15.07.2010. / 16:48

Autor: Igor Koruga

Ozbiljna izvedba zabavne barokne glazbe

Izvodeći takvu glazbu, s prijelaza šesnaestog u sedamnaesto stoljeće, svrstali su se u sam svjetski vrh članovi ansambla Musicians of the Globe pod umjetničkim vodstvom glazbenog ravnatelja, osnivača i jednog od najkompetentnijih tumača povijesno osviještenih izvedaba današnjice Philipa Picketta

Philip PickettPhilip PickettTijekom elizabetinskog i ranog jakobinskog razdoblja engleski su skladatelji pisali svakojaku glazbu za plesanje, pjevanje, kuću, dvor, kazalište, crkvu, i to za raznovrsne sastave. Narodna je glazba bila nadahnuće za umjetničku i obratno. Izvodeći takvu glazbu, s prijelaza šesnaestog u sedamnaesto stoljeće, svrstali su se u sam svjetski vrh članovi ansambla Musicians of the Globe pod umjetničkim vodstvom glazbenog ravnatelja, osnivača i jednog od najkompetentnijih tumača povijesno osviještenih izvedaba današnjice Philipa Picketta.

Birani ansambl sastavljen od instrumenata poput engleske consort violine, barokne flaute, citre, lutnje, bandore i viole da gambe, u rukama petero vrhunskih instrumentalista predstavio se sinoć zagrebačkoj publici u Atriju netom ispražnjenih Klovićevih dvora (Bodies Revealed Zagreb) u okviru Zagrebačkih ljetnih večeri 2010.

Da se zabavna glazba baroka može profesionalno, disciplinirano i umjetnički potentno izvoditi dokazali su britanski glazbenici čiji je solistički trio (violina, barokne flaute i lutnja) briljirao do posljednje sekunde nastupa. Mada zvukovno neravnopravni, violina (Penelope Spencer) je s flautom (Pickett) uvijek pronalazila filigranski profinjeno suglasje, a virtuozna sola na lutnji (Lynda Sayce) najviše su se isticala u aranžmanima uređenim za dvije lutnje. Povrh besprijekorne tehnike i engleski uređenog timinga, osjetio se i zanos prožet emocijama koji je nužnost u izvođenju materijala iz sveopće folklorne glazbene ostavštine, te visokoumjetničkih skladbi često temeljenih na popularnim melodijama navedenog vremena.

Koncertna se direkcija i ovoga puta potrudila zagrebačkim ljubiteljima glazbe i nerijetkim znatiželjnim turistima pokazati mjesto Zagreba i Hrvatske na kulturnoj mapi Europe i svijeta, a do kraja mjeseca smislenu će zabavu ponuditi i 44. Međunarodna smotra folklora. Više o svemu saznajte na linkovima www.kdz.hr i www.msf.hr.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika