13.08.2010. / 08:09

Autor: Nacionalova redakcija

Cijena Sanaderove vlasti: U korupcijskim aferama 'zamračeno' 1,4 milijarde kuna

Prema gruboj procjeni pravosudna tijela razotkriju tek deset posto ukupnog kriminala. ukoliko je ta procjena točna iz državne je riznice samo u posljednjih nekoliko godina opljačkano nevjerojatnih 14 milijardi kuna ili oko deset posto državnog proračuna

Ivo SanaderIvo SanaderAfera oko Fimi-medije i Nevenke Jurak, koja je napuhanim fakturama prema tvrdnjama Uskoka oštetila državni proračun za oko 16,5 milijuna kuna samo je jedna u nizu korupcijskih afera koje svoje početke imaju još u vrijeme vladavine Ive Sanadera.

Jutarnji list je izračunao da je afera Nevenke Jurak jedna od financijski najmanje teških od jedanaest najvećih korupcijskih afera u proteklih nekoliko godina. Računica isto tako kaže da je prema Uskokovim procjenama u tih 11 korupcijskih afera iz državne blagajne nestalo oko 1,4 milijarde kuna.

No vjerojatno nikada nećemo saznati koliko je novca točno ukradeno pod patronatom HDZ-ove vlasti. Naime, Jutarnji piše kako prema gruboj procijeni pravosudna tijela razotkriju tek deset posto ukupnog kriminala. ukoliko je ta procjena točna iz državne je riznice samo u posljednjih nekoliko godina opljačkano nevjerojatnih 14 milijardi kuna ili oko deset posto državnog proračuna.

Podsjetimo, najveću štetu prema istražiteljima Uskoka za sada su počinili Damir Polančec i Ivan Mravak koje se sumnjiči da su u aferi TLM oštetili HEP za 600 milijuna kuna. Polančec je osumnjičen i za drugu 'najvredniju' aferu, onu u Podravci. U toj aferi šteta za Podravku iznosi oko 320 milijuna kuna.

Treća afera u kojoj procijenjena šteta iznosi više od 100 milijuna kuna je ona u Hrvatskoj poštanskoj banci. Bivše šefove HPB-a na čelu s Josipom Protegom Uskok je optužio da su klijentima izdali kredite u visini od 280 milijuna kuna koje ovi nikada nisu vratili.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
1/1/70

, 13.08.10. 09:14

Mafija crnokosuljaska je ovu drzavu dovela pred stecaj.Sva ZLA su s njima dosla...i s Njima trebaju zavrsiti u remetincu uz obvezatno oduzimanje imovine do 100-og koljena...


registracija
1/1/70

, 13.08.10. 09:33

ADZe( crnokosuljaska ) koalicija je ovu drzavu opljackala desetak milijarda KN...sva ZLA za nas HRVATE su dosla s njima, i snjima trebaju otici u Remetinec za vazda.Mamu im maminu...ako ce neke crnokosuljas reci ,pa i drugi su pljackali...zasto ih niste HAPSILI?! Pa vi vladate 16 godina,sve poluge moci u ovoj opljackano-napacenoj drzavi su u vasim lopovskim rukama?Jos jednom,zasto niste HAPSILI ?


registracija
2/12/09

gromco, 13.08.10. 09:51

nije nevenka jurak oshtetla proratcun. oshtetili su ga oni koji su joj platcali te napuhane i frizirane ratcune... al eto oni smiju koji su joj platcaly su na slobodi a ona jadna je u buxy. hjebem mater svim hadezejovcima od devedesete do faqin danas.
bitch


registracija
1/1/70

, 13.08.10. 10:12

Zanimljiv je ovaj naslov "Uskok je utvrdio : Za vrijeme Sanadera na privatne račune sjelo 1,39 milijardi kuna "

Nije to neko iznenađenje, samo mene zanima ovaj..ako je Uskok UTVRDIO koliko se pokralo. Zbog čega još nisu Sanader i ekipa iza rešetaka ? ili još bolje pitanje...Hoće li im se plijeniti imovina kako bi se vratio dio novaca za koji su oštetili Hr?

Tako bi barem Jadranka napunila proračun , te sjašila sa građana i ne bi gledala kako da im uzme sa plaće.

Pravda bi onda tek bila zadovoljena.
Tzv domoljubi su nam došli glave.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 13.08.10. 10:49

Sa HDZ-om u daljnje placke.Zivio HDZ,zivili HDZ-ovi biraci.Idemo dalje u 10-toj brzini.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 13.08.10. 23:13

nije problem sto se kralo. Problem je sto se u buducnosti nece napraviti nista da se krada sprijeci i da se procesiraju krivci. Sanader je dosao na vlast u HDZu tako so je rekao da je reforimirao HDZ od ranijih lopova privatizacije!!!! Sanader je sam priznao je do 2000 godine HDZ bio pun lopova. Onda dode Sanader i pokrade zemlju i posalje heroja Gotovinu u Haag!!! Danas nema nikoga u HR da bi Sanadera procesuirao zbog njegovih zlodjela!!!!!! Gdje su sada branitleji i hrvatski domoljubi!!!! Gdje su sada sve one ustase!!!!! JAD i BIJEDA, JAD I BIJEDA.


registracija
30/5/10

ropan, 15.08.10. 11:36

Ministar financija pomno prati kako sredstva pritječu na račun u riznicu pa ako netko ne plati odmah ga poreznici prisjećaju na njegovu obvezu. Ali, kako je moguće da iz te iste riznice u par godina nestane toliko milijardi kuna a da im se ne zna trag. Gdje je Državna revizija koja treba utvrditi stanje? Ili , rekao bih, i njoj treba revizija da vidi kako ne obavljaju dobro svoj posao.
Svojedobno je Šima Krasić podmetnula Parlamentu manjkavo izvješće jer, da ne treba vrle sabornike zamarati nekakvim brojkama pošto im matematika i nije jača strana. I tako lijepo sada nakon bijega Sanadera Jaca Kosoruša smanjuje plaće i mirovine jer - novca nema. Penzije su smanjene 10 % a nepun mjesec dana opet se razmišlja o daljnjem smanjenju. I to se zove uspješna Vlada.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika