29.08.2010. / 18:57

Autor: Martina Čizmić

Bernanke predložio četiri scenarija za oporavak SAD-a

Bernanke je kao moguće scenarije naveo otkupljivanje duga, održavanje niski referentnih kamata, nulta kamatna stopa na rezerve koje banke pohranjuju u Fedu i povećanje stope inflacije

Ben BernankeBen BernankeŠef američkih Federalnih rezervi, Ben Bernanke iznio je na godišnjem simpoziju šefova središnjih banaka četiri scenarija koja bi mogla potaknuti gospodarski oporavak SAD-a.

"U ovo trenutku nije upitno imamo li alate kojima bi potpomogli gospodarsku aktivnost i obranili se od pada inflacije", istaknuo je Bernanke te dodao kako je svaki od scenarija o kojma razmišlja neobičan i sadrži rizik te bi se upotrijebi samo ukoliko se gospodarski uvjeti u SAD-u pogoršaju.

Bernanke je kao moguće scenarije naveo otkupljivanje duga, održavanje niski referentnih kamata, nulta kamatna stopa na rezerve koje banke pohranjuju u Fedu i povećanje stope inflacije.

Naglasio je kako je do sad otkupljivanje dugova polučilo dobre rezultate jer je pojeftinilo kredite. No, bi li reakcija bila jedanaka i u ponovljenom slučaju, nije želio komentirati.

"Kako bismo zadržali stopu oporavka gospodarstva, potrošnja i investicije se moraju brže povećavati", istaknuo je na kraju Bernanke.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika