07.09.2010. / 15:05

Autor: Martina Čizmić

Slovenski pogled: Hrvatskom se upravlja kao da Sanader nije ni otišao

"Takav vladin referendumski 'salto mrotale' je pored svega pokazao da su načela 'sanaderove politike' i u ovoj vladi veoma prisutna. Vladini potezi u referendumskoj priči točno su takvi, kao da je i danas vodi doktor Ivo", zaključuje dopisnik

Ivo Sanader i Jadranka KosorIvo Sanader i Jadranka KosorPriča oko prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma i samo raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu ne prati se pomno samo u Hrvatskoj, već i u susjednoj Sloveniji. I dok hrvatske građane izravno "dira" što će se dogoditi s potpisima i Zakonom o radu, Slovence više zanima kako čelnici države reagiraju u cijeloj situaciji.

Dopisnik "Dela" iz Zagreba Rok Kajzer, osvrnuo se tako na potez hrvatske vlade koja je u posljednji trenutak povukla iz saborske rasprave sporni prijedlog izmjena.

"Premijerki Jadranki Kosor su posve jasno i glasno poručili, da joj, unatoč obračunu s Ivom Sanaderom i njegovom politikom ne vjeruju više", zaključak je slovenskog dopisnika.

Osvrnuo se na činjenicu da je prije povlačenja prijedloga Vlada "odabrala najgluplji potez: forenzičko proučavanje svakog potpisa", čime je pokušala dokazati da su sindikati prilikom prikupljanja potpisa varali. "Vlada si je time nanijela više štete nego koristi", piše Delov dopisnik.

Povlači se paralela, kako je Vlada u 40 dana uspjela "gustim češljem" provjeriti 800 tisuća potpisa, a već 20 godina ne uspijeva pročistiti popis birača koji je "svjetski fenomen". Slovenski komentator naime podsjeća kako Hrvatska ima birača koliko i stanovnika.

Ističe i kako je Vlada prekršila Zakon o zaštiti osobnih podataka kada je objavila nekoliko preslika potpisa na internetu. To je naravno odmah na noge podiglo ljude koji se već godinama zalažu za objavu registra branitelja. No, Vlada je tim potezm dokazala kako su "osobni podaci javni samo onda kad joj to odgovara, odnosno kad treba diskreditirati sindikate".

Slovenski komentator na kraju ističe kako se Jadranka Kosor takvim potezima sam sve više približava "omraženom čovjeku u hrvatskoj političkoj orbiti - Ivi Sanaderu".

"Takav vladin referendumski 'salto mortale' je pored svega pokazao da su načela 'Sanaderove politike' i u ovoj vladi veoma prisutna. Vladini potezi u referendumskoj priči točno su takvi, kao da je i danas vodi doktor Ivo", zaključuje dopisnik iz Zagreba.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika