20.07.2010. / 16:30

Autor: Nacionalova redakcija

Zaključak Gradske skupštine: Traži se Bandićeva ostavka i prekid radova u Varšavskoj

Nakon troipolsatne rasprave uslijedila je stanka za vrijeme koje su doneseni Zaključci koje će Skupština vjerojatno usvojiti, iako se njima protive vijećnici HDZ-a i HSS-a

Boris Šprem, predsjednik Gradske skupštine (Foto: Igor Šoban)Boris Šprem, predsjednik Gradske skupštine (Foto: Igor Šoban)Radno tijelo zagrebačke Gradske skupštine predložilo je Zaključak izvanredne sjednice u slučaju Varšavska sa sedam točaka. Nakon troipolsatne rasprave uslijedila je stanka za vrijeme koje su doneseni Zaključci koje je Skupština usvojila, iako se njima protive vijećnici HDZ-a i HSS-a.

Međutim, i bez njihovih glasova SDP ima podršku zastupnika HNS-a, HSU-a, NL Tatjane Holjevac, NL Velimira Sriće pa su Zaključci izglasani bez većih problema.

Naime, 27 zastupnika je glasalo za, jedan je bio suzdržan, a vijećnici HDZ-a i HSS-a nisu bili nazočni izglasavanju ovih točaka.

"Klub HDZ-a ne može prihvatiti zaključke u kojima se iznose neistine i u kojemu se, uz traženje ostavke Bandića, ne traži i raspuštanje Skupštine. Nećemo sudjelovati u cirkusu SDP-a i pristati na diktat većine, nego ćemo napustiti Skupštinu", kazao je Jasen Mesić iz HDZ-a, nakon čega su njegove zastupnike slijedili zastupnici HSS-a.

Potez HDZ-ovaca i HSS-ovaca ubrzo je prokomentirala zastupnica HNS-a Morana Paliković Gruden kazavši kako je ovo "najbolji dokaz da od početka projekta o kojem smo razgovarali HDZ stoji na pozicijama da ga treba obraniti pod svaku cijenu".

Baš je na zahtjev HNS-a ublažen zaključak o pokretanju postupka opoziva gradonačelnika, pa je konačno izglasano da Skupština traži Bandićevu ostavku.

Zaključke Skupštine sa govornice je prokomentirao i gradonačelnik Milan Bandić koji je kazao kako ne može prihvatiti zaključak Skupštine u kojem se traži njegova ostavka. Ostale točke će gradonačelnik poštivati te će ih "provesti sukladno svojim ovlastima i zakonima".

"Oni koji su me izabrali, jednog dana će me i razriješiti. Nisam se rodio i neću umrijeti kao gradonačelnik, ali neću se ni složiti s jogurt revolucijom", poručio je zastupnicima gradonačelnik.

Zaključci zagrebačke Gradske skupštine:

1. Gradska skupština podržava pravo građana na mirni prosvjed, a od policije traži deblokadu Gundulićeve ulice.

2. Skupština je zatražila od gradonačelnika Milana Bandića ostavku, jer su posljednji događaji prema njihovom mišljenju pokazali opasnost od neograničene i neodgovorne vlasti gradonačelnika koji je osobno utjecao na donošenje odluke o javnom interesu i glasovanju o prostornim dokumentima. Usto, smatraju zastupnici, Bandić nije poduzeo ništa da realizira preporuke Skupštine.

3. Izražena je sumnja da postoje nepravilnosti koje su prethodile donošenju DUP-a Ilica-Preobraženska-Preradovićev trg-Varšavska-Gundulićeva. Zbog toga se poziva Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva da preispita svoje ranije mišljenje, jer inače postoji kontradikcija u stavu dva nadležna ministarstva

4. Od istog ministarstva traži se žurni upravni inspekcijski nadzor, jer, kako tvrde zastupnici, nije izdana potvrda glavnog projekta građevine u Varšavskoj 6, te radi mogućih nepravilnosti koje su prethodile donošenju DUP-a, ali i činjenice da se zagrađuju balkoni stanara

5. Gradska skupština smatra da nije bilo opravdanog razloga za hitnim početkom radova u Varšavskoj, s obzirom da nije izdana potvrda glavnog projekta za rekonstrukciju i nadogradnju stambeno-poslovne građevine u Varšavskoj 6, niti su riješeni imovinsko-pravni odnosi, pa nije izvjesno hoće li se ulazno-izlazna rampa moći priključiti na ulaz u garažu. Zbog toga se traži hitni prekid radova u Varšavskoj

6. Skupština smatra da je projekt Cvjetni prolaz evidentan primjer pogodovanja u planiranju, te neuvažavanja stručnih mišljenja i zahtjeva građana. Takvi se slučajevi ne smiju ponoviti, pa su zastupnici zatražili da im se hitno podnese prijedlog izmjena i dopuna GUP-a na raspravu.

7. Zastupnici od nadležnih državnih tijela traže da se izmijeni i dopuni članak 13. Zakona o prostornom uređenju i gradnji, kojim se uređuje ostvarivanje i zaštita javnog i pojedinačnog interesa, tako da se Zakonom preciznije definira procedura utvrđivanja javnog interesa.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

registracija
8/7/10

Maroje, 21.07.10. 08:32

SDP cirkus se nastavlja


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika