19.08.2010. / 10:28

Autor: Nacionalova redakcija

Premijerkin savjetnik tvrdi: 'Bez poreza na banke nema izlaska iz krize'

"Buduća Vlada u iduće tri godine ne bi mogla svesti deficit ispod 5 posto. Jer, imat će u startu rast rashoda za oko 1 posto BDP-a slijedom očekivanih umirovljeničkih zahtjeva za kompenziranjem odgode indeksiranja mirovina, a sličan trošak impliciraju i izgledni zahtjevi javnog sektora zbog odgode usklađivanja i smanjenja osnovice plaća", kaže Lovrinčević

Željko LovrinčevićŽeljko LovrinčevićOdgovarajući na pitanje o potpori rebalansu SDSS-ovac Milorad Pupovac s Hvara je poručio kako će druge rezove uvjetovati tek ako se prije uzme financijskom sektoru koji je u krizi "imao priliku zarađivati na onima koji rade".

To je i uvjet HSS-ovca Josipa Friščića da pristane na druge rezove. Premijerka Kosor očito je pred dvojbom između kozmetičkog, trulog rebalansa i zamjeranja bankarima, a u kojem će smjeru pokazat će se već za dan-dva.

Jedan od onih koji je najglasniji zagovaratelj uvođenja ovog poreza je i savjetnik premijerke Jadranke Kosor, Željko Lovrinčević. On je u razgovoru za Poslovni dnevnik kazao kako je "sklon takvu rješenju unatoč svim dobrim i lošim posljedicama koje takav porez nosi".

Alternativa koje se pribojava, kaže, je da Vlada popusti pritisku bankarskog sektora zbog potreba kratkoročnog financiranja, a kao rezultat da izostanu rezovi na rashodnoj strani.

"To bi bilo puno lošije i opasnije za hrvatsko gospodarstvo jer to javne financije dovodi u zonu rizika u situaciji kad se u Europi očekuje kriza javnog duga a javne financije postaju ključni indikator održivosti i premije rizika", kaže Lovrinčević.

U izbornu godinu bi se godinu u tom slučaju umjesto sa 4 posto BDP-a ušlo s deficitom javnog sektora iznad 15 milijardi kuna ili 5,5 posto BDP-a čime se gubi i smisao Zakona o fiskalnoj odgovornosti.

"Buduća Vlada u iduće tri godine ne bi mogla svesti deficit ispod 5 posto. Jer, imat će u startu rast rashoda za oko 1 posto BDP-a slijedom očekivanih umirovljeničkih zahtjeva za kompenziranjem odgode indeksiranja mirovina, a sličan trošak impliciraju i izgledni zahtjevi javnog sektora zbog odgode usklađivanja i smanjenja osnovice plaća", kaže Lovrinčević za Poslovni dnevnik.

Naglašava kako to javne financije vodi prema neodrživoj poziciji i stoga je ovaj rebalans ključan - ili radikalno i cjelovito zahvaćanje u rashode ili fiskalnu konsolidaciju nema šanse napraviti u iduće dvije-tri godine. Preduvjet za to je, na žalost, participiranje financijskog sektora.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
29/12/09

natasasi, 20.08.10. 14:05

Porez na banke je totalna glupost jer ćemo to opet platiti mi kad nam te iste banke povećaju kamate. Treba bankama zakonom zabraniti da dobit iznose iz Hrvatske i riješena stvar!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika