16.08.2010. / 14:43

Autor: Hina

Gradonačelnik Đakova moli englesku kraljicu za pomoć Ergeli

Vinkoviću je povod za pismo kraljici njen posjet Đakovu i ergeli 1972. godine, kada se i sama divila đakovačkim lipicancima

Zoran Vinković; Autor:
Marko Mrkonjić/PIXSELLZoran Vinković; Autor: Marko Mrkonjić/PIXSELLĐakovački gradonačelnik i saborski zastupnik SDP-a Zoran Vinković danas je engleskoj kraljici Elizabeti II. i šefu Europske komisije za Hrvatsku Paulu Vandorenu poslao pisma u kojima ih moli da se svojim autoritetima založe za daljnju samostalnost Državne ergele lipicanskih konja u Đakovu.

Vinkoviću je povod za pismo kraljici njen posjet Đakovu i ergeli 1972. godine, kada se i sama divila đakovačkim lipicancima.

Ergelu Đakovo Vlada svojom nedavnom uredbom, u okviru mjera racionalizacije i Programa gospodarskog oporavka, želi pripojiti Hrvatskom centru za konjogojstvo - Ergeli Lipik, a čemu se Grad Đakovo, uz potporu brojnih građana protivi te se zalaže da Ergela zadrži status pravne osobe i svoju samostalnost.

Nakon dva prosvjeda i prošlotjednog sastanka s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem, Grad Đakovo donio je odluku o privremenom zamrzavanju svih prosvjednih aktivnosti do 20. kolovoza, do kada se očekuje da se Vlada očituje o đakovačkom zahtjevu da Eergela zadrži svoj dosadašnji status. Ne očituje li se Vlada do tada, Grad Đakovo najavljuje nove prosvjede.

Navodeći u pismu da je ta Vladina odluka "izazvala revolt među građanima i konjogojcima", Vinković ističe i višestoljetnu povijest Ergele - 504 godine od njenog spomena i 204 godine organiziranog lipicanskog uzgoja u Đakovu te ocjenjuje kako bi gubitak samostalnosti za Ergelu doveo u pitanje taj simbol Đakova i Republike Hrvatske.

"Molimo Vas da iskoristite svoj utjecaj i autoritet kako bi Ergela Đakovo opstala jer bi njenim ukidanjem Đakovo izgubilo važan dio svog identiteta i povijesnog naslijeđa što bi bilo neprihvatljivo", navodi gradonačelnik u pismu kraljici, podsjećajući je na njen posjet đakovačkoj Ergeli.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
6/10/09

pfefer, 16.08.10. 16:32

vlada treba odmah ukinuti ergelu iseliti konje i unutra useliti ured gradonačelnika i župana neprocenjivo


registracija
6/10/09

pfefer, 16.08.10. 16:33

da nadodam i sve sdp i hdssb sa glavašom


registracija
16/6/10

nosonja, 16.08.10. 16:58

Darko64- potpuno pogriješno!!!!!!
Vladu trebalo preseliti u Đakovo , a ergelu na Markov trg,who knows,možda bi nas to spasilo!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika