20.08.2010. / 15:15

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Pripremaju se rešetke za Glavaša: Hrvatska od BiH traži da utamniči ratnog zločinca

Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da je od zagrebačkog Županijskog suda zaprimilo svu potrebnu dokumentaciju u "slučaju Glavaš" te da bi ona bi uskoro trebala biti proslijeđena u Bosnu i Hercegovinu (BiH).

Branimir Glavaš (Foto: Zoran Griželj/Večernji list)Branimir Glavaš (Foto: Zoran Griželj/Večernji list)Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da je od zagrebačkog Županijskog suda zaprimilo svu potrebnu dokumentaciju u "slučaju Glavaš" te da bi ona bi uskoro trebala biti proslijeđena u Bosnu i Hercegovinu (BiH).

Glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić kazala je kako je danas zaprimljena "zamolnica" suca koji je na Županijskom sudu vodio prvostupanjski postupak protiv Branimira Glavaša da nadležna tijela BiH preuzmu izvršenje Glavaševe presude, nakon što je ona odlukom Vrhovnog suda postala pravomoćna.

"Sada je u tijeku utvrđivanje pretpostavki sukladno sporazumu s BiH i priprema dokumentacije", kazala je Dovranić, dodajući da se na predmetu intenzivno radi te da bi sve potrebno u najkraćem mogućem roku trebalo biti dostavljeno susjednoj državi.

Prema pravnoj proceduri Ministarstvo pravde BiH navedenu zamolnicu prosljeđuje tamošnjem nadležnom sudu koji provodi postupak egzekvature, odnosno izvršenja strane kaznene presude. Taj nadležni sud donosi i presudu kojom se preuzima izvršenje kazne i to sukladno propisima BiH.

Glavaš je u BiH, čije državljanstvo također ima, otišao neposredno prije izricanja prvostupanjske presude kojom je s osam godina zatvora kažnjen zbog ratnog zločina u slučajevima "garaža" i "selotejp". Vrhovni sud mu je krajem srpnja potvrdio presudu, ali i smanjio kaznu s deset na osam godina.

No, od njegova bijega na snagu je stupio izmijenjeni sporazum s BiH o međusobnom izvršavanju pravomoćnih sudskih odluka u kaznenim stvarima kojim je osigurano da pravomoćno osuđene osobe više neće moći izbjegavati služenje zatvorske kazne zlorabeći institut dvojnog državljanstva.

Glavašev odvjetnik Ante Madunić danas je potvrdio da je njegov branjenik pravomoćnu presudu Vrhovnog suda primio 16. kolovoza, od kada teče 30-dnevni rok za podnošenje Ustavne tužbe.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 20.08.10. 18:52

Bolje je u Zenici! Tamo je svaki dan burek za doručak!


registracija
27/7/09

columbo, 20.08.10. 19:56

Dize se graja oko Glavasevog ponasanja: presude, zatvora, odlicja - prodaje i oduzimanja. Predsjednikov ured trabunja o "moralnom sadrzaju casti", dakle s istog mjesta gdje se u ime "morala" nekoga nagradjivalo za - nemoral! Tko je ustvari Glavas? Egzekutor i zrtva istog nalogodavca, koji je da bi ispunio formu, slavonskom cowboyu udijelio tricavih osam godina. Ali, sto je u svemu tome sukus? Pa sama Branimirova izjava, koja kazuje, ako bas hocemo i o, postenju (jer ima ih razlicitih, zar ne), koja glasi: "Ako Vrhovni sud smatra da sam kriv za ratne zlocine, morao mi je odrediti najtezu kaznu." E, to je to! Samarcina nasoj stvarnosti! Zato, ne cudimo se njegovom igrokazu. Covjek je izigran i sve to kazuje o drzavi koja na gozbi vampira sama sebi glodje glavu...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika