02.08.2010. / 08:37

Autor: Nacionalova redakcija

Darovnica iz Zagreba: Vlada Hrvatima u BiH daje milijune za crkve i narodne nošnje

Najveći dio kunskog kolača predviđenog za programe iz kulture, koji iznosi šest milijuna kuna, dobit će deseci župa po BiH. Sa 200 tisuća kuna financirat će se obnova katedrale u Mostaru, što je najveći pojedinačni iznos kojeg je dobio neki projekt

Ivan Šuker i Jadranka KosorIvan Šuker i Jadranka KosorVlada će u ovoj godini Hrvatima u Bosni i Hercegovini podijeliti 18 milijuna kuna za financiranje programa i projekata iz zdravstva, kulture, obrazovanja i znanosti. Odlučeno je da će taj novac dobiti 353 projekta, od čega najviše, 179 iz područja kulture.

Za kulturu će otići i najveći dio novca, točno deset milijuna kuna a prema programima koji je vladino povjerenstvo izabralo na natječajima čini se da se kultura Hrvata iz BiH svodi na Crkvu i folklorna društva, piše Novi list.

Najveći dio kunskog kolača predviđenog za programe iz kulture, koji iznosi šest milijuna kuna, dobit će deseci župa po BiH. Sa 200 tisuća kuna financirat će se obnova katedrale u Mostaru, što je najveći pojedinačni iznos kojeg je dobio neki projekt, a sto tisuća kuna utrošit će se na obnovu kuće vrhbosanskog nadbiskupa.

I ostatak novca kojeg dobivaju župe uglavnom je predviđen za obnovu ili završetak gradnje crkava, zaštitu knjižne građe u župnim uredima, obnovu franjevačkih muzeja ili zaštitu spomeničke građe po samostanima. Preostala četiri milijuna kuna predviđena za kulturu najvećim dijelom odlaze za kupnju narodnih nošnji i instrumenata u četrdesetak kulturno-umjetničkih društava ili za sufinanciranje smotri folklora.

Za znanost i obrazovanje dodijelit će se 6,6 milijuna kuna, a novac će biti podijeljen dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama te fakultetima. Uglavnom je riječ o kupnji opreme ili uređenju kabineta te popravcima na zgradama.

Najmanje novca Hrvati u BiH dobit će za zdravstvo i to 1,4 milijuna kuna, a uglavnom je riječ o kupnji opreme i aparata u dvadesetak domova zdravlja.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
15/11/06

rimaz, 02.08.10. 08:48

Samo naprijed. Pravo vrijeme je da gladni Hrvati iz Hrvatske pomognu u kulturnom uzdizanju, izgleda "sitih" Hrvata iz BiH.


registracija
27/7/09

verina, 03.08.10. 11:40

A mi u Hrvatskoj i dalje plaćamo harač za spas države. Ne treba ovu državu spašavati, treba je presložiti tako da ne bude maćeha nama, a majka svima drugima!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika