22.07.2010. / 13:20

Autor: Nacionalova redakcija

EBRD novi dioničar Atlantic Grupe, a DEG ojačao prisutnost

EBRD, u vlasništvu 61 države, Europske unije i Europske investicijske banke, najveći je financijski ulagatelj u privatne i javne projekte na području 29 zemalja, a u Hrvatskoj upravlja portfeljom od 1,2 milijarde eura

Emil TedeschiEmil TedeschiAtlantic Grupa uspješno je provela postupak dokapitalizacije, kojim je kompanija dobila novu dioničarsku strukturu te Europsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) kao novog dioničara kompanije, priopćili su danas iz Atlantic Grupe. Nakon provedene dokapitalizacije EBRD se ističe kao drugi po veličini dioničar Atlantic Grupe, s udjelom od 8,53 posto, dok se njemački DEG (Deutsche Investitions- und Entwicklungsgesellschaft mbH) kroz dokapitalizaciju reafirmirao kao jedan od najznačajnijih dioničara Atlantic Grupe s udjelom od 8,49 posto. Najveći pojedinačni dioničar ostaje Emil Tedeschi s 50,2 posto dionica. U postupku je prikupljeno 605 milijuna kuna, odnosno 84 milijuna eura.

„Sudjelovanjem dviju najznačajnijih europskih razvojnih institucija u procesu dokapitalizacije Atlantic Grupa je potvrdila status stabilnog partnera koji uživa povjerenje međunarodne financijske zajednice. Ponosni smo također da smo i kroz dokapitalizaciju učvrstili poziciju jedne od odabranih kompanija čija vlasnička struktura okuplja sva četiri obavezna mirovinska fonda u Hrvatskoj, i to među prvih deset dioničara ", komentirao je predsjednik uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

„Zadovoljni smo jer su najrelevantniji investitori prepoznali Atlantic Grupu kao dobru priliku za ulaganje, a akviziciju Droge Kolinske kao razboritu strategiju dugoročnog razvoja kompanije. Poslovnim aktivnostima Atlantic Grupe, sinergijama s novom kompanijom i zajedničkim rezultatima opravdat ćemo ukazano povjerenje naših dioničara", dodao je.

EBRD, u vlasništvu 61 države, Europske unije i Europske investicijske banke, najveći je financijski ulagatelj u privatne i javne projekte na području 29 zemalja, a u Hrvatskoj upravlja portfeljom od 1,2 milijarde eura. U dokapitalizaciji Atlantic Grupe EBRD je sudjelovao s 27,58 milijuna eura. Kroz dokapitalizaciju s 10,35 milijuna eura razvojna banka DEG, u vlasništvu KfW bankarske grupacije u vlasništvu Savezne Vlade i saveznih njemačkih država, ostaje treći po veličini dioničar u kompaniji, a Atlantic Grupa afirmirala se kao jedno od najvećih pojedinačnih ulaganja ove institucije koja upravlja sredstvima u iznosu od 1,4 milijarde eura, na području Europe, Azije, Afrike i Južne Amerike.

Postupak dokapitalizacije proveden je s ciljem prikupljanja dijela financijskih sredstava za financiranje akvizicije tvrtke Droga Kolinska, uz suglasnost Nadzornog odbora za povećanje temeljnog kapitala izdavanjem novih dionica. U postupku dokapitalizacije Atlantic Grupe izdano je 864.305 novih redovnih dionica nominalne vrijednosti 40,00 kn, čime je temeljni kapital kompanije s prethodnih 98.799.800,00 kn povećan za iznos od 34.572.200,00 kn na iznos od 133.372.000,00 kn. Nove redovne dionice izdale su se za iznos od 700,00 kn po dionici.

Provedba dokapitalizacije organizirana je u dva kruga. U prvom krugu pravo na upis i uplatu novoizdanih dionica imalo je prvih 15 dioničara Atlantic Grupe registriranih u depozitoriju Središnjeg klirinškog i depozitarnog društva d.d. (SKDD) na dan 30. lipnja 2010., dok su u drugom krugu novoizdane dionice ponuđene dvjema europskim razvojnim financijskim institucijama - DEG-u i EBRD-u.

Izrada prospekta za uvrštenje novoizdanih dionica na Zagrebačku burzu planirana je za rujan, a uvrštenje novoizdanih dionica na ZSE uslijedit će nakon što prospekt odobri i Hrvatska Agencija za Nadzor financijskih usluga (HANFA).

Vezane vijesti

Porast investicijskog interesa, pad BDP-a

Porast investicijskog interesa, pad BDP-a

Međunarodne financijske institucije zainteresirane su za projekte u Hrvatskoj, posebice u infrastrukturi i energetici, a na Hrvatskoj je da te… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika