02.09.2010. / 13:14

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Umirovljenici traže donošenje Deklaracije o osnovnim i neotuđivim pravima

Deklaracija ima svoj uzor u španjolskom Toledo-paktu koji su potpisale sve stranke u Španjolskoj, a ono što je potpisano nadzire se u parlamentu, rekao je predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Vincek

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaMatica umirovljenika Hrvatske pokrenula je inicijativu za donošenje Deklaracije o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika, kojom bi se, kako su izvijestili na današnjoj konferenciji za novinare, trajno osigurala temeljna prava umirovljenika te ih uskladila s europskim rješenjima.

Svoj prijedlog uputit će, kažu, na razmatranje svim parlamentarnim strankama, vladi, Hrvatskom saboru, predsjedniku Republike te nadležnim ministarstvima i sindikatima.

Deklaracija ima svoj uzor u španjolskom Toledo-paktu koji su potpisale sve stranke u Španjolskoj, a ono što je potpisano nadzire se u parlamentu, rekao je predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Vincek.

Deklaracija polazi od redefiniranja mirovine kao "osnovnog i neotuđiva prava umirovljenika stečena radom i uplatom doprinosa", a država bi mirovinu trebala smatrati "trajnim materijalnim vlasništvom zaštićenim Ustavom i zakonima".

Prijedlogom deklaracije neizravno je zatraženo ukidanje povlaštene mirovine te da se svaka mirovina "stječe pod jednakim uvjetima i na temelju istoga mirovinskog zakona koji vrijedi za sve hrvatske građane".

Matica traži da se povlaštenim mirovinama, koje nisu stečene radom i uplatom doprinosa, oduzme status mirovine te da ih se ne isplaćuje iz mirovinskih fondova.

Također traže da država jamči očuvanje realne vrijednosti mirovina rast kojih bi trebao biti redovito usklađivan s prosječnim rastom plaća svih zaposlenika i rastom BDP-a.

U Hrvatskoj, po Vincekovim riječima, ima 1.189.741 umirovljenik, a omjer umirovljenika i zaposlenika je jedan prema 1,3. Prosječna mirovina je 2165 kuna, a njezin udio u prosječnoj plaći je 40 posto, što je nedostatno za život, poručili su umirovljenici.

Uzimamo u obzir gospodarske mogućnosti, ali u roku od dvije godine vrijednost prosječne mirovine trebala bi biti podignuta na 50 posto prosječne plaće, s obvezom rasta do 60 posto za pet godina, rekao je Vincek. Krajnji cilj je, po njegovim riječima, prosječne mirovine podignuti na razinu od 70 posto prosječne hrvatske plaće.

Matica umirovljenika među ostalim traži da država izradi program gradnje domova za umirovljenike i ljude starije dobi, ali i da bude uključena u njihovo sufinanciranje.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika