21.07.2010. / 14:51

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Ako se ne raspiše referendum za opoziv Bandića, očekujte masovne prosvjede na jesen

Stanar Varšavske ulice Tomislav Lauc izvijestio je novinare kako sve tužbe na upravnom sudu nisu riješene i najavio da će novu tužbu predati na Ustavni sud, a budu li trebali i na Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourg

Na uglu Varšavske i Trga Petra Preradovića Zelena akcija i udruga Pravo na grad održali su press konferenciju.Teo Celakoski, Tomislav Tomaševic, Urša Raukar. Photo: Antonio Bronic/PIXSELLNa uglu Varšavske i Trga Petra Preradovića Zelena akcija i udruga Pravo na grad održali su press konferenciju.Teo Celakoski, Tomislav Tomaševic, Urša Raukar. Photo: Antonio Bronic/PIXSELLČelnici Zelene akcije i Prava na grad Tomislav Tomašević i Teodor Celakoski danas su naglasili kako neće odustati od zahtjeva za raspisivanjem referenduma za opoziv gradonačelnika Milana Bandića što će tražiti od zagrebačke Gradske skupštine, a od hrvatske Vlade da Zakon o referendumu što prije uskladi s nedavno izmijenjenim Ustavom.

"Neodrživo je da za smjenu gradonačelnika treba puno više glasova nego za njegov izbor", kazao je Tomašević, dok je Celakoski ustvrdio kako je "došao kraj Bandićevom klijentelizmu i korupcijskoj vlasti" te da je "počeo proces 'debandićizacije'". S konferencije za novinare na Cvjetnom trgu, u blizini gradilišta rampe za podzemnu garažu u Varšavskoj, poručili su kako će tijekom ljeta udruge nastaviti s pravnim aktivnostima, dok će s masovnim prosvjedima pričekati jesen.

Ne raspiše li Gradska skupština referendum za smjenu gradonačelnika, imat će masovnu konfrontaciju građana, kazao je Celakoski, a Tomašević je napomenuo kako razmatraju mogućnost za širu društvenu platformu kako bi se lokalni referendum izjednačio s nacionalnim, no detaljnije o tome nije želio govoriti. Celakoski i Tomašević zadovoljni su zaključcima koje je o "slučaju Varšavska" jučer donijela Gradska skupština i smatraju ih važnima jer su "uzdigli" na političku razinu problem na kojeg udruge ukazuju već godinama i što su utvrdili da ne postoji potvrda glavnog projekta za Varšavsku 6 odnosno spoja podzemne garaže s ulazom. Dodaju, međutim, kako ni Zelena akcija niti Pravo na grad neće podržati niti jednog pojedinca ili političku opciju koji su počeli manipulirati njihovom pozicijom.

Urša Raukar, Teodor Celakoski, Tomislav Tomašević i stanar iz Varšavske Tomislav Lauc; Foto: Antonio Bronić/PIXSELLUrša Raukar, Teodor Celakoski, Tomislav Tomašević i stanar iz Varšavske Tomislav Lauc; Foto: Antonio Bronić/PIXSELLTraže i da se što prije zaustave radovi u Varšavskoj koji su nastavljeni i danas smatrajući da koalicijska vlast u Gradskoj skupštini ima za to mogućnost budući da sada kontrolira i rad Zagrebačkog holdinga, a time i podružnice koje sudjeluju ili će sudjelovati u radovima poput "Zrinjevca", "Gradske plinare", "Vodovoda i odvodnje". Komentirajući izjavu gradonačelnika Bandića da su prosvjedi u Varšavskoj "jogurt revolucija", Tomašević je kazao kako je to nastavak denuncijacije civilnog društva i građanskih akcija, baš kao i glasine da su prosvjednici plaćeni 30 kuna po satu prosvjeda.

"Takve glasine da smo plaćenici su smiješne. Zelena akcija postoji više od 20 godina, dulje i od ove države, i dosad smo imali niz važnih projekta", kazao je Tomašević navodeći kako je sličnih podmetanja bilo i prije, kad su bile osnovane udruge "I mi imamo pravo na grad" i "Projekt Zagreb", pa su ubrzo "nestale". Pohvalio se kako su kod zadnje akcije i prosvjeda zbog gradnje u Varšavskoj dobili od građana 50.000 kuna, za što postoje i računi. "Direktno smo financirani od građana i to je novost u hrvatskom društvu", dodao je. Stanar Varšavske ulice Tomislav Lauc izvijestio je novinare kako sve tužbe na upravnom sudu nisu riješene i najavio da će novu tužbu predati na Ustavni sud, a budu li trebali i na Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourg.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika