28.08.2010. / 13:12

Autor: Orhidea Gaura

Opsadno stanje u kaznionici za žene u Požegi: Organizatoricu pobune odveli u samicu

Da je uprava požeškog zatvora bila očito zabrinuta time što su pred jednim zidom zatvora bili novinari u vrijeme dok je Dejana Slabinac sa svojim kolegicama s odjela bila u popodnevnoj šetnji, a istovremeno su druge zatvorenice s odjela na prozoru izvjesile transparent 'Ovo je logor', dokazuje i činjenica da je njezinu grupu okružilo više od deset muških pravosudnih policajaca koji su pozvani kao pojačanje iz muškog zatvora

Dejana SlabinacDejana Slabinac„Nemojte je tući, nemojte je tući, gdje nam odvodite Dejanu?", vrištale su i plakale zatvorenice s prozora kaznionice za žene u Požegi nakon što su vidjele da je više od deset pravosudnih policajaca koji su stigli iz muške kaznionice njihovu kolegicu Dejanu Slabinac, koja slovi kao glavna organizatorica pobune zatvorenica koja traje već danima, srušili na pod. Žene s prozora i one koje su se u tom trenutku nalazile u zatvorskom dvorištu, vikale su neka ju puste i pitale što je napravila kad joj stavljaju lisice.

U petak je, naime, došlo do kulminacije nezadovoljstva zatvorenica koje su novinarima okupljenima ispred jednog od zida kaznionice kroz prozor pokazale transparent na kojem je pisalo 'Ovo je logor'. Njihova pobuna zbog loših uvjeta i psihičkog zlostavljanja od strane nekolicine pravosudnih policajaca počela je još u ponedjeljak navečer kad su zatvorenice sa II. Zatvorenog odjela odbile otići na spavanje dok s njima ne porazgovara ravnatelj zatvora Slavko Orešković. Tada je s njima porazgovarao samo dežurni načelnik tretmana, no budući da ih ravnatelj nije saslušao niti slijedeći dan, one su nastavile prosvjed odbijanjem uzimanja zatvorske hrane, u čemu ih je podržala većina zatvorenica. No zbog straha od kazni i uslijed prijetnji djelatnika pravosudne policije i tretmana samo njih desetak ostalo je dosljedno u odbijanju uzimanja zatvorskih obroka te se hrane samo hranom kupljenom u kantini na vlastiti trošak. Unatoč tome što se njihov mirni prosvjed u kojem traže zadovoljavanje minimalnih uvjeta na koje po zakonu imaju pravo, poput adekvatne zdravstvene zaštite i minimalnog higijenskog standarda, ravnatelj kaznionice Slavko Orešković očito nije smatrao potrebnim uvjeriti se u direktnom razgovoru sa zatvorenicama kakvi su njihovi problemi. Istovremeno, kako doznajemo od nekih zatvorenica kojima je u međuvremenu isteklo izdržavanje kazne, vršeni su pritisci na organizatoricu mirne pobune Dejanu Slabinac kojoj se prijetilo premještanjem u drugi zatvor.

Ta je zatvorenica, unatoč tome što je kroz mjesec dana imala priliku za uvjetan otpust, odlučila riskirati vlastitu slobodu kako bi ukazala javnosti na probleme koje zatvorenice navodno muče već godinama. I prije no što su je u petak poslijepodne smjestili u 'odvajanje', Dejani Slabinac prijetili su premještanjem u neku drugu kaznionicu, a prijetila joj je i jedna od glavnih načelnica. Jedna bivša zatvorenica to je ovako opisala:

„Dejani je načelnica rekla da pozlati zatvor jer da neće dobiti niti dana uvjetno!"

Inače, riječ je o uzornoj zatvorenici koja uredno izvršava sve svoje radne obaveze, strogo se drži kućnog reda i uredno dobiva pohvale za svoj rad. Međutim, kao po scenariju iz američkih filmova, kad takva osoba postane vođa zatvorske pobune, ne piše joj se dobro. Jedna zatvorenica koja je danas izašla iz zatvora kaže:

Foto: Duško Mirković/PIXSELLFoto: Duško Mirković/PIXSELL„Što mislite kakva je situacija u zatvoru kad jedna uzorna zatvorenica koja igra po njihovim pravilima i ima sve bodove i odlične ocjene svjesno riskira vlastiti uvjetni otpust? Mi smo sve uz Dejanu, ali neke zatvorenice boje se glasno ju podržati jer im se prijeti. Žene u kaznionici jednostavno nemaju pristupa medijima, a pravosudna policija, načelnici i uprava međusobno se štite, a osim toga su svi međusobno rodbinski ili prijateljski povezani. Njihova tortura prema zatvorenicama prevršila je svaku mjeru. Dovoljno je da netko glasno zapjeva, oni ga strpaju u samnicu i automatski mu prišiju odbijanje naredbe i napad na službenu osobu. Već imaju unaprijed pripremljene sve obrasce. Žene se pojedinačno dovode u kancelariju i nagovaraju da potpišu izjavu protiv druge zatvorenice koja je trenutno u nemilosti, a izjave koje im ne idu u prilog odlaze u kantu za smeće. Zato mi tražimo hitan dolazak unutarnje kontrole i USKOK-a da malo 'pročešljaju' ponašanje dijela zaposlenika zatvora čije je ponašanje uzelo previše maha. Međutim, oni se jako dobro ograđuju od svega, a kad netko od novinara i nazove, prikazuju sve u najboljem svjetlu. U javnosti se prikazuju kao fini i kulturni, a unutar zatvora provode strahovladu. Istovremeno je većina žena u zatvoru neupućena, ne znaju svoja prava i zato im smeta Dejana koja je proučila zakon i koja se zauzima za prava svih zatvorenica."

Da je uprava požeškog zatvora bila očito zabrinuta time što su pred jednim zidom zatvora bili novinari u vrijeme dok je Dejana Slabinac sa svojim kolegicama s odjela bila u popodnevnoj šetnji, a istovremeno su druge zatvorenice s odjela na prozoru izvjesile transparent 'Ovo je logor', dokazuje i činjenica da je njezinu grupu okružilo više od deset muških pravosudnih policajaca koji su pozvani kao pojačanje iz muškog zatvora. Prema priči jedne zatvorenice, Dejanu je nadzornik muške baze pozvao sa strane i zaprijetio: „Pokušaš li išta napraviti, zgazit ćemo te!" Desetak policajaca nastavilo je pratiti svaki njezin korak za vrijeme šetnje, a bilo je dovoljno da ona jednom od njih kaže: „Što gledaš?" da bi krenuli na nju, bacili je na pod, stavili joj lisice i odveli u 'odvajanje'. Takvo se ponašanje automatski tretira kao napad na službenu osobu i takvu osobu se automatski smješta ili u samnicu ili u takozvano 'odvajanje' od ostalih.

Komentari

registracija
1/1/70

, 28.08.10. 13:46

Uzas! U Hrvatskoj caruju polupismeni FT policajci... svi su tzv domoljubi kao i Sanader,Polancec i ostala ADZe...banda ....ta banda lopovsko primitivna , nema ni trunke ljudskosti u sebi....vidite da i nad nejakim zenama sprovode silu.
Pas mater im....


registracija
9/8/09

vinko12, 28.08.10. 17:54

treba svima u zatvoru osigurati hotelske uvijete s tjednim vikendima i mjesecnim izletom na Brijune (Vangu).


registracija
26/8/10

martyrus, 28.08.10. 20:26

Samo želim reći da je u pravu i ima moju podršku. Uvijek. Do kraja života


registracija
28/8/10

Brutus, 28.08.10. 20:59

Vinko 12 ti si smrad koji nije nikada bio unutra i volio bih da uđeš malo da se tobom poigramo.
Inače, čl. 121 zakona o izdržavanju kazne zatvora ne dozvoljava zatvoreniku da se obrati novinaru, to je novo, što direktno kolidira sa čl. 38 alineja 1.,2. i 3., kao i sa čl. 36. Ustava R.H.


registracija
28/8/10

Brutus, 28.08.10. 21:03

Taj zakon je donesen samo iz razloga da mogu raditi što žele, bez kontrole, jer zatvorenicima su jedina zaštita novinari i donekle Pučki pravobranitelj.
Informacije radi, već deset godina sam unutra i ne bojim ih se ni najmanje.
Sada sam napisao ocijenu ustavnosti gore spomenutog Zakona.


registracija
27/8/09

Lujo1, 28.08.10. 23:01

"„Nemojte je tući, nemojte je tući, gdje nam odvodite Dejanu?", vrištale su i plakale zatvorenice s prozora kaznionice za žene u Požegi nakon što su vidjele da je više od deset pravosudnih policajaca koji su stigli iz muške kaznionice njihovu kolegicu Dejanu Slabinac, koja slovi kao glavna organizatorica pobune zatvorenica koja traje već danima, srušili na pod." - ne mogu vjerovati, pa kaj je i to moguće u ovoj zemlji?!
Još bi kojekaj rekel, ali nemam rijeći (inaće sam dosta govorljiv!)


registracija
30/8/10

TonyP, 30.08.10. 11:16

Sramota sto rade bespomocnima!


registracija
30/8/10

TonyP, 30.08.10. 11:18

Zar nema unutrasnje kontrole u zatvorima? Ili se drzava tako izivljava?!


registracija
30/8/10

TonyP, 31.08.10. 10:57

jel upravitelj razrjesen duznosti? Ako nije, kad ce? Sto vlada ceka?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika