04.09.2010. / 16:12

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

'Privođenjem Janše zbog performansa sa zastavom narušen je integritet umjetnosti'

Udruga "Drugo more" poručila je s današnje konferencije za novinare da je policijskim uviđajem u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) gdje je izveden performans Janeza Janše "Življenje (v nastajanju)" i njegovim privođenjem na obavijesni razgovor narušen integritet umjetnosti.

Izvanredna tiskovna konferencija umjetnika povodom privođenja Janeza Janše i Davora Miškovica. Goran Sergej Pristaš, Elvio Baccarini, Davor Mišković,, Edward Scheer, Marin Blažević. Photo: Goran Kovačić/PIXSELLIzvanredna tiskovna konferencija umjetnika povodom privođenja Janeza Janše i Davora Miškovica. Goran Sergej Pristaš, Elvio Baccarini, Davor Mišković,, Edward Scheer, Marin Blažević. Photo: Goran Kovačić/PIXSELLUdruga "Drugo more" poručila je s današnje konferencije za novinare da je policijskim uviđajem u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) gdje je izveden performans Janeza Janše "Življenje (v nastajanju)" i njegovim privođenjem na obavijesni razgovor narušen integritet umjetnosti.

Ta je udruga organizator festivala izvedbenih umjetnosti "Zoom" u Rijeci u sklopu kojega je u ponedjeljak u MMSU izveden spomenuti performans Janeza Janše tijekom kojega su posjetitelji mogli rezati škarama hrvatsku zastavu.

Na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji koju je sazvala udruga povodom privođenja Janeza Janše bili su riječki umjetnici, profesori s fakulteta i sudionici konferencije "Performance Studies International", koja se održala paralelno s festivalom.

Član te udruge Davor Mišković istaknuo je da je policijskim očevidom narušen integritet umjetničkoga rada i kulturnih ustanova, kao i uzimanjem elemenata izložbe iz muzeja kao materijalnih dokaza.

Predsjednik organizacije "Performance Studies International" Edward Scheer, izrazio je potporu Janezu Janši rekavši da je za povijest umjetnosti tradicionalno propitivanje simbola i sumnja u pravo značenje slika. Istaknuo je da su umjetnici i znanstvenici dužni podržati slobodnu razmjenu ideja i slobodu izražavanja sviju.

Profesor na riječkom Filozofskom fakultetu Elvio Baccarini rekao je da se u incidentu s hrvatskom zastavom, koja je bila eksponat na izložbi, pomiješalo ljudsko djelovanje prema simbolima s djelovanjem prema živim bićima. Smatra da svaka slobodna zajednica treba poštovati gotovo apsolutnu slobodu umjetnosti, koja pak mora štititi integritet živih bića, dok se prema simbolima, kao što je zastava, ne smiju postavljati granice propitivanja, što bitno razlikuje slobodarske od fundamentalističkih zajednica.

Profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu Goran Sergej Pristaš optužio je medije da se bave "proganjanjem umjetnika, a ne interpretacijom njegova djela".

Kosor: To je kažnjiv djelo

Komentirajući slučaj podnošenja kaznene prijave protiv umjetnika Janeza Janše za poticanje na uništenje hrvatske zastave tijekom njegova performansa u Rijeci, Kosor je rekla da je to kažnjivo djelo.

Istaknula je da je stajalište vlade da umjetnost nije poticanje i njegovanje kulture razaranja, što se pak, smatra, dogodilo uništenjem hrvatske zastave.

"Svim građanima Hrvatske moraju biti sveti državna zastava, grb i himna", rekla je Kosor dodavši da tako razmišljaju svi premijeri na svijetu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
26/7/09

odredjen, 04.09.10. 18:59

ne mogu vjerovati da jedna baba poput Jadranke Kosor, sto god ona bila u politici, tako bahato i arogantno izrazava stav o umjetnosti. Prvo, pokazuje da se u to uopce ne razumije, vec sramoti sebe i vladu, a drugo, izlaziti s tako formiranim stavovima o necjem umjetnickom radu - potpuno je degradira i pokazuje nivo i doseg njenog razmisljanja.

Kuci doma lonce prat!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika