08.09.2010. / 12:50

Autor: Nacionalova redakcija

Stravični prizori u BiH: Drina skrivala masovnu grobnicu, zasad iskopano 250 ubijenih Bošnjaka

Šokantan je podatak da je hidrocentrala Bajina Bašta - Peručac posljednji put prestala s radom 1992. kada su u klipove centrale zapali višegradski leševi

U jezeru Peručac već je pronađeno 250 ljudskih kostura (Foto: Reuters)U jezeru Peručac već je pronađeno 250 ljudskih kostura (Foto: Reuters)Remont hidrocentrale Bajina Bašta, Peručac u Srbiji, otkrio je masovno groblje u umjetnom jezeru Peručac u Bosni i Hercegovini.

Kako javlja Slobodna Dalmacija u Drini je već pronađeno 250 skeletnih ostataka Višegrađana koji su 1992. godine u ratnom kaosu, nakon mučkog ubijanja, bacani u rijeku.

Međutim, srbijanske vlasti nemaju previše sluha za ovo otkriće pa bi se za tri dana jezero trebalo ponovno početi puniti iako proces ekshumacije nije završen. Zbog toga su udruženja "Višegrad 92" i "Žene žrtve rata" uputili zahtjev bosanskohercegovačkim vlastima da pokušaju spriječiti puštanje Drine kako bi se do kraja mogao završiti proces ekshumacije.

"Ako se sada dozvoli puštanje vode u Peručac, mi nećemo biti u mogućnosti ekshumirati naše sugrađane. Bila sam prošlu subotu u Peručcu, na svakom koraku su kosti, a među njima i kosti beba", kaže za Slobodnu predsjednica Udruženja "Žena žrtva rata", Bakira Hasečić koja je sama svjedočila ubojstvima 1992. godine kada su "ljude nakon klanja na mostu bacali u Drinu, koja se crvenila od krvi".

Amor Mašović, predsjednik Upravnog odbora Instituta za nestale osobe u BiH, koji na ekshumaciji u Peručcu radi već mjesec i pol kaže kako je potreban barem još jedan mjesec da se istraži bosanski dio obale i označe skeleti na srbijanskom dijelu obale Drine.

Međutim, srbijanske vlasti još uvijek se nisu očitale o ovom slučaju i ostaje nepoznato hoće li se prolongirati remont, odnosno puštanje vode u Peručac kako bi se ekshumirale žrtve.

Šokantan je podatak da je hidrocentrala Bajina Bašta - Peručac posljednji put prestala s radom 1992. kada su u klipove centrale zapali višegradski leševi.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
3/9/10

mudroser, 09.09.10. 01:03

Pa oni su ih tu i bacili (JNA i Srbija), zasto da ih sada otkopavaju? Na takvim temeljima pociva Republika Sumska u BiH. To je Dodik,


registracija
17/4/10

insajder1, 09.09.10. 15:29

Ne seri


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika