Objavljeno u Nacionalu br. 768, 2010-08-03

Autor: Orhidea Gaura

EPILOG KADROVSKIH ROŠADA U ZAGREBAČKIM BOLNICAMA

Miran Martinac glavni kandidat za novog ravnatelja bolnice Sv. Duh

MIRAN MARTINAC
je od 2002. do 2004. bio ravnatelj zagrebačke bolnice Merkur, a trenutačno je član zagrebačke gradske skupštineMIRAN MARTINAC je od 2002. do 2004. bio ravnatelj zagrebačke bolnice Merkur, a trenutačno je član zagrebačke gradske skupštineMiran Martinac, kirurg iz zagrebačke bolnice Merkur, glavni je kandidat za položaj novog ravnatelja Kliničke bolnice Sveti duh. Martinac bi tako trebao zamijeniti Mladena Bušića, čija je smjena u zagrebačkim liječničkim krugovima doživljena kao nastavak višemjesečnih obračuna SDP-a s ljudima koji se percipiraju kao kadrovi gradonačelnika Milana Bandića. Prva takva smjena provedena je još nakon predsjedničkih izbora kad su u upravnom vijeću bolnice čiji je vlasnik Grad Zagreb smijenjeni "Bandićevi ljudi" i postavljeni trojica ljudi bliskih sadašnjem vodstvu SDP-a.

Riječ je o trojici članova upravnog vijeća koje je imenovao Grad Zagreb, predsjedniku dr. Draganu Karoliji Mariniću, prof. Marku Duvnjaku i prof. Miljenku Buri, a upravo njih trojica sada su glasovali za smjenu Mladena Bušića. Nasuprot tome, prof. Ivan Gilja i ing. Višnja Zimić, članovi koji predstavljaju bolnicu, glasovali su protiv smjene ravnatelja koji je najzaslužniji što je u proteklih pet godina bolnica doživjela velik procvat, a prošle godine status joj je iz opće podignut na kliničku. Iako je bolnica u prvih šest mjeseci ove godine pozitivno poslovala, kao formalni razlog za njegovu smjenu navedeno je da je u prošloj godini napravio dugovanje veće od 100 milijuna kuna.

Međutim, Nacional je doznao da to nije točno, odnosno da je riječ o umjetno stvorenom dugu. Naime, iznos prošlogodišnje bilance je takav zato što Grad Zagreb bolnici nije isplatio svoj dug veći od 30 milijuna kuna. Dodatna 42 milijuna kuna bolnica zbog prekovremenog rada potražuje od HZZO-a, koji pak to ne namjerava platiti. No s uplatom 30 milijuna kuna od Grada Zagreba minus bi iznosio oko 70 milijuna kuna i mogao bi se pokriti iz tekućeg pozitivnog poslovanja.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika