Objavljeno u Nacionalu br. 768, 2010-08-03

Autor: Plamenko Cvitić

Predizborno istraživanje otkriva: Bandić, Kerum i Lesar bez problema ulaze u Sabor

Premda neki od njih još ne uživaju znatniju biračku potporu ili čak još ni nemaju političku stranku, posljednja istraživanja upućuju na zaključak da bi njihove političke ambicije možda mogle imati i realni uspjeh

MILAN BANDIĆ i Željko Kerum mogu na kampanju potrošiti znatna
financijska sredstvaMILAN BANDIĆ i Željko Kerum mogu na kampanju potrošiti znatna financijska sredstvaŽeljko Kerum, Milan Bandić i Dragutin Lesar mogli bi biti veliko iznenađenje sljedećih parlamentarnih izbora. Prema istraživanju javnog mnijenja koje je prije nekoliko dana objavila agencija Ipsos Puls, premda još nemaju značajniju podršku hrvatskih birača, Kerum Bandić ili Lesar mogli bi u konačnici postati ponešto ozbiljniji politički faktor.

Naime, po CroBarometru, novoosnovanoj stranci Hrvatski laburisti Dragutina Lesara povjerenje je dalo čak 3,0 posto ispitanika. Milan Bandić, koji još uopće nema stranku i ne zna se hoće li se uopće kandidirati, već u startu može računati na podršku 2,6 posto građana, dok je Željko Kerum s Hrvatskom građanskom strankom osvojio povjerenje 2,3 posto ispitanika. Same brojke možda i ne zvuče tako optimistično, no riječ je o nacionalnom uzorku koji pokazuje da bi, uz mudru kampanju i strateški nastup po izbornim jedinicama netko od te trojice možda čak i mogao prijeći izborni prag.

Da je to moguće pokazuju i brojke Glavaševe stranke HDSSB: premda na nacionalnom nivou regionalni HDSSB uživa potporu tek 0,8 posto birača, ta stranka u aktualnom sazivu ima tri saborska zastupnika. Kad se to uzme u obzir, nije nemoguće da, primjerice, Dragutin Lesar u svojoj međimurskoj izbornoj bazi ostvari dobar rezultat i prijeđe izborni prag, a sličnu mogućnost sigurno imaju i Željko Kerum i Milan Bandić, koji bi, ako ostvare svoje namjere, na kampanju mogli utrošiti znatno veća financijska sredstva.

U svakom slučaju, premda neki od njih još ne uživaju znatniju biračku potporu ili čak još ni nemaju političku stranku, posljednja istraživanja upućuju na zaključak da bi njihove političke ambicije možda mogle imati i realni uspjeh.

Vezane vijesti

Pad podrške SDP-u

Pad podrške SDP-u

Redovito mjesečno istraživanje političkih preferencija u Hrvatskoj agencije Promocije plus pokazalo je kako je nastavljen pad podrške SDP-u, dok je s… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 10.08.10. 01:52

bilo bi lijepo kada bi HSS, HSLS, HNS, i umirovljenici nestali sa politicke scene, nisu nikada ni valjali, treba to ocistiti. Kerum i Bandic u saboru, to bi bio show, jos samo da im se pridruzi Rojs i onaj madrac-mudrac.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika