23.07.2010. / 19:41

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Peres kod Josipovića: 'Povijest nam je ranjena, ali s nadom treba gledati u budućnost'

Shimon Peres koji je prije Hrvatske posjetio Sloveniju u nedjelju će zajedno s hrvatskim predsjednikom Josipovićem posjetiti Spomen područje Jasenovac, te se sastati s premijerkom Jadrankom Kosor

Shimon Peres i Ivo Josipović (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL)Shimon Peres i Ivo Josipović (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL)Hrvatska i Izrael dvije su male prijateljske zemlje okrenute budućnosti, rekli su nakon sastanka u petak u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović i izraelski predsjednik Shimon Peres koji je u višednevnom posjetu Hrvatskoj.

"Naše zemlje veže veliko prijateljstvo, nema otvorenih pitanja, a ima i prostora da se dobra suradnja još unaprijedi", rekao je Josipović novinarima nakon što su dvije zemlje potpisale sporazum o kulturnoj i obrazovnoj suradnji od 2010. do 2012.

Dvojica su predsjednika razgovarala o bilateralnim odnosima i o široj međunarodnoj situaciji, rekao je Josipović.

Hrvatska i Izrael imaju dosta sličnosti, rekao je Josipović, "imaju sličnu prošlost, borile su se za slobodu i nezavisnost i obje su pobijedile u toj borbi", rekao je.

"Slične su i po tome što su im pogledi usmjereni k budućnosti", rekao je Josipović.

"Male zemlje mogu stvarati velike nove vrijednosti, a dvije male zemlje mogu postati izvrsna kombinacija", rekao je Peres koji je u petak doputovao u Hrvatsku.

Po njegovim riječima, zemlje ne treba cijeniti pok veličini, nego prema vrijednostima koje zastupaju. "Hrvatska i Izrael slične su zemlje, malene i bogatije u povijesti nego u zemljopisu", rekao je on.

"Povijest nam je ranjena, ali moralna osnova ostaje čvrsta i uvjerljiva", rekao je izraelski predsjednik i pohvalio hrvatski narod što je odlučio da ne ponavlja pogreške iz prošlosti "već da s novom nadom gleda u budućnost".

Shimon Peres koji je prije Hrvatske posjetio Sloveniju u nedjelju će zajedno s hrvatskim predsjednikom Josipovićem posjetiti Spomen područje Jasenovac, te se sastati s premijerkom Jadrankom Kosor.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika