30.08.2010. / 13:37

Autor: Hina

Vlada uspjela: Rebalans izglasan s 81 glasova za i 61 protiv

Hrvatski sabor izmijenio je danas ovogodišnji državni proračun pa su proračunski prihodi smanjeni za 4,5 milijardi kuna, dok su rashodi povećani za 898,2 milijuna kuna.

Vlada je uspjela dobiti podršku za rebalansVlada je uspjela dobiti podršku za rebalansHrvatski sabor izmijenio je danas ovogodišnji državni proračun pa su proračunski prihodi smanjeni za 4,5 milijardi kuna, dok su rashodi povećani za 898,2 milijuna kuna.

Za Vladin prijedlog rebalansa proračuna na izvanrednoj sjednici Sabora glasovao je 81 zastupnik vladajuće većine, a protiv je bio 61 oporbeni zastupnik.

Rebalansom se proračunski prihodi planiraju u iznosu od 108,3 milijarde kuna, a rashodi u iznosu 122,3 milijarde kuna, pri čemu se najveći pad prihoda očekuje kod poreznih prihoda i doprinosa.

Deficit proračuna tako se povećava za 5,4 milijarde kuna, na 14 milijardi kuna, odnosno na 4,2 posto BDP-a.

Rebalans ovogodišnjeg proračuna rađen je na projekciji realnog pada BDP-a u ovoj godini za 1,6 posto.

Rebalansom se osigurava dodatnih 356 milijuna kuna za mirovine, 386 milijuna kuna za nezaposlene i 50 milijuna kuna za aktivnu politiku zapošljavanja, potom dodatnih 600 milijuna kuna za subvencije poljoprivredi, 300 milijuna kuna za štete zbog elementarnih nepogoda, 100 milijuna kuna za rodiljne naknade i 170 milijuna kuna za provedbu referenduma o izmjenama Zakona o radu.

Sabor nije prihvatio amandman HDSSB-a koji je predložio povećanje od 578 milijuna kuna za subvencije poljoprivrednicima, a IDS je povukao amandman kojim je tražio 20 milijuna kuna za završetak izgradnje OŠ Veli vrh u Puli koja je u cijelosti izgorjela u požaru u veljači 2008.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker prethodno je najavio da će Vlada, iz tehničke pričuve ili na neki drugi način, pokušati iznaći novce za izgradnju spomenute škole.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika