02.08.2010. / 15:03

Autor: Nacionalova redakcija

Polugodišnji gubitak Croatia Airlinesa 131,6 milijuna kuna

Lanjski gubitak u istom razdoblju iznosio je 34,4 milijuna kuna, ali u Croatia Airlinesu se pravdaju da tolika razlika nije stvarni pokazatelj stanja u kompaniji već posljedica drugačijeg obračuna poslovnih rezultata uslijed uvođenja sustava SAP

Ivan Mišetić, direktor Croatia AirlinesaIvan Mišetić, direktor Croatia AirlinesaU prvih šest mjeseci ove godine Croatia Airlines, hrvatski nacionalni avioprijevoznik, zabilježio je gubitak od 131,6 milijuna kuna.

Lanjski gubitak u istom razdoblju iznosio je 34,4 milijuna kuna, ali u Croatia Airlinesu se pravdaju da tolika razlika nije stvarni pokazatelj stanja u kompaniji već posljedica drugačijeg obračuna poslovnih rezultata uslijed uvođenja sustava SAP.

"Iako je godišnji gubitak u 2009. iznosio 198 milijuna kuna, u 2010. očekuju se upola manji gubici", tvrde u Croatia Airlinesu. Kako kažu, smanjenju gubitka u 2010. godini u odnosu na 2009. pridonijet će dobar booking za treći kvartal, kao i to što su prihodi u prvih šest mjeseci i inače manji nego u drugoj polovici godine zbog izrazite sezonalnosti hrvatskoga tržišta.

Tako se u drugoj polovici godine, a osobito u trećem kvartalu u koji ulazi i razdoblje turističke sezone, bilježe mnogo veći prihodi. U usporedbi s istim razdobljem u 2009., u prvih šest mjeseci 2010. godine jedinični prinos po letu (tzv. yield) bio je bolji za oko 8,5 posto, što je djelomično kompenziralo pad broja prevezenih putnika.

Na pad broja prevezenih putnika izravno su utjecale i travanjske restrikcije europskoga i hrvatskoga zračnog prostora zbog širenja vulkanske prašine, što je tvrtki uzrokovalo više od 20 milijuna kuna izravnih šteta i 19.500 manje putnika. Također, u prvoj polovici ove godine zbog rasta cijene kerozina potrošeno je 20,5 milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani, iako je kupljeno 3600 tona goriva manje.

Vezane vijesti

Udružuju se Croatia Airlines i Adria Airways?

Udružuju se Croatia Airlines i Adria Airways?

Hrvatski nacionalni prijevoznik Croatia Airlines i slovenski nacionalni prijevoznik Adria Airways mogli bi uskoro početi razgovore o udruživanju,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika