16.07.2010. / 20:03

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Prosvjednici izviždali Milanovića i Karamarka i krenuli prema Varšavskoj

U nastavku prosvjeda na Iblerovom trgu jedna od aktivistica Urša Raukar je pročitala proglas "Ne damo Varšavsku" koji je do sada potpisalo 150 javnih osoba ustvrdivši kako je Varšavska ulica postala simbol borbe za javni interes

Zoran Milanović i Vili Matula; Photo: Marko Lukunic/PIXSELLZoran Milanović i Vili Matula; Photo: Marko Lukunic/PIXSELLNakon jučerašnjeg dana, koji je vrvio uhićenjima prosvjednika u centru grada Zagreba, aktivisti Prava na Grad i Zelene akcije danas su se oko 18 sati okupili ispred SDP-ove središnjice na Iblerovom trgu. Pokraj petstotinjak prosvjednika u jednom je trenutku prošao čelnik te stranke Zoran Milanović, zaradivši pritom gromoglasne zvižduke, praćene brojnim povicima, među kojima se ističe: 'lažovi, lažovi! Vi ste krivi za ovo!

Pred ulazom u SDP postavljena je željezna ograda uz ogromni transparent 'Ne damo Varšavsku!' U međuvremenu se povećao broj prosvjednika, pa ih sada ima i do 2000.

'Zamjerate nam s pravom'

Uz Milanovića su bili predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić te predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem, koje su prosvjednici već jučer izviždali na poprištu uhićenja pored Varšavske. Milanović je pak bezuspješno pokušao razgovarati s glumcima Vilijem Matulom, Uršom Raukar i akademskim slikarom Perom Mrnarevićem. Nisu mu dali da dođe do riječi. Među ostalim, oni su mu dobacili kako su 'dosta pričali, te da je sada vrijeme da ih slušaju'. Vili Matula je pak kazao Milanoviću kako je loš glumac. Na to mu je šef SDP-a rekao da 'sve ovo nije kazalište'.

Nakon što je shvatio da neće imati priliku iskazati svoj stav, otišao je od prosvjednika uz napomenu: 'ako nam nešto zamjerate, zamjerate nam s pravom. Želimo vam svu sreću'

 Photo: Marko Lukunic/PIXSELL Photo: Marko Lukunic/PIXSELLBoris Šprem, predsjednik Gradske skupštine komentirao je današnju vijest kako je Upravni sud odbio sve žalbe uložene na kopanje ulaza u garažu u Varšavskoj, rekavši da 'on više nema što reći'. Prosvjednici su pak optužili SDP za prekasnu reakciju na slučaj Varšavska. Od Holdinga su zatražili da se zaustave svi radovi na rampi. U protivnom su najavili da će građane pozvat na tromjesečni bojkot plaćanja računa toj gradskoj tvrtki.

'Bandić za nas ne postoji'

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević rekao je kako su od gradonačelnika Milana Bandića tražili ostavku jer je najodgovorniji za kaos u Varšavskoj, ali da ih on nije poslušao.

"On za nas više ne postoji, on je gradonačelnik bez legitimiteta. On je fikus", kazao je Tomašević i dodao da pred stranačkim središnjicama prosvjeduju jer su mu SDP i HDZ omogućili da napravi to s Varšavskom i suodogovorni su za nastalu situaciju.

Glumci Urša Raukar i Vili Matula, čelnik SDP-a Zoran Milanović i Boris Šprem; Photo: Marko Lukunic/PIXSELLGlumci Urša Raukar i Vili Matula, čelnik SDP-a Zoran Milanović i Boris Šprem; Photo: Marko Lukunic/PIXSELL"SDP je dizanjem ruku omogućio da se dogodi što se dogodilo u Varšavskoj", naveo je Tomašević te ustvrdio kako se radovi u Varšavskoj ne smiju nastavati podsjetivši kako u njima sudjeluju gradska poduzeća koja plaćaju građani.

Naglasio je kako su od Gradske skupštine tražili izvanrednu sjednicu kako bi se "riješio kaos" i da bi se gradski zastupnici izjasnili je li rampa za garažu usred pješačke zone javni interes.

Krenuli prema HDZ-u

U nastavku prosvjeda na Iblerovom trgu jedna od aktivistica Urša Raukar je pročitala proglas "Ne damo Varšavsku" koji je do sada potpisalo 150 javnih osoba ustvrdivši kako je Varšavska ulica postala simbol borbe za javni interes.

Potpisnici proglasa traže od ustanova da počnu uvažavati stavove građana i spriječe uzurpaciju javnog prostora, uništavanje kulturne baštine i prirodnih dobara u Hrvatskoj.

"Ne damo Varšavsku", "Lopovi, lopovi" izvikivali su prosvjednici, a nakon prosvjeda na Iblerovom trgu, aktivisti su krenuli prosvjedovati i pred središnjicu HDZ-a.

Nastavak prosvjeda u Varšavskoj

Došavši pred sjedište HDZ-a, prosvjednici su zatražili smjenu ministrice graditeljstva Marine Matulović Dropulić i ministra policije Tomislava Karamarka. Premda su sa sobom ponijeli željeznu ogradu koju su planirali staviti pred vrata te partije, to im nije uspijelo jer je prilaz bio onemogućen.

"Danas je Varšavska cijela Hrvatska. Najavljujem nove aktivnosti na razini cijele zemlje. Odgovorni će zapamtiti dan kad su taknuli Varšavsku", rekao je Celakoski. Nakon što je pitao prisutne prosvjednike - 'Kuda želite ići?', svi su odgovorili: U Varšavsku! Povorka je, dakle, krenula prema križanju Gundulićeve i Masarykove ulice.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 16.07.10. 19:49

o onda tvrde jučer neki pacijenti na otvorenom da mi pošto su nam oprane glave komunizmom neznamo što je demokracija pa zato izlazimo na izbore u manjem broju haahahahah


registracija
8/8/09

tovar62, 17.07.10. 00:15

Bandic bi vas moji zeleni triba spremit u Hercegovinu da je pozelenite ili Dalmaciju a ne ometati rad da vam je drug Tito tu sigurno nebiste radili pizdarije,,,,,,,


registracija
8/7/10

Maroje, 19.07.10. 13:08

Pa svima nam je poznato da prosvjede predvode besposličari koji su vrbovali neke od metuzalema.Policija ne radi svoj posao zato što ih dobro ne pegla i ne šalje na društveno koristan rad.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika