Objavljeno u Nacionalu br. 767, 2010-07-27

Autor: Robert Bajruši

Novinari uvjerili Matvejevića da će ići u zatvor iako je osuđen samo na uvjetnu kaznu

Mediji su posve pogrešno shvatili odluku Vrhovnog suda, koji je odbio Bajićev zahtjev za zaštitom zakonitosti, ili pojednostavnjeno, potvrdio prvostupanjsku presudu. Kako je od tada prošlo pet godina, Matvejević je slobodan i cijela uzbuna oko njegova uhićenja je izmišljena

PREDRAGA MATVEJEVIĆA je
u stranim medijima
podržalo desetak
uglednih svjetskih
intelektualaca, iako
mu uopće nije prijetila
zatvorska kaznaPREDRAGA MATVEJEVIĆA je u stranim medijima podržalo desetak uglednih svjetskih intelektualaca, iako mu uopće nije prijetila zatvorska kazna"Predrag Matvejević neće u zatvor i čitava je priča dokaz kako neki novinari loše rade svoj posao", izjavili su za Nacional u Županijskom sudu u povodu informacija po kojima poznati hrvatski pisac uskoro ide na izdržavanje 5-mjesečne zatvorske kazne. U Županijskom sudu su u ponedjeljak poslije podne zamolili novinare da ne prenose pogrešne informacije i da pokušaju dobiti pravo objašnjenje. "To je potpuno završen slučaj i gospodin Matvejević neće ići u zatvor. Vrhovni sud je odbacio zahtjev Državnog odvjetništva koje je smatralo da je u prvostupanjskom procesu iz 2005. došlo do kršenja zakona, ali ponavljamo, nitko neće u zatvor", izjavili su u Županijskom sudu za Nacional.

"Ja sam im na raspolaganju i ako me žele uhititi, nalazim se u Hotelu Koločep u blizini Dubrovnika. Presuda kojom sam osuđen na pet mjeseci zatvora zbog članka 'Naši talibani' je nedostojna mojeg odgovora i zato se nisam htio žaliti jer bih je tada, na neki način, i potvrdio. Imam 78 godina i ako država smatra da me treba zatvoriti, neka dođu na Koločep i odvedu me u zatvor", u jednom dahu opisao je svoje stavove Predrag Matvejević dok je u ponedjeljak ujutro, u društvu supruge, iz dubrovačke zračne luke putovao prema Koločepu, gdje namjerava ostati na odmoru do sredine kolovoza. Drugim riječima, zbog krive novinarske interpretacije Matvejević je bio uvjeren da će za dva dana morati u zatvor, a potpuno neutemeljenu priču su prenijeli i brojni inozemni mediji. Srećom za njega, Matvejević u srijedu 28. srpnja sigurno neće biti uhićen i aretiran tijekom idućih pet mjeseci. Riječ je o odluci Vrhovnog suda Republike Hrvatske, koji je u svibnju odbio zahtjev Mladena Bajića za poništenje pravomoćne presude Županijskog suda u Zagrebu koji je Matvejevića 2005. osudio na zatvorsku kaznu od pet mjeseci s rokom kušnje od dvije godine. Matvejević se odbijao žaliti ili zatražiti odgodu odlaska u zatvor, a svojim nepopustljivim stavom izazvao je nelagodu i popriličnu uznemirenost u samom državnom vrhu. Mediji su posve pogrešno shvatili odluku Vrhovnog suda, koji je odbio Bajićev zahtjev za zaštitom zakonitosti, ili pojednostavnjeno, potvrdio prvostupanjsku presudu. Kako je od tada prošlo pet godina, Matvejević je slobodan i cijela uzbuna oko njegova uhićenja je izmišljena.

Ali priča se proširila po svijetu i nedavno su protiv njegova "zatvaranja" protestirali slavni pisci Salman Rushdie i Umberto Ecco. Sve je počelo 2001. kada je Matvejević u Jutarnjem listu objavio tekst "Naši talibani" u kojem je sarajevskog pisca Milu Pešordu optužio kao "odgovornog za rat u BiH", "kolaboracionista fašizma" i "kvislinškog pisca". Pešorda ga je tužio i sud je presudio protiv Matvejevića, koji se odbijao žaliti jer je smatrao kako je riječ o sudskoj odluci koja predstavlja primjer cenzure. Matvejević je odbacio i proceduralnu mogućnost da od Županijskog suda zatraži odgodu odlaska u zatvor i tako kupi vrijeme u kojem bi se pokušao pronaći izlaz iz sadašnje pat-pozicije. U razgovoru za Nacional djelovao je vrlo rezolutno i u nekoliko navrata ponovio kako sebe nikako ne može dovesti u poziciju da mora moliti institucije koje su prihvatile tužbu Mile Pešorde i osudile ga na odlazak u zatvor. U predsjedničkom uredu znaju da Matvejeviću ne prijeti zatvor.

"To je svinjska presuda, ali radi se o uvjetnoj presudi s rokom kušnje koji je istekao, i nema teorije da Predrag Matvejević završi u zatvoru. Vjerojatno će morati platiti globu, no sasvim sigurno neće ići u zatvor", rekli su u Uredu predsjednika za Nacional. O apsurdnosti sudske presude govori i podatak da dok se u medijima i na međunarodnoj razini raspravljalo o tome hoće li ga ili neće policija odvesti na izdržavanje zatvorske kazne, istovremeno je predsjednik Ivo Josipović u ponedjeljak Predraga Matvejevića imenovao svojim predstavnikom za frankofonske države. Time mu je Josipović želio odati priznanje za dosadašnji rad, ali i pokazati što misli o presudi suda. S druge strane, to na paradoksalan način pokazuje kako je država osudila Matvejevića, a u isto vrijeme mu predsjednik te iste države nudi da predstavlja Republiku Hrvatsku među državama francuskog govornog područja. No ovaj skandal sigurno nije dobar za Hrvatsku. U subotu 26. srpnja mediji su objavili pismo francuskog filozofa Bernarda Henry-Levyja, koji je od hrvatskih vlasti zatražio prekid Matvejevićeva progona i ukidanje zatvorske kazne. Pismo naslovljeno "Predrag Matvejević ne mora ići u zatvor" potpisali su poznati intelektualci među kojima su i Salman Rushdie, Umberto Ecco i Claudio Magris, a glavna je teza kako "jednom od najvećih europskih intelektualaca u njegovoj domovini Hrvatskoj, prijeti zatvor zbog delikta verbalnog mišljenja". U Italiji je oko 400 javnih osoba potpisalo peticiju u kojoj se brani autor "Mediteranskog brevijara", a kako je izjavio za Nacional, talijanski ambasador u Zagrebu mu je, u slučaju da zaista mora otići u zatvor, ponudio azil u zgradi veleposlanstva.

Predrag Matvejević je odbio ponudu i otputovao na Koločep. Ondje na godišnjem odmoru čeka što će mu se dogoditi, prilično uvjeren da će, iako nevin, završiti u zatvoru. Na drugom kraju države, u Zagrebu, najviši državni i pravosudni dužnosnici uvjeravaju kako je Matvejević slobodan čovjek, a takav će i ostati. Predrag Matvejević se može mirno odmarati na Jadranu, a njegov slučaj koji je zbog sramotne presude započeo kao sudska tragedija doživio je epilog kao komedija.

Vezane vijesti

Alcatraz obilježio 50 godina od slavnog bijega

Alcatraz obilježio 50 godina od slavnog bijega

Uprava Alcatraza, nekad zloglaznog zatvora, a danas turističke atrakcije pokraj San Francisca, obilježila je 50. godišnjicu slavnog i jednog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika