28.07.2010. / 14:40

Autor: Nacionalova redakcija

Vukelić opovrgava Amerikance: 'Naši vojnici nisu sudjelovali u bojnim akcijama'

"Naši vojnici u mirovnoj misiji u Afganistanu nisu sudjelovali ni u kakvim bojnim akcijama, već su samo pomagali unesrećenima i na mjesto događaja došli su nakon napada", rekao je ministar Vukelić

Ministar obrane Branko VukelićMinistar obrane Branko Vukelić"Provjeravamo u čemu je izvješće Amerikanaca drugačije od našeg. Naša izvješća koja su došla s terena govore o sudjelovanju naših vojnika u izvlačenju ranjenih pripadnika", rekao je ministar obrane Branko Vukelić za HRT kojima je opovrgnuo tajne izvještaje američke vojske koji su objavljeni na stranici WikiLeaks.

Među dokumentima o Afganistanu objavljenima na WikiLeaksu opisano je i djelovanje pripadnika HV-a. Tako je 19. kolovoza 2009., piše Jutarnji list, nekoliko hrvatskih vojnika iz sastava tima za obuku (OMLT) zajedno s pripadnicima afganistanske vojske upalo u talibansku zasjedu kod Chancharana. Došlo je do razmjene vatre u kojoj su dvojica pripadnika afganistanske vojske ranjena.

Ministarstvo obrane izostavilo je i detaljan opis ranjavanja razvodnika Ivana Husara 30. prosinca 2009. u američkom kampu Shaeen. Naime MORH je iz informacije da je razvodnik ranjen krhotinama granate od 40 mm prilikom vježbanja izostavio podatak da je hrvatskog vojnika ranio američki vojnik koji je nepravilno ispalio granatu, napominje HRT.

"Naši vojnici u mirovnoj misiji u Afganistanu nisu sudjelovali ni u kakvim bojnim akcijama, već su samo pomagali unesrećenima i na mjesto događaja došli su nakon napada", rekao je ministar Vukelić dodajući da će se sve "dodatno provjeriti" te da su naši dolazili nakon "borbenih djelovanja".

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

registracija
12/7/10

Ivandija, 28.07.10. 14:54

Kakvo je ovo prepucavanje; U RAT SE IDE I SA MOGUCNOSCU DA TE VRATE U SANDUKU,........


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika