04.08.2010. / 17:00

Autor: Hina

Francuski intelektualci zahvalili Josipoviću na objašnjenju 'slučaja Matvejević'

Francuski intelektualci nedavno su preko Le Monda uputili javni apel predsjedniku Josipoviću da svojim autoritetom spriječi da Matvejević završi u zatvoru, nakon čega im je Josipović u pismu objavljenom u tom francuskom listu objasnio što se zapravo dogodilo u Matvejevićevu slučaju

Predrag Matvejević (Foto: Marko Prpić/PIXSELL)Predrag Matvejević (Foto: Marko Prpić/PIXSELL)Izdavač i filozof Gilles Hertzog zahvalio je u ime francuskih intelektualaca hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću na pismu objavljenom u Le Mondeu, kojim je Josipović odgovorio na njihovo pismo vezano uz presudu hrvatskome književniku Predragu Matvejeviću, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

"Što se tiče nas Predragovih prijatelja, nakon što je stvar s presudom u Vašoj zemlji završena, završena i je za nas, te se mi tome radujemo. Gesta Vašeg predsjednika služi na čast Vašoj zemlji. Molim vas da mu s tim u vezi prenesete naše osjećaje", stoji u Hertzogovu pismu poslanom hrvatskom veleposlanstvu u Parizu.

Francuski intelektualci nedavno su preko Le Monda uputili javni apel predsjedniku Josipoviću da svojim autoritetom spriječi da Matvejević završi u zatvoru, nakon čega im je Josipović u pismu objavljenom u tom francuskom listu objasnio što se zapravo dogodilo u Matvejevićevu slučaju.

Josipović je tada napisao da je "s iznenađenjem i nevjericom doznao za poziv koji je objavljen u Le Mondeu od 24. srpnja, pod alarmantnim naslovom "Predrag Matvejević ne smije u zatvor!". Alarmantnim, jer se, čini se, radilo o nesporazumu: nije naime bilo ni najmanje opasnosti da Predrag Matvejević bude zatvoren, jer nikakva sudska odluka u Hrvatskoj to ne traži", rekao je Josipović.

Predsjednik misli da su potpisnici pisma trebali prije objave provjeriti okolnosti slučaja i konzultirati nadležne sudske vlasti, čime bi se izbjeglo bespredmetno i nepotrebno uzbuđenje, te obavještava da je Predraga Matvejevića, hrvatskog intelektualca svjetskoga glasa, nedavno imenovao za svog osobnog predstavnika u Međunarodnoj organizaciji frankofonije.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 04.08.10. 18:16

Tresla se gora, rodio se mis...


registracija
13/10/09

branimir, 04.08.10. 18:55

Jesu li se ti 'intelektualci' zauzeli za Vukovar, Škabrnju...
Vous me degoutez 'les intellectuels' francais.
A vi gospodine predsjedniče Josipoviću: prestanite se truditi kako biste se što više dopali tzv. svjetskoj eliti. Nastojte se dopasti Vašem narodu!


registracija
9/8/09

vinko12, 04.08.10. 18:56

to su "intelektualci" kao i nasi pusici, mesici, goldstaini, josipovici i ostala komunjarska stoka sitnog zuba, koji se uzajamno hvale i nagradjuju


registracija
13/10/09

branimir, 05.08.10. 18:24

I tako je 'vrhunski hrvatski (?) intelektualac' izmanipulirao 'vrhunske europske intelektualce' i po ne znam koji puta oblatio Hrvatsku. A predsjednik je vjerojatno po uputku Vrabecove 'intelektualca' stavio hitno pod zaštitu. Od koga i čega? Blamaža, gospodine predsjedniče. Hitno mijenjajte savjetnike. Lijepo je 'intelektualcu' rekla Tanja Torbarina: Kako vas nije stid doći u Hrvatsku?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika