30.07.2010. / 12:07

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Sindikati napali premijerku: Zar ste zaboravili da je RH prema Ustavu socijalna država?

Tim se izmjenama uz ostalo izjednačuje dob žena i muškaraca za stjecanje prava na starosnu mirovinu te umanjenje mirovine povećava sa 9 posto na 20,4 posto za pet godina ranijeg odlaska u mirovinu

Ozren Matijašević i Krešimir SeverOzren Matijašević i Krešimir SeverHrvatska udruga sindikata (HUS) u današnjem priopćenju ističe da nulta točka bilo kakvih zahvata u mirovinski sustav mora biti ukidanje dužnosničkih mirovina kako bi i ta kategorija ostvarila prava po općim propisima te Vladi zamjera što i s izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju nastavlja s praksom predlaganja bitnih zakona bez konzultacija sa socijalnim partnerima.

"Sindikati su na nakaradan prijedlog izmjena Zakona o radu znali reagirati, a znat će odgovoriti i na ovaj štetan pokušaj izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju", navodi se u priopćenju HUS-a u povodu Vladina prijedloga izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

Tim se izmjenama uz ostalo izjednačuje dob žena i muškaraca za stjecanje prava na starosnu mirovinu te umanjenje mirovine povećava sa 9 posto na 20,4 posto za pet godina ranijeg odlaska u mirovinu.

HUS ističe da je nulta točka bilo kakvih zahvata u mirovinski sustav ukidanje dužnosničkih mirovina na način da i ta kategorija osiguranika ostvaruje mirovinu pod istim uvjetima godina života, dužine staža i izračuna kao i drugi umirovljenici, dakle po općim propisima.

"Vladajuća većina u Hrvatskom saboru očito nastavlja s praksom da mirovinski sustav mijenja od slučaja do slučaja, ali svoje privilegije, osim za demagoške potrebe, ozbiljnije ne dotiče", naglašavaju iz sindikata.

HUS u priopćenju koje potpisuje predsjednik te sindikalne središnjice Ozren Matijašević ističe i kako Vlada očito nastavlja s praksom da prijedloge bitnih zakona lansira bez konzultacija sa socijalnim partnerima.

"Posebno čudi da Vlada RH, nakon razgovora o nastavku rada Gospodarsko-socijalnog vijeća, ponovno ignorira socijalne partnere i socijalni dijalog", naglašavaju iz HUS-a.

Nemojte da moramo opet prikupljati potpise

Sličnim se povodom oglasio i čelnik Nezavisnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever. "Bez obzira na dubinu gospodarske krize Republika Hrvatska je i dalje prema svojem Ustavu socijalna država", podsjetio je premijerku Sever, dodajući kako se 'dosadašnjim umirovljenicima nema voljeni ni otkloniti štetu nastalu zadnjom mirovinskom reformom.

"Čak ni dio kojim bi se dragovoljcima u drugom mirovinskom stupu omogućio povratak u prvi mirovinski stup i tako im se barem djelomično umanjila evidentna šteta, a već se za nove, buduće umirovljenike najavljuje i nova šteta", veli Sever, koji smatra da je društveni konsenzus - prijeko potreban u ovakvim reformama - jednostavno preskočen, 'kao i u slučaju mnogih drugih društvenih promjena koje su u posljednje vrijeme bile ishitrene'.

"Drastično rezanje naknade za nezaposlene već nakon tri mjeseca sigurno neće potaknuti nezaposlene u traženju posla i omogućiti im nalaženje posla jer posla za najveći dio njih jednostavno nema. Nema otvaranja novih radnih mjesta. U Hrvatskoj se nažalost radna mjesta jedino zatvaraju. Gospodarstvu su nužni poticaji i potpore vlasti koji će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i gospodarski oporavak. A to neće omogućiti niti ranije najavljivana fleksibilizacija tržišta rada, niti smanjenje naknade za nezaposlene, niti promjene mirovinskog sustava na štetu umirovljenika. To je isto ponašanje kao i pokušaj gašenja rasplamtjelog velikog šumskog požara malim dječjim pištoljem na vodu", kazao je Sever u ime sindikata, upozoravajući Kosor da je krajnje vrijeme da vlada počne pitati građane prije nego što krene u veće promjene postojećih odredbi, jer bi u protivnom izvršna vlast opet mogla očekivati prikupljanje potpisa za neke druge referendume.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika