30.08.2010. / 08:30

Autor: Martina Čizmić

Ako rebalans podbaci, Hrvatsku može spasiti zajam MMF-a i veći PDV

U svakom slučaju, Hrvatsku očekuje teška jesen i zima. Olakšanje možemo očekivati tek sredinom sljedeće godine, gotovo godinu dana nakon naših prvih susjeda

Ivan ŠukerIvan ŠukerHrvatski sabor trebao bi tijekom dana izglasati rebalans proračuna kojim će se umjesto smanjenja rashoda i obuzdavanja rasta državnog deficita, on povećati na 14 milijardi kuna. I dok se vladajuća garnitura pravda kako je to bio jedini način da se ne režu plaće i mirovine, oporba ističe kako se rebalansom Hrvatska gura u "dužničko ropstvo".

Statistika pokazuje stvarno stanje stvari. Hrvatska šesti kvartal za redom bilježi pad gospodarskog rasta, a prema posljednjim prognozama ni izuzetna turistička sezona neće puno popraviti stanje u državnoj blagajni. Ukoliko se stanje u proračunu ne popravi značajnije do kraja studenog, Hrvatska će morati potražiti međunarodnu pomoć.

Neki su analitičari još početkom gospodarske krize zazivali dolazak MMF-a i međunarodne financijske pomoći, na što su iz Vlade odgovarali kako to Hrvatskoj ne treba. Naši susjedi, Srbija i BiH nisu se previše odupirale i obje su od toga profitirale. Istina MMF s novcem donosi i nekakve stroge zahtjeve koje postavlja kao uvjete, no ako oni na kraju donesu pozitivnu bilancu u državnom proračunu i pokretanje gospodarskog rasta, većina bi bila spremna pregristi ih.

Međutim, činjenica je kako Vlada unatoč najavama nije uspjela pokrenuti strukturne promjene koje su trebale smanjiti državnu potrošnju i pokrenuti državne investicije. Kako piše Novi list, umjesto da država bude pokretač oporavka i svojim investicijama pomogne gospodarstvu, Vlada se rebalansom odlučila smanjiti proračunske prihode, a povećati rashode. Očito je kako Hrvatskoj treba netko izvana tko se ne bi libio povući drastične poteze i napraviti nužne rezove. MMF ne poznaje socijalnu osjetljivost, već priznaje samo konkretne brojke, a one su u Hrvatskom slučaju poražavajuće.

Ukoliko se Vlada zaista odluči za potez očajnika, i potraži MMF-ovu pomoć Hrvatsku očekuje dodatno stezanje remena, prije no što stvari mogu krenuti na bolje. Najvjerojatniji bi u tom slučaju scenarij bio povećanje PDV-a na 24 posto, čime bi se potaknu izvoz i inozemna proizvodna ulaganja. MMF-ovi stručnjaci pred Vladu bi stavili težak zadatak suzbijanja korupcije i sive ekonomije koja godišnje iz državnog proračuna odnese milijune.

Zanimljivo je da su suzbijanje korupcije i sive ekonomije te poticanje izvoza i ulaganja dijelovi Plana gospodarskog oporavka koji je u proljeće predstavila premijerka Jadranka Kosor. No, do sad je taj Plan polučio veoma malo rezultata. Ukidanje kriznog poreza i promjena poreznog sustava nisu toliko poboljšali financije građana da bi pokrenuli domaću potrošnju, a uvelike su smanjili prihode u državni proračun. Čak je i Svjetska banka, koja je prvotno pohvalila Plan gospodarskog oporavka, kritizirala Vladu što nije iskoristila rebalans za drastičnije rezove.

U svakom slučaju, Hrvatsku očekuje teška jesen i zima. Olakšanje možemo očekivati tek sredinom sljedeće godine, gotovo godinu dana nakon naših prvih susjeda.

Vezane vijesti

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Zvati Međunarodni monetarni fond ili ne, pitanje je koje se opet aktualizira u stručnoj javnosti. Do danas od početka krize svakih nekoliko mjeseci… Više

Komentari

registracija
27/8/10

ciglanailovac, 30.08.10. 09:42

Pita "Hase Huse,Huse, kako Suker pravi govedju juhu,a Huse odgovara,naspe pun lonac vrele vode i turi glavu unutar"


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika