29.07.2010. / 11:54

Autor: Nacionalova redakcija

Prijedlog iz UN-a: Izbjeglim Srbima 100 milijuna eura za stanove u Hrvatskoj ili Srbiji

"Od Hrvatske se očekuju točni podaci o izbjeglicama, novi rok za prijave onim izbjeglicama koji nisu bili uključeni u programe stambenog zbrinjavanja kako bi mogli ostvariti pravo na otkup stanova", kaže Milorad Pupovac

Milorad Pupovac u donatorskoj konferenciji vidi priliku za Hrvatsku "da svoje probleme riješi tuđim novcem koji joj se nudi"Milorad Pupovac u donatorskoj konferenciji vidi priliku za Hrvatsku "da svoje probleme riješi tuđim novcem koji joj se nudi"Na inicijativu visokog povjerenika za izbjeglice u Ujedinjenim narodima Antónija Guterresa, do kraja godine u Beogradu bi se trebala održati donatorska konferencija na kojoj bi trebao biti osnovan međunarodni humanitarni fond za stambeno zbrinjavanje izbjeglica s područja bivše Jugoslavije, doznaje Večernji list.

Tom konferencijom pokušao bi se riješiti problem izbjeglih Srba iz Hrvatske čije stambeno zbrinjavanje tako prestaje biti političko pitanje koje bi moglo blokirati hrvatske pregovore s Europskom unijom, odnosno zakomplicirati poglavlje 23.

Prikupljenim novcem rješavalo bi se trajno stambeno pitanje Srba sa statusom izbjeglica, bilo da je riječ o zbrinjavanju u Hrvatskoj ili Srbiji.

Oni koji u Hrvatskoj imaju nekretnine u vlasništvu ostali bi vlasnici bez obzira na to što bi bili zbrinuti u Srbiji. Međutim, najveći je problem s nekadašnjim korisnicima stanarskog prava koji svoje stanove nisu otkupili kada i ostali građani Hrvatske.

Večernji piše kako bi glavni donatori bili SAD, EU i UNHCR, a plan je prikupiti oko 100 milijuna eura. Od Hrvatske se ne očekuje pozamašan prilog, ali se očekuje ispunjavanje pretpostavki koje bi omogućile ostvarivanje plana stambenog zbrinjavanja izbjeglica.

"Od Hrvatske se očekuju točni podaci o izbjeglicama, novi rok za prijave onim izbjeglicama koji nisu bili uključeni u programe stambenog zbrinjavanja kako bi mogli ostvariti pravo na otkup stanova", kaže Milorad Pupovac koji u donatorskoj konferenciji vidi priliku za Hrvatsku "da svoje probleme riješi tuđim novcem koji joj se nudi".

Vezane vijesti

Pupovac: Nikolićeve izjave štetne i nedopustive

Pupovac: Nikolićeve izjave štetne i nedopustive

Izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u vezi Vukovara i Srebrenice nisu samo štetne, već i nedopustive te se nadamo da će formiranjem… Više

Komentari

registracija
12/7/10

Ivandija, 29.07.10. 13:07

JADNI UGROZENI SRBI,ahahahahahahahah PRVO SVE PORUSE SVOJE I TUDJE --ONDA MI HRVATI GRADIMO NA NAS RACUN I ONDA POSLJE SRBI NECE DA SE VRATE,ahahahahhah SAD BI PARE,ahahahahahahah LUDOG SVITA........


registracija
28/4/10

Zvonko, 29.07.10. 14:07

GAMAD LICEMJERNA, A ŠTA JE SA IZBJEGLIM HRVATIMA IZ TAKOZVANE REPUBLIKE SRPSKE???


registracija
20/7/10

pijanovic, 29.07.10. 14:59

Nema Srba u Hrvatskoj to su Hrvati Pravoslavci
tako isto vazi za Hrvate u Srbiji u BH u SLO
u MAK.u C.G. Svaki narod koji zivi na tim
prostorima 200 i vise god.pripada vecinskom
narodu,a vjeroispovjed po volji,to vazi za sve Republike iz bivse JUG Kad to svi prihvate
bit ce vjecni mir i sloga a do tog ce vrlo brzo doci
mladi su pametniji


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika