16.08.2010. / 14:48

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Ratni zločinac više nije zastupnik u Saboru: 'Vratite mi plaću za srpanj!'

O Glavašu je danas inače odlučivalo šest članova povjerenstva, od ukupno devet. Sjednici se, među ostalima, nije odazvao član povjerenstva i zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić

Autor:
Zoran Grizelj/Večernji listAutor: Zoran Grizelj/Večernji listSaborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora donijelo je odluku o prestanku mandata saborskog zastupnika Branimira Glavaša. Odluka je donesena sukladno Zakonu o izboru zastupnika.

Glavašu je, podsjetimo, izrečena prvostupanjska presuda lani u svibnju, nakon čega je pobjegao u BiH. Vrhovni je sud 30. srpnja potvrdio da je kriv za ratni zločin počinjen protiv civilnog stanovništva u Osijeku 1991., u slučajevima selotejp i garaža, uz djelomično preinačenu presudu. Smanjena mu je kazna s deset na osam godina.

Predsjednik povjerenstva Damir Sesvečan (HDZ) rekao je da je Glavašu po sili zakona prestao zastupnički mandat, nakon što je Vrhovni sud 2. lipnja ove godine potvrdio presudu Županijskog suda u Zagrebu iz svibnja 2009. da je Glavaš kriv za ratne zločine u Osijeku 1991.

Naime, Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor propisuje da zastupniku prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu dulju od šest mjeseci.

S obzirom na zakonske odredbe i pravomoćnost presude Glavašu, MIP je jednoglasno konstatirao prestanak Glavaševa mandata s danom pravomoćnosti presude, o čemu će, kako je rekao Sesvečan, biti podneseno izvješće predsjedniku Hrvatskog sabora.

Na novinarsko pitanje što će biti s Glavaševim zastupničkim povlasticama, Sesvečan je rekao da ta pitanja nisu u nadležnosti povjerenstva i da će o njima odlučivati druga saborska tijela.

O Glavašu je danas inače odlučivalo šest članova povjerenstva, od ukupno devet. Sjednici se, među ostalima, nije odazvao član povjerenstva i zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić.

Tajnik Kluba zastupnika HDSSB-a Aleksandar Vukobrat nakon sjednice je rekao novinarima da je Drmić bio kasno obaviješten pa zato nije došao na povjerenstvo.

Cinizmom protiv odluka države

Kao i po pitanju svih odluka koje su prethodile današnjoj, Branimir Glavaš je cjelokupnu cituaciju popratio sa standardnom dozom cinizma. U otvorenom pismu, odaslanom Mandatno-imunitetnom povjerenstvu, Glavaš je zatražio da mu se vrati jedna plaća. "Molim Mandatno imunitetno povjerenstvo da izda nalog računovodtsvu Sabora da mi isplati obustavljenu plaću. Člankom 10. Poslovnika Sabora je naime, jasno i nedvosmisleno utvrđeno da zastupniku prestaje mandat danom kada odluku o prestanku mandata donesene Sabor. A politički motiviranim samovoljnim ponašanjem pojedinaca u Saboru otima mi se ono što mi po zakonu pripada", poručio je Glavaš, reagirajući tako na činjenicu da su mu u Saboru obustavili srpanjku plaću, koja iznosi 23 tisuće kuna plus 1600 kuna naknade za odvojen život obustavio.

Građani će i dalje plaćati zločinca

Unatoč današnjoj odluci, Glavaš se ne treba brinuti o daljnjoj situaciji u želucu i, uopće, egzistenciji. Osim znantnih financijskih sredstava, koje je ovaj ratni zločinac prema pisanju pojedinih medija isisavao iz javnih osječkih poduzeća, Branimir će Glavaš imati i saborsku mirovinu, od oko 11 tisuća kuna, temeljem činjenice da je imao tri uzastopna mandata i više od 15 godina staža. Drugim riječima, građani ove države i dalje će plaćati Glavašev lagodan život u inozemstvu.

Cjelokupnoj 'blistavoj' petnaestogodišnjoj političkoj karijeri, da uzgredno podsjetimo na koncu, prethodile su monstruozne likvidacije osječkih civila, koje je naređivao pojedinac što je danas lišen saborskog mandata. Ubijani su, podsjetimo samo još i na to, zbog pogrešnog prezimena. (H.Š.)

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 16.08.10. 15:09

Ako je Branimir Glavaš ratni zločinac, šta su onda osloboditelji Vukovara koji nam sjede u Saboru kao Stanimirović i ostala četnička bratija? Tko je to u Nacionalu jedva dočekao njega nazvati zločincem dok se o Veljku Kadijeviću više ne govori ni u aoristu? Tko to jedne proziva zločincima a druge abolira? Heroj, a ne ratni zločinac!!!!


registracija
16/6/10

nosonja, 16.08.10. 15:49

"Glavašu je, podsjetimo, izrečena prvostupanjska presuda lani u svibnju, nakon čega je pobjegao u BiH. Vrhovni je sud 30. srpnja potvrdio da je kriv za ratni zločin počinjen protiv civilnog stanovništva u Osijeku 1991., u slučajevima selotejp i garaža, uz djelomično preinačenu presudu. Smanjena mu je kazna s deset na osam godina".
Zvonko, tebe bih ja zajedno s njim u pržun.
To je VRHOVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE odlučio da je taj UBICA ratni zločinac.
Kretenčino,Nacional samo prenosi ono što je već poznato i vrapcima na grani,ali očito nije poznato blesavom magarcu kao što si ti.


registracija
2/12/09

gromco, 16.08.10. 16:31

glavash nije nishta vetci zlotcinac od shexa, smradanera, jadranke, shushqa, tudjmana,...ima ih josh..
bitch


registracija
27/6/10

cuci, 16.08.10. 16:40

@nosonja - potpisujem
@Zvonko - ostavi se komentiranja, nisi kopetentan i smrdi ti iz usta...


registracija
28/4/10

Zvonko, 16.08.10. 18:02

Nosonja, moraš ti još puno žganaca jesti! Ne kaže se ubica nego ubojica.
Cuci, ne kaže se kopetentan nego kompetentan.
Kad savladate pravopis usudite se upuštati u komentiranje političkih presuda. Takvih kao Glavaš ima na stotine po Hrvatskoj, no samo se njemu sudilo. To je politika a ne sudstvo. On je odabran kao malo veća riba. Domovinski rat se nije mogao dobiti gandijevskim metodama. Ako je Veljko Kadijević slobodan, kao alfa i omega JNA, onda svaka rasprava postaje besmislena.
Vama bi čovjek lakše utjerao kolac u guzicu nego milimetar u glavu. Treba imati i malo slanog u glavi, a ne samo tipkovnicu.


registracija
27/6/10

cuci, 16.08.10. 19:14

@zvonko - tvoja umjetna inteligencija ne podudara se sa tvojom prirodnom gluposcu... jos uvijek ti smrdi iz usta...


registracija
15/11/06

rimaz, 16.08.10. 19:51

Glavaša nije Nacional nazvao zločincem. Vrhovni sud RH je u ime građana RH to uradio. S toga, dajte malo komentare usmjerite na Vrhovni sud.


registracija
8/7/09

bankar, 16.08.10. 20:27

kakvo govno ovaj Glavaš


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 18.08.10. 09:51

Zvonko, dobro pitanje zasto Glavas a ne ostali zlocinci. Zato jer Glavasevi zlocini sezu daleko poslje rata, drugi se skrivaju i sute. Na Jubito, imas Glavasev spot u kojem govori kako je muljao za Sanadera, sada se zbog toga ispricava name jer ga je Sanader zeznuo. 44 miliona jureka nestalo je oko prodaje slavonske banke, ljudi u osjeku su izgubili svoje novce, Glavas je bio duboko u na cudan nacin umjesan u tu prodaju. Mnoge druge slicne stvari postoje u osijeckim firmama zbog glavasa. Tu je i josip rehl-kir, josip je po sluzbenom narednjeu isao u Tenju jer su pregovori bili sluzbena politika HR. Pri tome josip je govorio da ce ga glavas i njegovi pozadinci ubiti, jer postoji paralelna linija zapovijedanja. Za razliku od Glavasa Josip nije bijezao od straha i na kraju je ubijen. Glavas je sebican psihopata koji ne moze sa nikim biti izuzev kada on ima apsolutnu kontrolu. Nitko bas nitko ga ne voli, izuzev njegovih poltrona. Zato Glavas, premda bi svi oni drugi zlikovci trebali na sud kao sto ti kazes. Glavas ce sada toliko zajebavati preko tog HDSSBa citavu slavoniju da ce na kraju MUP otici u hercoegovinu i tamo ga pokupiti. Inace Glavas je pobjegao u herceogovaniju, a svoje ljude je ostavio da trunu u zatvoru. To nije heroj, vec sebicna guzica.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika