19.07.2010. / 13:28

Autor: Nacionalova redakcija

Orco više nije većinski vlasnik: HFP raskinuo ugovor za Sunčani Hvar

Situaciju u Sunčanom Hvaru dobro ocrtava podatak da je tvrtka dužna 580 milijuna kuna, a u trenutku ulaska Orca u vlasničku strukturu, odnosno prije pet godina, dugovi su iznosili 105 milijuna kuna

Predsjednik HFP-a Vedran DuvnjakPredsjednik HFP-a Vedran DuvnjakHrvatski fond za privatizaciju jednostrano je raskinuo, odnosno nije produžio petogodišnji ugovor o javno-privatnom partnerstvu između države i luksemburške Orco Grupe za Sunčani Hvar.

Predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak izjavio je kako država ne želi snositi posljedice lošeg poslovanja Orca u Sunčanom Hvaru, piše Večernji list. Duvnjak je demantirao da se Sunčani Hvar prodaje arapskim investitorima i kazao kako se trenutačno ne razmišlja o prodaji državnog udjela u toj hotelskoj kući.

Nakon raskida ugovora država odnosno HFP natrag dobiva sedam posto dionica Sunčanog Hvara, odnosno njih 508.000, zbog čega će Orco ostati bez većinskog udjela, ali će i dalje biti najveći pojedinačni dioničar posrnule hotelske kuće iz Hvara.

Udjel Orco Grupe pada na 48,55 posto, i gubi natpolovičnu većinu, ali ostaje u suvlasništvu kompanije. Od 7,3 milijuna dionica Orco izravno i preko skrbničkog računa kod Erste banke ima nešto više od 4 milijuna dionica, ili 55,55 posto, a država u HFP-u i Državnoj agenciji za sanaciju banaka drži 2,3 milijuna dionica ili 31,79 posto.

Orco je prezadužio Sunčani Hvar, slaže se i hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić, koji je za to, tvrdi, doznao od medija. No odluku HFP-a, kaže, podržava i traži da se ispitaju sve nepravilnosti kojih je bilo u poslovanju Orco Grupe.

"Među ostalim, kompanija, zbog koje Hvar ima i nekoliko stotina tisuća gostiju manjka, posljednjih mjeseci u gradski proračun nije uplatila ni lipe doprinosa", kazao je za Večernji list Bebić.

Situaciju u Sunčanom Hvaru dobro ocrtava podatak da je tvrtka dužna 580 milijuna kuna, a u trenutku ulaska Orca u vlasničku strukturu, odnosno prije pet godina, dugovi su iznosili 105 milijuna kuna.

Poznato je da je poslovanje hvarske hotelske kuće nedavno kontrolirala i financijska policija, ali ne zna se što su i jesu li uopće išta otkrili.

Vezane vijesti

Duvnjaku druga kaznena prijava

Duvnjaku druga kaznena prijava

U POSLOVNIM KRUGOVIMA sve se češće može čuti vijesti kako je bivši predsjednik Fonda za privatizaciju, Vedran Duvnjak, u većim problemima nego što se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika