25.07.2010. / 09:36

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Apel europskih intelektualaca protiv zatvaranja Predraga Matvejevića

Činjenicu da se Hrvatska, koja uskoro ulazi u članstvo Europske unije, nalazi pred skandaloznim zatvaranjem jednog od svojih vodećih intelektualaca, Levy pripisuje "hrvatskim ostacima autoritarne prošlosti Jugoslavije", pitajući se mogu li se oni "razgraditi" u Europi

Predrag MatvejevićPredrag MatvejevićFrancuski filozof i pisac Bernard-Henry Levy u subotu je, ispred desetak uglednih europskih intelektulaca, pozvao hrvatske vlasti da ne upućuju na izdržavanje zatvorske kazne profesora i književnika Predraga Matvejevića zbog "verbalnog delikta", u članku koji je, među ostalima, objavljen u pariškom Le Mondeu i u SAD-u na liberalnom portalu vijesti The Huffington Post.

"Predrag Matvejević ne mora ići u zatvor!", apelira Levy u naslovu članka, ističući da "jednom od velikih europskih intelektualaca trenutačno prijeti zatvaranje u njegovoj zemlji, Hrvatskoj, zbog delikta mišljenja".

"Može li to biti Europa? Je li europski genij pao tako nisko da mi jednostavno prihvaćamo taj predstojeći skandal, bez ikakve reakcije?", pita se autor.

U srijedu, 28. srpnja, u dobi od 78 godina, Matvejević će možda provesti svoju prvu noć u zatvoru, što je jedinstvena sudbina za sveučilišnog profesora koji je prije predavao na Sorboni, i čiji je jedini zločin da je otvoreno izrazio svoje jasno mišljenje, navodi Levy.

Francuski filozof u članku iznosi kronologiju predmeta u kojem je Matvejević, po tužbi bosanskohercegovačkog književnika Mile Pešorde, zbog klevete osuđen na pet mjeseci zatvora, dvije godine uvjetno, na Općinskom sudu u Zagrebu 2. studenoga 2005.

Povod sudskom procesu i presudi bio je Matvejevićev članak u Jutarnjem listu od 10. studenoga 2001., pod naslovom "Naši talibani", nastao nakon posjeta Sarajevu. U njemu je zahtijevao "sud stroži od Haaškoga tribunala" za Milu Pešordu, Ivana Aralicu, Momu Kapora i još neke pisce, optužujući Pešordu kao "odgovornoga za zločine u BiH", "kvislinškog pisca", "kolaboranta fašizma" i "sarajevskoga talibana".

Presudu Matvejeviću osudili su Hrvatsko novinarsko društvo i Reporteri bez granica, te tadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader. Osuđeni Matvejević odbio je uložiti žalbu i za medije je izjavio da ne priznaje ni sud ni presudu. U svibnju ove godine Vrhovni sud RH odbio je zahtjev državnoga odvjetnika Mladena Bajića da poništi pravomoćnu presudu i potvrdio joj zakonitost.

Međunarodni tisak, posebno francuski, engleski i talijanski, od prve je presude uzeo u zaštitu profesora Matvejevića, specijalista za komparativnu književnost i čovjeka hrabrih političkih uvjerenja, navodi Levy.

On ističe da je Matvejević u Hrvatskoj 1991. bio izložen uvredama i klevetama svih vrsta, uključujući i hice iz vatrenog oružja ispaljene u njegov pretinac na Filozofskom fakultetu, te da je prisiljen na egzil koji ga je odveo u Pariz, Rim, a zatim u Trst.

Levy u članku kaže kako se Matvejević, tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji i nakon njih, borio protiv nacionalizma, ekstremizma i tvrdolinijaša na svim stranama, zagovarajući bratstvo i mir na Mediteranu u svojim radovima, od kojih je najpoznatiji "Mediteranski brevijar", preveden na više od dvadeset jezika.

"Kakva čudna sudbina za taj enciklopedijski, poliglotski um! Kakav skandal za tog hrvatskog Georgea Steinera...Kako jedinstvena sudbina za tog impresivnog europskog intelektualca čiji su prvi objavljeni radovi nadahnuli Jean Paul Sartrea i mnoge druge!", naglašava Levy u energičnom zalaganju za Matvejevića.

Činjenicu da se Hrvatska, koja uskoro ulazi u članstvo Europske unije, nalazi pred skandaloznim zatvaranjem jednog od svojih vodećih intelektualaca, Levy pripisuje "hrvatskim ostacima autoritarne prošlosti Jugoslavije", pitajući se mogu li se oni "razgraditi" u Europi.

"U međuvremenu, dok tražimo odgovor na ta pitanja, 28. srpnja, Predrag Matvejević spavat će u zatvoru", zaključuje Bernard-Henry Levy.

Njegov članak, među ostalima, supotpisuju talijanski pisac i filozof Umberto Eco, francuski filozof Michael Foessel, talijanski pisac Claudio Magris, indijsko-britanski pisac Salman Rushdie, njemački filozof Peter Sloterdijk i drugi.

Vezane vijesti

Slučaj "Dubai" pao na Vrhovnom sudu

Slučaj "Dubai" pao na Vrhovnom sudu

Vrhovni sud ukinuo je presudu protiv trojice poreznika uhićenih u akciji "Dubai" i na ponovno suđenje vratio slučaj u kojem su u studenom 2009. prvi… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 25.07.10. 10:37

Ma, bravo.
Ako već ne možemo zatarabiti ratne zločince, kriminalce i korumpirane političare, možemo Predraga Matvejevića.
To će nam svakako donijeti veliki plus u zatvaranju poglavlja "Pravosuđe".
Hrvatska, pravna država.


registracija
26/7/09

odredjen, 25.07.10. 10:56

Hajka na umjetnike i filozofe - to je novi put kojim hrvatsko pravosudje i politika kroci. Od sutra je na snazi obvezatni palez knjiga, a potom rusenje spomenika. Najrevniji dobivaju velike nagrade!


registracija
27/8/09

Lujo1, 25.07.10. 12:01

Već odavno je trebalo biti jasno i svakom bedaku kak je hrvatsko sudstvo rak rana ove države.
A takvo sudstvo je rezultat naše bolesne politike koje suce (čak i Ustavnog suda) bira po političkoj podobnosti sa doživotnim mandatom.
Imam samo dve čeći (ne sjećam se ko je to rekel): UŽAS, UŽAS!!!


registracija
12/7/10

Ivandija, 25.07.10. 12:43

UOPCE NEZNAM CEMU CUDJENJE --PA U HRVATSKOJ JOS UVIJEK VLADAJU --BOLJESEVICI,hahahahahahhaha dva svjedoka -PENZIJA..........KOMUNISTICKA POSLA......Hhahahahahhaahahah


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 25.07.10. 12:49

Predrag Matvejević I general Gotovina u zatvoru Ivo Sanader, Mitomir Zuzul, Ivic Pasalic, Miroslav Kutle, Protega, Polancec setaju okolo slobodni, prave se veliki hrvati........


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 25.07.10. 13:25

U Hrvatskoj nazalost vec dva desetljeca ne smijes i ne mozes biti malo finiji i produhovljeniji covjek!
To je nasa najgora bolest. Cijeni se samo napadacki i osvajacki mentalitet. Moramo se ponasati kao Amerikanci i njihovi zapadno-europski suradnici, hocemo ili necemo. Ali problem je u tome da mi nemamo takav mantalitet i stoga necemo nikada moci biti takvi. Mozemo jedino glumiti i imitirati i na taj nacin i dalje beskorisno gubiti svoju zivotnu energiju.


registracija
13/10/09

branimir, 25.07.10. 17:33

Monsieur Levy, gospodin Matjejević nije imamo nikakve teške devedesete godine. Teške godinesmo imali mi koji smo se branili od njumu ideološki bliskih drugova, a koji su kao argumente za provođenje svog nauma koristili rakete i topove. Matvejević je otišao u Pariz pa u Rim odakle je pljuvao po Hrvatskoj plaćući za propalom mu komunističkom Jugoslavijom. Pitajte njega je li Hrvatska njegova domovina.


registracija
13/10/09

branimir, 25.07.10. 17:41

Što se gospodin Levy i njegovi supotpisnici nisu zauzeli za Hrvatsku nakon zločina u Vukovaru? Ili još bolje - prije počinjenog zločina. Matvejevič je otišao sam u 'dobrovoljnj egzil' i to je dobro unovčio jer mnogima u Europi godi kako on gleda na Hrvatsku. Ničim on nije zadužio Hrvatsku.


registracija
27/7/09

columbo, 25.07.10. 19:34

Matvejevic je hrvatski dragulj, ma sto god netko mislio ili spletkario o njemu, jer ne mora se drzava voljeti slijepim nabilavanjem domoljublja, vec razumom...Cinjenice su nekada bolne, ali su podnosljivije od onih slijepih, makako bilo. Ali, tuzna mi je i sama pomisao da bi Mediteranskog brevijara mogla ubiti preteska rijec...


registracija
13/10/09

branimir, 25.07.10. 20:21

Može on biti bilo čiji dragulj. Hrvatski to sigurno nije. Pa i sam je izjavio da nezna gdje mu je domovina. To mi izgleda kao da neznaš tko ti je majka.


registracija
19/11/09

vgreser, 27.07.10. 00:13

Poznato je da se gospodin Matvejević na presudu niježalio(presuda od 2. studenog 2005. godine), pa jevrijeme kušnje od dvije godine isteklo 2007.godine.Dakle, gospodin Matvejević ne treba ići služiti kaznu jer je presuda konzumirana. Ipak ne mogu prihvatiti presudu Vrhovnog suda za danu pisanu riječ koju je dao hrvatski pisac.


registracija
8/7/10

Maroje, 27.07.10. 16:11

Taj lik ni po čemu nije zaslužan građanin ove zemlje.Dapače mrzi sve što je hrvatsko iz dna duše. ČETNIČINA, FUJ....


registracija
13/10/09

branimir, 28.07.10. 12:04

Josipović tu spodobu kojoj je TT rekla kako ga nije stid dolaziti u Hrvatsku zove u svoj ured! Zbog kojih zasluga za Hrvatsku njemu treba toliko podilaziti!?
Što nam se to događa?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika