02.09.2010. / 13:19

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Sindikat Preporod: Nastavnicima država daje više posla i manje novca

Podaci Državnog zavoda za statistiku za lipanj pokazuju da prosječna plaća u obrazovanju, koja iznosi 5.309 kuna, zaostaje za 106 kuna za prosječnom plaćom u državi, istaknuo je predsjednik sindikata Željko Stipić

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNova školska godina za učitelje i nastavnike neće početi u sjajnom ozračju jer njihove plaće rekordno zaostaju za prosječnim plaćama u državi, ali i za plaćama u drugim javnim službama, upozoreno je na današnjoj konferenciji za novinare Hrvatskog sindikata zaposlenika u školstvu Preporod. Podaci Državnog zavoda za statistiku za lipanj pokazuju da prosječna plaća u obrazovanju, koja iznosi 5.309 kuna, zaostaje za 106 kuna za prosječnom plaćom u državi, istaknuo je predsjednik sindikata Željko Stipić.

Još je gore stanje po pojedinim segmentima - prosječna plaća u srednjem školstvu od 5.213 kuna niža je za 202 kune od prosjeka u državi, a u osnovnom školstvu plaća od 4.830 kuna zaostaje čak 585 kuna za državnim prosjekom. U istom je mjesecu prosječna plaća u osnovnom obrazovanju zaostajala za 1.334 kune za plaćom u javnoj upravi i obrani, a čak 1.432 kune za prosjekom u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi. S obzirom na tako sramotno nizak prosjek plaća u djelatnosti u kojoj čak 80 posto zaposlenih ima višu ili visoku stručnu spremu, pitam zagovornike smanjenja plaća u javnim službama što bi se još moglo rezati ljudima koji primaju 4.830 kuna, kaže Stipić.

Predsjednik sindikata pritom napominje da se u godinu dana zaostajanje učiteljskih plaća povećalo za 200 kuna. Sumornom raspoloženju zaposlenih u prosvjeti doprinijet će i promjene pravilnika o normi rada i broju učenika, koje su prosvjetne vlasti "potiho" napravile tijekom ljeta, upozorava Stipić, jer su njima uvedena restriktivnija rješenja koja će natjerati mnoge učitelje i nastavnike da više rade, i to s povećanim brojem učenika. U novoj školskoj godini tisuće nastavnika radit će više, u težim uvjetima, a za plaće koje nikada nisu bile manje, tvrdi Stipić.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika