26.07.2010. / 11:58

Autor: Nacionalova redakcija

Zakon reketa: Bušićevo priznanje prvi neposredni dokaz kriminalnog financiranja HDZ-a?

Sve do trenutka dok ova informacija nije podijeljena s hrvatskom javnošću, takvo nešto bilo je u domeni pretpostavki i spekulacija, što je rukovodstvu vladajuće partije davalo velikog prostora da takove navode odbace

Premijerka Jadranka Kosor prije dolaska na vlast, u društvu svojeg prethodnika Ive Sanadera, tadašnjeg čelnika HEP-a Ivana Mravka i Vladimira ŠeksaPremijerka Jadranka Kosor prije dolaska na vlast, u društvu svojeg prethodnika Ive Sanadera, tadašnjeg čelnika HEP-a Ivana Mravka i Vladimira Šeksa"Nas četvorica poduzetnika prikupili smo svaki po 150.000 kuna. To nije bio mito za šefove HEP-a, nego smo tih 600.000 kuna dali za stranku, za HDZ". Premda se već više godina u javnosti spekulira kako HDZ preko državnih tvrtki ubire milijunski reket koji se potom slijeva u središnjicu vladajuće hrvatske partije, navedena rečenica predstavlja prvi eksplicitni dokaz da su hrvatske javne tvrtke doista bile platforme za HDZ-ovo nezakonito ubiranje stotina milijuna.

Kao što je poznato, vlasnik spomenute rečenice je predsjednik Nadzornog odbora zagrebačke tvrtke Monting PIM Ljubo Bušić, a detalje davanja mita za unosne poslove s HEP-om podijelio je prošlog mjeseca s USKOK-ovim istražiteljima. U pitanju su bila dva posla koja je HEP dodijelio Montingu i njihovim partnerima, a zbog njih je USKOK otvorio protiv Ivana Mravka otvorio novu istragu kojom su obuhvaćeni i direktor HEP Proizvodnje Petar Ćubelić te šefovi Monting PIM-a Ljubo Bušić i Ante Matić.

Šefovi HEP-a i Montinga dogovorili su naknadno sklapanje aneksa osnovnim ugovorima, s time da se dio novca od ugovorene vrijednosti trebao vratiti Mravku i Ćubeliću. Sve do trenutka dok ova informacija nije podijeljena s hrvatskom javnošću - dok dakle Ljubo Bušić nije opisao kriminalne mehanizme kojima poduzetnici dobivaju nelegalni primat u utrci za što bolje poslove s državom - takvo nešto bilo je u domeni pretpostavki i spekulacija, što je rukovodstvu vladajuće partije davalo velikog prostora da takove navode odbace, uz priručne fraze o 'institucijama koje trebaju raditi svoj posao'. Takav je bio slučaj i početkom ove godine, kada je Nacional objavio tekst pod nazivom 'Misteriozni Barišić, Sanaderov blagajnik', u kojem se među ostalim u detalje opisao način na koji se iz HEP-ovih dobavljača izvlačio novac, da bi potom te iste financije navodno završavale na računima Hrvatske demokratske zajednice i upletenih pojedinaca. Mladen Barišić, bliski prijatelj nekadašnjeg premijera Ive Sanadera, koji je sve donedavno slovio za glavnog rizničara HDZ-a, dosta godina bio je na čelu fantomskog 'Odbora za marketing'.

To je tijelo unutar stranke nominalno bilo zaduženo za prikupljanje financijskih sredstava za parlamentarne i predsjedničke izbore, no uvijek se spekuliralo da je riječ o crnom fondu stranke u koji se novac iz državnih i privatnih tvrtki netransparentno slijeva i potom troši u još netransparentnije svrhe. Barišićevo ime postalo je posebice eksponirano nakon što je Nacional 2007. objavio temu da je Barišićev zet, Ante Despot, tada član Uprave HEP-a, prijavljen zbog iznude i reketarenja HEP-ovih dobavljača. Despot je navodno svoje 'poslovne metode' provodio na više od jednog načina: Osim što bi naknadno zvao vlasnike privatnih tvrtki koje su pobijedile na HEP-ovim natječajima, i potom od njih u četiri oka tražio proviziju za sređene poslove, u HEP-u je uvedena novina da on osobno odlučuje o kojim će se ugovorima raspravljati na sjednicama Nadzornog odbora HEP Proizvodnje.

O svemu tome 2007. je javno progovorio Željko Ševerdija, vlasnik tvrtke Flex-O, nakon čega se ovim Despotovim aktivnostima pozabavio i Uskok. Da je tijekom vladavine Ive Sanadera bilo posve uobičajeno da privatne tvrtke dio zarade u poslu s državom "vraćaju" pokazuje nešto recentniji primjer: kad je lani objavljen popis donacija HDZ-u u 2008., na njemu se, među ostalim, navodi i potpuno anonimna tvrtka Forset d.o.o. iz Zagreba, koja je HDZ-u te godine donirala 100.000 kuna.

Razlozi za donaciju postaju jasniji ako se zna da je riječ o privatnoj tvrtki sa zagrebačke Knežije koja se bavi "održavanjem poslovnih objekata" i protupožarnom zaštitom, a klijenti su joj ministarstva gospodarstva, poljoprivrede i zaštite okoliša, Državni inspektorat, Ravnateljstvo za robne zalihe, Ina, Croatia osiguranje te niz drugih državnih institucija i zavoda, pa čak i - MUP-ov dom zdravlja. Da bi posve očita veza te privatne tvrtke s državnim institucijama i vladajućom strankom bila još očitija tu je i bizarni podatak: iako je sjedište tvrtke na zagrebačkoj Knežiji, poslovne prostorije Forset d.o.o. nalaze se i u - zgradi Ministarstva gospodarstva u Ulici grada Vukovara 78.

U cjelokupnoj priči sa svježim iskazom Ljube Bušića posebno je znakovito da se nitko od rukovodećih ljudi iz HDZ-a za sada nije oglasio nikakvim priopćenjem ili demantijem ovih navoda, kao što je to do sada redovito bio slučaj. (H.Š.)

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
16/6/10

nosonja, 26.07.10. 13:21

A zar tu treba ikakav komentar????


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 26.07.10. 15:11

Kad ta bagra sadje sa vlasti,tek sto ce se onda sve otkriti?I to sve od 1990 do danas.Biti ce to interesantno doznati.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 26.07.10. 15:40

Sad će Hebrang.Samo da smisli.


registracija
11/1/10

fluid, 26.07.10. 16:39

Ako je Kutle od vlasnika opskurnog kafića Mobi Dick 91.god.u Sloboštini,uspio dobiti iliti postati vlasnikom ,180 najjačih firmi u Hrvatskoj doslovce preko noći,ima li i jedan Hrvat toliko blesav da vjeruje kako je to ispalo sposobnošću dotičnoga!?Naravno da nije.Kutle je uz pomoć oreganiziranog kriminala,koji je ujedno i ratni zločin,uspio opljačkati i zadržati dobar dio poklonjenog kolača. Na čelu te organizirane bande nalazio se Ivić Pašalić koji je okupio ekipu.Pored osobnog profita HDZ je dobio najveći kolač.I to je to.I danas ista šema ali sa manje novca.I kome se šta dogodilo?Nikom ništa.Idewmo dalje.Živjeli.


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 26.07.10. 18:20

Zar nije praksa ove vrste vec odavno poznata kod mafije u svim djelovima svijeta?
Pripadnici ove domace imaju domovnice, dokument kojeg su sami pocetkom 90-ih inicirali i nametnuli hrvatskom narodu. Uvodenje domovnica je bio vrlo perfidan nacin stvaranja podanika kojima je nametnut nacionalizam koji im ostaje kao utjeha nakon najvece pljacke hrvatskoga naroda u povjesti.


registracija
12/7/10

Ivandija, 26.07.10. 20:05

NIJE TO SAMO SLUCAJ U HRVATSKOJ U EU CIJELOJ---IMATE NA TISUCE TAKOVIH SLUCAJA---PROVJERENO.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika