24.08.2010. / 15:10

Autor: Martina Čizmić

Nobelovac Stiglitz: Europske vlade svojim potezima stvaraju novu recesiju

"Upravo jer se mnogi u Europi fokusiraju na održavanje deficita unutar tri posto, što je umjetna granica i nema nikakve potpore u stvarnosti, Europa je u opasnosti da ponovno posrne", istaknuo je Stiglitz

Joseph Stiglitz (Foto: Reuters)Joseph Stiglitz (Foto: Reuters)Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, američki ekonomist Joseph Stiglitz prozvao je vlade europskih zemalja da svojim potezima izazivaju recesiju s dvostrukim dnom.

"Rezanje investicija bez razmišljanja, samo da bi proračunska slika bila bolja je zaista glupo", rekao je Stiglitz za irski državni radio RTE.

Kritizirao je "pravilo trojke" kojim se vlade zemalja članica eurozone vode kako bi zadržale povjerenje investitora, koje je zbog dužničke krize u Grčkoj ozbiljno poljuljano.

"Upravo jer se mnogi u Europi fokusiraju na održavanje deficita unutar tri posto, što je umjetna granica i nema nikakve potpore u stvarnosti, Europa je u opasnosti da ponovno posrne", istaknuo je.

Prosječni deficit u eurozoni bi ove godine trebao iznositi 6,6 posto, što je povećanje s 6,3 posto koliko je iznosio godinu ranije. Iako je Grčka zbog svog deficita od 13,6 posto i friziranih statistika najčešće prozivana članica eurozone, najveći je deficit imala Irska sa 14,3 posto.

Irska je relativno mala, pa njen deficit nema velik utjecaj na funkcioniranje eurozone, no, Stiglitz upozorava, kako bi se stvari mogle promijeniti ukoliko neka od velikih europskih ekonomija poput Njemačke ili Velike Britanije produbi svoj minus u državnoj blagajni.

"Glavni je problem što ne izlazimo iz krize dovoljno brzo. Zapravo se dovodimo u situaciju u kojoj je bio Japan, a to je dugotrajan slab rast. Zabrinjava što su ljudi zadovoljni i takvim slabim rastom i stopom nezaposlenosti od 10 posto", zaključio je Stiglitz.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika