17.08.2010. / 11:32

Autor: Sandra Županić

Prvi hrvatski avion Slavoljuba Penkale ponovo nad Zagrebom

Zagreb News u novom broju donosi ekskluzivjne fotografije nedavno sklopljenog aviona napravljenog prema nacrtu Slavoljuba Penkale

Marijan Ivanček na replici Penkalinog aviona (Foto: Mateja Vrčković)Marijan Ivanček na replici Penkalinog aviona (Foto: Mateja Vrčković)Replika aviona kojim je izumitelj Slavoljub Penkala izveo prvi let u Hrvatskoj davne 1910. bit će prikazana kao glavna atrakcija na spektakularnom aeromitingu koji će se održati 28. kolovoza na aerodromu Lučko. Aeroklub Zagreb ovim će mitingom, najvećim do sada, proslaviti stotu godišnjicu zrakoplovstva u Hrvatskoj. Kako piše novi broj Zagreb Newsa, sekcija veterana Aerokluba Zagreb došla je na ideju da upravo izradom replike Penkaling aviona proslave ovaj veliki jubilej. Sastavljanje replike počelo je prije šest mjeseci, a završne radove obavlja samograditelj aviona Marijan Ivanček.

"Ovo je projekt skupine zaljubljenika u avione. Početak nije bio lagan jer nismo imali novaca ni nacrta Penkalinog aviona nego tek nekoliko fotografija. Okupili smo ekipu koju predvode poznati inženjeri Goran Milić i Anton Cvjetković, koji je i napravio glavne nacrte. Avion sam počeo sastavljati u svojoj kućnoj radionici, pa sam se preselio u garažu, a trenutno radim u jednom hangaru na aerodromu Lučko. Avion će koštati oko 10 000 eura, s tim da smo motor posudili od tvrtke Rotax, a okvir od lima nam je napravljen u Zrakoplovno - tehničkom zavodu u Velikoj Gorici. Avion uskoro ide na probni let", objasnio je Ivanček, koje mu je ovo 5 letjelica na kojoj radi.

Raspon krila ovog aviona je 9 metra, dugačak je 10 m, a s pilotom će biti težak 330 kg. Isto tako snaga motora je 80 konjskih snaga, a predviđanja su da će mu putna brzina biti oko 80 km/h te će mu biti potrebno oko 150 m livade za polijetanje. Cijeli je napravljen od drveta, od smrekovine, te presvučen lanenim platnom.

"Mi se trudimo da repliku napravimo što bolje, a na aeromitingu ćemo vidjeti hoće li avion letjeti ili ne. S ovakvim avionima mnogo toga ovisi o vremenskim uvjetima", rekao je Ivanček.

O prvom hrvatskom avionu možete čitati u novom broju Zagreb NewsaO prvom hrvatskom avionu možete čitati u novom broju Zagreb Newsa

Fotogalerija

Domagoj Vodanović, direktor aeromitinga, najavio je cjelodnevna događanja na aerodromu u Lučkom 28. kolovoza.

"Pripremamo najveći zrakoplovni šou u Hrvatskoj. Glavni dio programa je replika Penkalinog zrakoplova, ali letjet će još i 130 borbenih zrakoplova, helikoptera i oldtimera. Dolaze u goste nam letjelice iz cijele Europe, a održat će se i akrobatska utrka među pilotima. I gledatelji će moći letjeti, tek prije i poslije službenog dijela programa. Nakon letača nastupa zabava pa će tako posjetitelje zabavljati Majke, Pips, Chips & Videoclips, Cinkuši, Zadruga, Kinoklub i mnogi drugi bandovi. Očekujemo oko 40 000 posjetitelja", rekao je Vodanović.

Organizatori mole posjetitelje da ne dolaze autom nego gradskim prijevozom, koji je besplatan za sve koji su kupili ulaznicu za aeromiting. Cijene ulaznica su 50 i 70 kuna, a djeca do 16 godina ne plaćaju ulaz.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika