić smatra da Vlada koja nema povjerenje i ne zna mora staviti mandat na provjeru ili se potpuno promijeniti i prestati zazivati oporbu da riješi njezine zadatke.

Na novinarsko pitanje je li oporba u Belom Manastiru međusobno dijelila fotelje odgovorio je da ni jednom riječju o tome nisu razgovarali. "Naravno da se svi odgovorni ljudi u strankama lijevog centra pripremaju u područjima koje najbolje poznaju, pa tako i ja", rekao je. Istaknuo je kako HNS "ako ne bude imao strateški utjecaj na ukupnost procesa u skladu sa svojim političkim rejtingom, neće preuzimati odgovornost". Smatra kako danas preuzeti odgovornost za Hrvatsku je za svakog odgovornog čovjeka čin domoljublja i ogroman teret. Upitan hoće li se HSLS pridružiti 'kukuriku koaliciji' odgovorio je narodnom izrekom "svaki topar za svakog sveca", tj. da nisu bitni.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

registracija
18/12/09

slavonac031, 15.07.10. 12:29

Onaj debeljko se kurči i prića nam kako u svijetu uživamo povjerenje, pa nam zato daju tolike kredite. Ne vjeruju oni nikome, ali ZNAJU da, pored ostalog, Hrvatska ima 1244 otoka, pa nema zime za napltu kredita jednog dana.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika