26.08.2010. / 15:50

Autor: Martina Čizmić

Cirkus u Saboru, HDZ brani premijerku isključivanjem mikrofona SDP-ovcima

Zastupnici bi nakon rasprave koja će zasigurno biti burna trebali glasati o rebalansu kojim se proračunski prihodi smanjuju na 108,3 milijarde kuna, a rashodi povećavaju na 122,3 milijardi kuna, čime se ukupni deficit povećava na 14 milijardi kuna

Darko Milinović, Ivan Šuker i premijerka Jadranka Kosor; Autor:
Robert Anić/PIXSELLDarko Milinović, Ivan Šuker i premijerka Jadranka Kosor; Autor: Robert Anić/PIXSELLPremijerka Jadranka Kosor još je jednom uzela sve svoje papire u ruke i stala za govornicu Hrvatskog sabora. Zastupnicima je predstavila prijedlog izmjena i dopuna Državnog proračuna koji je Vlada prihvatila na sjednici u utorak.

Premijerka je još jednom ponovila kako je prilikom izrade rebalansa Vlada u vidu imala jedino društvenu ravnotežu i najugroženije slojeve društva. Želja im je bila održati standard građana i zaustaviti pad potrošnje. Istaknula je kako Vlada na čijem je ona čelu nikad neće uzimati "umirovljenicima, majkama i onima koji svojim radom prehranjuju obitelj i šalju svoju djecu u školu".

Na kraju svog izlaganja premijerka je još jednom istaknula kao se Hrvatska ne nalazi u istoj situaciji kao Grčka.

"Mi redovito podmirujemo svoje obveze. Želim jasno i precizno reći da Hrvatskoj ne prijeti bankrot", naglasila je premijerka i još jednom zastupnike pozvala da podrže rebalans.

Bebić uvodi red tako što gasi mikrofone

Prvi je riječ zatražio šef SDP-a Zoran Milanović koji je želio ispraviti neke premijerkine navode, no to mu zbog upadica zastupnika HDZ-a nije uspjevalo. Čak mu je i predsjednik Sabora Luka Bebić oduzeo riječ gašenjem mikrofona. Podsjetio je na pravilnik koji za ispravku netočnog navoda dopušta svega jednu minutu. Slična je situacija bila i s drugim SDP-ovim zastupnikom, Zoranom Vinkovićem, kojem ju Bebić u svom stilu odgovorio "ma završite, zastupniče".

Milanović se u svom obraćanju članovima Vlade i zastupnicima prisjetio kako je u posljednjih 10 godina proračun narastao za gotovo 50 milijardi kuna, a da se pritome nije razmišljalo ni okakvim rezovima. Istaknuo je kako je premijerka Kosor od svog dolaska na vlast u nekoliko navrata spominjala reforme, međutim od toga nije ništa realizirano.

"Plan gospodarskog oporavka predložen je još u travnju ove godine, ali se nije išlo u rebalans, nego se on odgodio do kraja kolovoza. O tome smo trebali raspravljati u travnju", rekao je Milanović. Na to je premijerka počela komentirati i dobacivati mu, što je Milanović prekinuo riječima "kad biste manje dobacivali, mogao bih govoriti. Ja vama nisam dobacivao jer sam pristojan".

Osvrnuo se i na podatke koje je iznio ministar Šuker. Upitao ga je kako namjerava povećati prihode u nadolazećim godinama i da li je razmišljao o tome kako će namaknuti potreban novac sljedeće godine ukoliko gospodarstvo nastavi padati.

Zastupnica Željka Antunović premijerki je poručila kako "zna trošiti, ali ne i štedjeti", dok je Dragutin Lesar iziritiran konstantnim upadicama i isključivanjem mikrofona rekao kako je takva praksa bezobrazna. Milanka Opačić direktno je optužila premijerku da je ona kriva za 80 tisuća izgubljenih radnih mjesta u posljednjih godinu dana.

Šuker brani rebalans: Ovo je pozitivan signal financijskom tržištu

Očito iziritiran izjavama zastupnika oporbe, ministar financija Ivan Šuker preuzeo je glavnu riječ i naveo nekoliko primjera zemalja koje su prije krize imale manji deficit proračuna od Hrvatske, a sad veći.

Pojasnio im je da se Grčka našla u problemima kad su investitori prestali reprogramirati kredite.

"Hrvatska je prva zemlja koja je u SAD-u izlada obveznice nakon grčke krize. Očekujemo da će ovaj rebalans pozitivno odjeknuti u svijetu i da će poslati poruku građanima kako se brinemo za njihovu dobrobit", istaknuo je Šuker.

Zastupnici bi nakon rasprave koja će zasigurno biti burna trebali glasati o rebalansu kojim se proračunski prihodi smanjuju na 108,3 milijarde kuna, a rashodi povećavaju na 122,3 milijardi kuna, čime se ukupni deficit povećava na 14 milijardi kuna.

Također, trebali bi glasovati i o vladinom prijedlogu o povećanju trošarina na duhanske proizvode te na bezolovni benzin.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
1/1/70

, 26.08.10. 14:18

Redovito pljackate,zaduzujete,rasprodajte narodno blago....caruje kriminal,korupcija,nepotizam,partitokracija,klijentelizam,lopovluk svake vrste...eto kako se vi borite.


registracija
16/6/10

nosonja, 26.08.10. 15:24

Puky-jednostavno ,osjećaju da im dolazi kraj...the end,fin,fine......bye,bye.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 26.08.10. 15:24

Dajte više izbore.


registracija
11/1/10

fluid, 26.08.10. 16:35

Zaista čovjek mora biti sazdana opd najgoreg materijala a da bi bila tako licemjerna i bešćutna kao što je to danas Kosorica a juče njeni predhodnici i svi koji sjede u kolima hrvatske propasti od njenog osamostaljenja.Sada govoriti da svi trebamo podnijeti teret dosadašnjih lopovluka,krađa,pljački i otimačine,više je nego licemjerno i kriminalno.Ali eto,hrvatski narod ima svoj usud u kojemu MORA prolaziti takvu katarzu.Usud vjerovatno!?Da podsjetim šta je rekao Bruno Bušić 1975.god.;"Zasigurno ćemo zaratiti sa Srbima a možda i sa Turcima.Pobjediti ćemo i imati svoju Hrvatsku.No tada će Hrvat pokrasti Hrvata tako da će to biti bolnije od ičega poznatog u boli.Jer te tvoj pokrao.A tuđin će navaliti i uzeti što je u Hrvatskoj najvrijednije"!Kako je bio dalekovidan!!!!


registracija
11/1/10

fluid, 26.08.10. 16:47

Ako ovi na slici zaista prestavljaju stanje i raspoloženje Hrvata,bilo nam na čast svima koji se zovete Hrvatima.Možda ste svoje džepove napunili,svi vi koji podržavate ovakav lopovluk i bezvlašće,ali u ime svoje djece stanite više.Vaše je prošlo kako-tako,vaša djeca nemaju šanse.Ni moja naravno.OTRIJEZNITE se više!Najgore od najgorega vodi ovu državu već 2o godina.I sebe proglasiše najvećim domoljubima i Hrvatima!Jadnici jadni!Kao i oni koji za vas glasuju za "Judine škude"!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika