15.07.2010. / 14:10

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Video: Policija uhitila više od sto prosvjednika i deset posto Gradske skupštine

Aktivisti su uhićeni prilikom blokiranja ulaska mehanizacije u Varšavsku ulicu, a među njima su glumica Urša Raukar i koordinator udruge Pravo na grad Teodor Celakoski,

Davor Bernardić šef zagrebačkog SDP-a i Boris Šprem predsjednik zagrebačke gradske skupštine (Foto: Josip Regović)Davor Bernardić šef zagrebačkog SDP-a i Boris Šprem predsjednik zagrebačke gradske skupštine (Foto: Josip Regović)Više od stotinu aktivista i građana privedeno je od jutros zbog pasivna otpora nastavku gradnje u Varšavskoj ulici, doznaje se u zagrebačkoj policiji.

U policiji kažu da se nije dogodio nijedan veći izgred te da je riječ o privođenjima zbog pasivna otpora građana.

Po riječima glasnogovornice zagrebačke policije Jelene Bikić, do 13,30 sati interventna policija privela je 101 prosvjednika koji su na prekršajnim obradama u više policijskih postaja. Dodala je da se brojka privedenih mijenja iz trenutka u trenutak.

Privođenja su počela rano jutros, oko 6 sati, kad je policija privela petoricu aktivista koji su prvi došli na mjesto planirane gradnje podzemne garaže u Varšavskoj ulici. Ondje su radnici "Zrinjevca" jutros oko 5 sati počeli sječu drveća.

Nakon toga broj privedenih je rastao iz sata u sat, a među onima koji su odvedeni policijskim kombijima su i zastupnici SDP-a u Gradskoj skupštini Jurica Meić i Dan Špicer, nezavisni zastupnik Josip Kregar, zatim Pero Kovčavić iz HSP-a "Ante Starčević", odvjetnik Slobodan Budak, koordinatorica Autonomne ženske kuće Neva Tolle i novinar Novog lista Branimir Zekić.

Priveden je i Tomislav Tomašević iz Zelene akcije koji je Hini izjavio da je za razliku od drugih, koji su sjedili i pružali pasivan otpor uhićen, dok je hodao Gundulićevom ulicom. "Nisam pružao pasivan otpor pa pretpostavljam da su me priveli kao jednog od koordinatora akcije", kazao je.

Među privedenima su i glumac Vili Matula, književnik Edo Popović, aktivistica Neva Toelle, a među prvima i predsjednik Prava na grad Teodor Celakoski i glumica Urša Raukar. Njezina je odvjetnica Lina Budak novinare izvijestila da je glumica dobila zabranu prilaska Varšavskoj od 15. do 23. srpnja. U mjeri opreza piše da je glumica prekršila Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Mediji nagađaju da će svi privedeni dobiti zabranu prilaska Varšavskoj na tjedan dana.

Policija je zapriječila ulaz u Varšavsku ulicu iz Gundulićeve i promet Gundulićevom od Masarykove do Ilice, a unutar blokade našli su se prosvjednici i građani.

Nastavak radova počeo je jutros oko 4:30, da bi nakon toga zagrebačka policija izvijestila da je privela pet osoba zbog pružanja pasivnog otpora prilikom početka radova u Varšavskoj ulici. Policija navodi da je jutros pružala asistenciju Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet zbog osiguranja početka radova na rekonstrukciji dijela Varšavske ulice.

"Asistencija je pružena sukladno zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, temeljem zahtjeva mjerodavnog državnog tijela s obzirom na to da se opravdano očekivalo pružanje otpora", priopćila je policija.

Tomislav Tomašević ističe da udruge nastavljaju s aktivnostima iako su radnici Zrinjevca već uklonili drveće iz Varšavske ulice, koja je, kaže, još uvijek blokirana i osigurava ju više od sto policajaca. Tomašević kaže da su prije dva dana zatražili od zagrebačke Gradske skupštine, koja kontrolira skupštinu Zagrebačkog holdinga da njihove tvrtke, poput Zrinjevca ne sudjeluju u radovima u Varšavskoj.

"Danas se to dogodilo, Zrinjevac je uklonio drveće i za to je odgovorna gradska vlast", kazao je Tomašević. Osim gradske, Tomašević smatra da je politički odgovorna i državna vlast. Drži da nije moguće da jedan dio policije provodi kriminalističku obradu zbog štetnog ugovora u Varšavskoj po nalogu Državnog odvjetništva, a drugi dio policije osigurava početak radova u Varšavskoj.

Kako bi spriječila okupljanje većeg broja građana, koji bi se, obzirom na minule prosvjede, vjerojatno opet okupili, policija je djelovala 'preventivno': Blokiran je uži centar grada, što je uzrokovala značajnu prometnu gužvu na tom području. Gundulićeva ulica je tako blokirana, što znači da se teško i uz dosta muke može doći do Gornjeg grada, kao i garađa u Tuškancu i Ilici.

Foto: Gradska tvrtka priskočila u pomoć Horvatinčiću, MUP priveo aktiviste

Aktivist Teodor Celakoski također je jutros priveden; Photo: Anto Magzan/PIXSELL Aktivist Teodor Celakoski također je jutros priveden; Photo: Anto Magzan/PIXSELL U međuvremenu, rečena stabla u potpunosti su samljevena, što je zanimljv detalj i to zbog nekoliko razloga: u nedavnoj epizodi Otvorenog, koji je bio posvećen slučaju Varšavska, glavni investitor Tomislav Horvatinčić ustvrdio je kako 'stabla neće biti uništena, već će ih premjestiti na drugu lokaciju'. Isto tako, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Boris Šprem kazao je nedavno da 'gradska poduzeća neće sudjelovati u rušenju u Varšavskoj'. Kako vidimo, stvarnost je znatno drugačija.

Policijske snage iz minutu u minutu su sve veće i njihov je broj sada veći od broja prosvjednika u centru Zagreba. Kamioni i dalje odvoze materijal koji je ostao od rušenja drveća i mramornih ploča u Varšavskoj.

Dvadesetak prosvjednika koje policija još nije uhitila preselilo se na ugao Gundulićeve i Masarykove ulice, ali se očekuje kako bi ih i od tamo policija mogla pokušati maknuti. Brojke govore da je do sada uhićeno više od sto prosvjednika, a zanimljivo kako je u policiji završilo i više od 10 posto zastupnika gradske skupštine.

Vezane vijesti

Vlada manipulira procedurom i radi farsu od Plomina

Vlada manipulira procedurom i radi farsu od Plomina

Zelena akcija u reakciji na pozitivno mišljenje Savjetodavnog stručnog povjerenstva u postupku procjene utjecaja na okoliš termoelektrane "Plomin C"… Više

Komentari

registracija
31/5/09

tvrtko3, 15.07.10. 08:49

Tomaševiću, daj nam se skini već jednom s k.....ca?


registracija
27/8/09

Lujo1, 15.07.10. 11:21

Mene ovo jako podseća na 1971. kad su nas milicajci batinali na (tadašnjem) Trgu Republike.
Jedina je razlika u tome kaj smo onda dobili batine u ime velikosrpstva, a sad ovi mladi ljudi (ja više ne tražim pravdu - zadnji put sam sudjeloval u Oluji i sad se osećam ko stari prevareni magarac) dobivaju batine u ime krupnog kapitala i EU masona.
I onda i sad u pitanju je pljačka, grabež i porobljavanje.
No dobro onda su me tukli neprijatelji, a sad nas tuku "naši"!
Sjajno "moj narode" (kak bi rekel gospon Thompson!


registracija
8/7/09

bankar, 15.07.10. 11:29

a šta ste mislili da će te kapital pobjediti, u njihovim rukama je vojska i policija a vi će te pasivnim odporom postići nešto hahah


registracija
16/6/10

nosonja, 15.07.10. 12:20

Milicija trenira strogoću,da ne bude sve,kako ja hoću.
Dabogda tako vukli članove vlade sa Markovoga trga.


registracija
14/11/07

laufer, 15.07.10. 14:39

Najjači su ovi iz gradske skupštine - oni nešto "protestiraju".
Kao da su Horvatinčiću dozvolu izdali marsovci, a ne grad Zagreb.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika