04.08.2010. / 18:40

Autor: Nacionalova redakcija

Bitka iznad Njemačke odlučuje o svjetskom prvaku: Britanac ili Austrijanac ?

Utrka se također održava u vrijeme obilježavanja 10. godišnjice staze EuroSpeedway, a posebno joj se veseli Nijemac Matthias Dolderer koji je sezonu 2009. zaključio prvim postoljem u karijeri, tada je rasplet bio u Barceloni. Nada se da će isti rezultat postići i pred domaćim navijačima

Staza EuroSpeedway u njemačkom Lausitzu odlučivat će o pobjedniku Svjetskog Red Bull Air Race prvenstva. Aktualni prvak Paul Bonhomme pokušat će obraniti naslov, a obzirom na odlučnost Hannesa Archa da osvoji prvenstvo, u Njemačkoj nas čeka uzbudljiv vikend.

Ne smijemo zanemariti ni Nigela Lamba koji sa samo bodom zaostatka za Austrijancem također predstavlja opasnu prijetnju vodećem Bonhommeu. Ovo će biti 50. utrka Svjetskog Red Bull Air Race prvenstva od njegovog pokretanja 2003. godine.

Utrka se također održava u vrijeme obilježavanja 10. godišnjice staze EuroSpeedway. Utrci se posebno veseli Nijemac Matthias Dolderer koji je sezonu 2009. zaključio prvim postoljem u karijeri, tada je rasplet bio u Barceloni. Nada se da će isti rezultat postići i pred domaćim navijačima. Red Bull Air Race po drugi puta dolazi u Njemačku.

Prethodna je utrka održana na aerodromu Tempelhof u Berlinu 2006. godine. Matthias Dolderer rekao je da stanovnici čitave regije Lausitz pokazuju velik interes za utrku pa očekuje da će je uživo pratiti mnogo vatrenih navijača. Češka granica od trkališta je udaljena samo 101 kilometar pa se Martin Sonka nada se da će u publici biti i mnogo njegovih sunarodnjaka. Na stazi EuroSpeedway gledatelji će sa tribina imati pogled na stazu, zaustavne trake i hangare svih 14 pilota.

Na većini se ostalih utrka hangari nalaze daleko od same staze pa gledatelji nemaju priliku pratiti baš sve što se događa. Bonhomme, Arch, Dolderer i ostali željno su nakon Abu Dhabija, Pertha, Rio de Janeira, Windsora i New Yorka iščekivali tri europske utrke. No zbog kašnjenja u ishođenju dozvola otkazana je utrka u Budimpešti, a na vrijeme nije finaliziran niti ugovor o održavanju utrke u Portugalu. Stoga će utrka u Lausitzu odlučiti o pobjedniku. „Kao i obično, to je posao,“ izjavio je Paul Bonhomme koji je u potpunosti koncentriran na pobjedu. Britanac je pobijedio u Abu Dhabiju, a Arch u tri sljedeće utrke, smanjivši pred utrku u New Yorku Bonhommeovo vodstvo na samo 1 bod.

Bonhomme je u New Yorku pobijedio zahvaljujući činjenici da je Arch udario u vrata i zaradio kaznu od šest sekundi. Da se to nije dogodilo, sad bi Arch imao bod prednosti. Bonhomme trenutačno ima 53 boda, Arch 48, a Lamb 47. Arch će u Njemačkoj pokušati osvojiti maksimalan "jackpot" – kvalifikacijski bod i 12 bodova za pobjedu – pritom se nadajući da će Bonhomme negdje pogriješiti.

Na pitanje je li 6 bodova prednosti dovoljno za obranu vodstva i naslova, Bonhomme je odgovorio: „Nemam komentara, vidjet ćemo što će biti.“. Arch je, s druge strane, siguran da može prestići Britanca. Svoju odlučnost temelji i na činjenici da niti jedan pilot nije uspio sačuvati vodstvo do samog kraja sezone od 2006. godine kad je to učinio Kirby Chambliss. Bonhomme je posustao 2007. i 2008., a Arch 2009. nije uspio obraniti naslov iako je bio u vodstvu veći dio sezone. „Želim biti prvi, a ne drugi,“ rekao je Arch. „Još uvijek imam šansu osvojiti prvenstvo.“

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika