23.08.2010. / 09:50

Autor: Nacionalova redakcija

Poslovi s vrhom Hypa: Austrijanci terete Zagorca za pronevjeru 71,5 milijuna eura

"Donošene su odluke o financiranju bez ikakvih pismenih potvrda o jamstvima Vladimira Zagorca ili osoba iz njegovog kruga"

Vladimir ZagorecVladimir ZagorecTijekom istrage o financijskim malverzacijama unutar Hypo banke, u Klagenfurtu je nađen registrator na čijoj je poleđini pisalo 'ZAGOREC', koji se sastoji od ispisa poslova sa hrvatskim generalom Vladimirom Zagorcem. Prema pisanju Novog lista, riječ je o kreditima koje je Hypo banka dala Zagorcu za realizaciju projekata, koji u navedenom registratoru iznose preko 71,5 milijuna eura. Uz nekoliko naziva projekata i tvrtki koje treba dodati Zagorčevoj jedinici ( Emperador Group Anstalt, PZ Ulaganja d.o.o., Antao Holdings i Molteh), po iskazima svjedoka može se opravdano sumnjati da su 'odgovorne osobe u Hypo Bank International (HB Int), a pogotovo magistar Striedinger, prilikom financiranja Zagorčeve financijske jedinice počinile kazneno djelo pronevjere'.

Zagorec je prema ovim dokumentima financiran u šest građevinskih projekata, koji su se najvećim dijelom odnosili na kupovinu zemljišnih terena na kojima se trebalo graditi turističke objekte. Hypo je ogromna financijska sredstva uplaćena na račune u Lihtenštajnu, a ne u Hrvatskoj. Prema procjeni istražitelja, za financiranje svih navedenih projekata HB Int. izdvojila je 71 milijun i 582 tisuće eura. "Postoji osnovana sumnja da su odgovorne osobe u HB Int. svjesno prikazivali troškove financiranja višima nego što su oni u realnosti bili", piše među ostalim u dokumentima ausrijskih istražitelja.

"Donošene su odluke o financiranju bez ikakvih pismenih potvrda o jamstvima Vladimira Zagorca ili osoba iz njegovog kruga, pri čemu su molbe za kreditiranjem, sudeći prema postojećoj dokumentaciji, u pravilu izravno odnošene odgovornoj osobi na čelu koncerna (Striedinger), koji bi zatim pripremio odobrenje financiranja i ugovor u skladu sa donešenim zahtjevom", stoji u dokumentima, gdje se navodi i da su barem dva projekta (Inter-Construct, Rovinj Građenje) u trenutku kada je donošena odluka o financiranju nije postojao nikakav projektni plan na temelju kojeg bi se odluka o financiranju uopće mogla donijeti, piše Novi list.

Podsjetimo da je bivši financijski direktor Hypo banke Christian Rausher izravno povezao bivše šefove Hypo banke Wolfganga Kulterera i Güntera Striedingera s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom te umirovljenim generalom Vladimirom Zagorcem."Sanader je Kultererov čovjek, a Zagorec Striedingerov", rekao je u razgovoru za večernji Dnevnik austrijske televizije ORF Rausher.

Vezane vijesti

Kulterer u Austriji osuđen za zlouporabu položaja

Kulterer u Austriji osuđen za zlouporabu položaja

Bivši predsjednik uprave Hypo-Alpe-Adria banke Wolfgang Kulterer nepravomoćno je osuđen u četvrtak na sudu u Klagenfurtu na tri i pol godine zatvora… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika