27.08.2010. / 15:33

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Čobanković: 'Prema hrvatskim zakonima meso nema rok trajanja'

"Uspostavljen je isti sustav i ista pravila kao u zemljama EU-a", rekao je Čobanković te dodao da meso u EU-u "nema rok trajanja, nego mora biti zdravstveno ispravno"

Petar ČobankovićPetar ČobankovićMinistar poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga razvoja Petar Čobanković izjavio je danas u Županji da su za njega "priče koje su se ovih dana pojavile u medijima o upitnoj kvaliteti mesa nestvarne".

"Naši objekti za preradu mesa imaju odobrenje za izvoz u Europsku uniju (EU) i Sjedinjene Američke Države, a neki objekti za proizvodnju hrane za NATO, i to su sve područja s najvišim standardima", podsjetio je Čobanković, dodajući kako je većina objekata prošla "proces akreditacije, gdje su, kako je rekao, "praktički provjerene njihove procedure" u radu sa sirovinama koje ulaze u završni proizvod.

Što Hrvati jedu: Meso staro desetljeće i s istekom roka trajanja na stolovima građana?

Podsjetio je da je Hrvatska u pregovorima o pristupanju EU-u završila i pregovore o Poglavlju 12. koje se odnosi na sigurnost hrane i veterinarsku i fitosanitarnu zaštitu te ga zatvorila.

"Uspostavljen je isti sustav i ista pravila kao u zemljama EU-a", rekao je Čobanković te dodao da meso u EU-u "nema rok trajanja, nego mora biti zdravstveno ispravno".

"Prema hrvatskim zakonima meso nema rok trajanja", bio je jasan ministar Čobanković.

Zato, kako je rekao, ne vjeruje da bi "iole ozbiljan mesoprerađivač išao raditi nešto što odudara od utvrđena sustava". Objasnio je da bi takav mesoprerađivač među ostalim riskirao da ostane bez dozvola za izvoz na određena područja.

Na novinarsko pitanje ima li spoznaja o tome da USKOK istražuje poslovanje đakovačke ergele odgovorio je kako ne zna je li to točno, no zna za anonimnu prijavu o određenim nepravilnostima u ergeli.

"Ako postoje neke sumnje, za to sam da to ispitaju istražitelji. Nije tragedija ako se nekoga istražuje jer je svačiji rad podložan odgovornosti i snošenju posljedica", rekao je Čobanković.

Najavio je da će predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor uskoro posjetiti slavonske poljoprivrednike.

Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga razvoja Petar Čobanković u Županji je boravio u povodu Dana grada te početka 64. kampanje prerade šećerne repe u županjskoj "Sladorani".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
15/11/06

rimaz, 28.08.10. 10:06

Svaka država u EU ima svoj zakon. Tako je moguće da Njemačka nakon pet i pol mjeseci, smrznuto meso proda Hrvatskoj po bagatelnim cijenama. Hrvatska to meso lijepo odmrzne, dobre komade stavi za pršut i šunku, one druge u kobasice, a loše dijelove dobro samelje, i ugura u plastična crijeva i prodaje ih kao Parizer ovakav, Parizer onakav... Uglavnom, dobro začinjeno i ukusno. E sada, oni isti Njemci dođu nam na ljetovanje i jedu naše specijalitete od njihovog mesa kojeg oni ne bi inače jeli. Zar to nije realno moguće? A možda i je realnost. I stvarno ispada da meso nema rok trajanja.


registracija
4/1/09

miroljubiv, 28.08.10. 10:42

Gospodine Čobankoviću i gospodine Pankretiću, dopustite osnivanje GMO laboratorija u Hrvatskoj,pa će analize same pokazati,sve ono što vi ne želite da se zna.prošla su vremena kad se ljudima vjerovalo na riječ i lažne deklaracije.sjećate se poli salame sa GMO sojom,kad ste poslije toga čuli da je provedena analiza na ostalim proizvodima? i tko mi može garantirati da je organska hrana zaista i takva? Mavrović možda?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika